Δυο μέρες πριν την τελική αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και στα επιτελεία των δύο υποψηφίων επικρατεί αναβρασμός. Οι Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις επικεντρώνονται στις πολιτείες, που αναμένεται, για άλλη μια φορά να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Τον ενθουσιασμό των Δημοκρατικών τις τελευταίες ώρες προκαλεί η δημοσκόπηση από την Αιόβα, την πολιτεία την οποία κέρδισε ο Τραμπ στις δύο προηγούμενες εκλογές. Η Κάμαλα Χάρις προηγείται με 47% έναντι 44%. Ωστόσο, στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, επικαλούμενοι άλλη δημοσκόπηση, «βλέπουν» μπροστά τον Τραμπ με 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το ΕΡΤnews, η πόλωση έχει χτυπήσει κόκκινο και θα είναι πολύ δύσκολο να εκτονωθεί το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί όποιος και αν εκλεγεί.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών βλέπουν τα δημοσκοπικά χαρακτηριστικά να μην μεταβάλλονται ιδιαίτερα στις τρεις πολιτείες, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν. Σε εθνικό επίπεδο η Καμάλα Χάρις είναι μπροστά με μια μονάδα, ενώ οριακό προβάδισμα έχει κατά 0,3% στην Πενσιλβάνια, 0,6% στο Μίσιγκαν και 0,7% στο Ουισκόνσιν.

Κομβικό ρόλο στη στρατηγική πόρτα – πόρτα των Δημοκρατικών είναι να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους σε αυτές τις τρεις επίμαχες πολιτείες. Επίσης ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν κάθε είδους αμφισβήτηση του αποτελέσματος, που όπως φαίνεται θα υπάρξει από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα σε αυτές τις τρεις επίμαχες πολιτείες. Πολλοί εκτιμούν ότι η Πενσιλβάνια αν είναι να κρίνει το αποτέλεσμα δεν θα είναι εύκολη βραδιά.

Οι γυναίκες ψηφοφόροι είναι πολύ περισσότερες από τους άνδρες στη διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας, στην οποία σημειώνεται ρεκόρ συμμετοχής και αυτό φαίνεται να ενισχύει την Κάμαλα Χάρις. Πολλές γυναίκες υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην άμβλωση και ευρύτερα την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη , ενώ άλλες και ειδικά στα προπύργια των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζουν, όπως λένε, το δικαίωμα στη ζωή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπαίνει στην τελική ευθεία αυτής της προεκλογικής περιόδου με μία ρητορική που είναι μάλλον κοινός τόπος για αυτό που μας έχει συνηθίσει ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από την πρώτη του κιόλας προεκλογική εκστρατεία.

Ενδεικτικές οι αναφορές του στο Πουέρτο Ρίκο ως «σκουπίδια» και το «γαϊτανάκι» της αντιπαράθεσης γι’ αυτές. Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος αποκάλεσε «σκουπίδια» τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ και ο οποίος αποφάσισε να τον επικρίνει ανεβαίνοντας και οδηγώντας ένα απορριμματοφόρο ο ίδιος.

Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι και ειδικά οι ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ έχουν ξανακούσει τέτοιες κριτικές. Ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008 είχε μιλήσει για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, λέγοντας πως είναι πικρόχολοι άνθρωποι οι οποίοι προσκολλώνται στα όπλα και στη θρησκεία.

Το ιδανικό σενάριο Τράμπ…

Στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ένα ιδανικό σενάριο για τη βραδιά των εκλογών. Χρειάζεται μόνο τρεις πολιτείες. Τη Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα και την Πενσιλβάνια. Η Πενσιλβάνια είναι σημαντική πολιτεία, με19 εκλέκτορες. Αν ο Τράμπ, εκτός της Πενσιλβάνια, κερδίσει και τις άλλες δύο Πολιτείες στις οποίες προηγείται με ευρύτερο προβάδισμα, τότε σχεδόν δεν υπάρχει τρόπος για να χάσει την πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ένα σχετικά έγκυρο αποτέλεσμα, μάλλον νωρίς στη βραδιά των εκλογών».

Ανησυχία στην Ευρώπη…

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με ενδιαφέρον και ανησυχία τις αμερικανικές εξελίξεις. Η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι πολυδιάστατη, με κοινό παρονομαστή την ανάσχεση της ασιατικής τίγρης και τη στρατηγική συνεργασία, εκφρασμένη ως συμμαχία σε εξοπλισμούς και καθορισμό κοινών εχθρών. Σε αυτό το πλαίσιο μία θητεία - ρεβάνς του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλεί ανησυχία και σκεπτικισμό.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη σημασία του ΝΑΤΟ και έχει απειλήσει με αποχώρηση, κάτι που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να αλλάξει τα δεδομένα στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Τον Ιανουάριο του 2020, στο Νταβός, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είπε στην Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Πρέπει να καταλάβετε ότι εάν η Ευρώπη δεχτεί επίθεση (από τη Ρωσία), δεν θα έρθουμε ποτέ να σας βοηθήσουμε και να σας υποστηρίξουμε».

«Το ΝΑΤΟ πέθανε και εμείς θα φύγουμε από το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, και η δήλωση αυτή προκάλεσε σοκ στη Συμμαχία και όχι μόνο.

Η επιστροφή του Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εμπορικές εντάσεις, με την επιβολή δασμών και άλλων οικονομικών μέτρων κατά της ΕΕ, επηρεάζοντας δραματικά τις πιο εσωστρεφείς οικονομίες της Ευρώπης.

Η Ευρώπη ανησυχεί ακόμη περισσότερο καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο η εκλογή Τραμπ να πυροδοτήσει την ενίσχυση των αυταρχικών τάσεων στις ΗΠΑ και την πιθανή διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών. Μία τέτοια κατάσταση θα ενθαρρύνει παρόμοιες τάσεις στην Ευρώπη, βάζοντας στο μάτι του κυκλώνα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Η εκλογή της Κάμαλας Χάρις δεν θα φέρει απροσδόκητες εκπλήξεις. «Θα έχουμε αυτό που λέμε business as usual. Τίποτε πολύ μεγάλο. Αλλά και τίποτε ενοχλητικό.», λένε στις Βρυξέλλες. Η εκλογή της Κάμαλας Χάρις είναι συνώνυμη με τη σταθερότητα και τη συνεργασία, ιδιαίτερα σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη, ενώ ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι βέβαιο ότι θα δώσει ισχυρή πνοή για την προώθηση γυναικών στις υψηλότερες θέσεις και της ευρωπαϊκής ιεραρχίας.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, ο πρώην Επίτροπος, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν αναφέρει πως «η Γηραιά Ήπειρος δεν είναι πλέον μια από τις αμερικανικές προτεραιότητες. Και πρέπει επομένως να κάνει τα πάντα για να αποκτήσει τη δική της στρατηγική αυτονομία».

Στις Βρυξέλλες επανέρχεται η χαρακτηριστική φράση του Ντόναλντ Τουσκ όταν, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τότε, ρωτήθηκε το 2016 ναν πιστεύει πως θα εκλεγεί Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Είχε απαντήσει πως η γυναίκα του έλεγε ότι δεν χωράνε δύο Ντόναλντ στην πολιτική σκακιέρα. Μετά την εκλογή Τραμπ η Μαλγκορζάτα Τουσκ φέρεται να είπε στον σύζυγό της «Ντόναλντ, αυτό είναι το τέλος της Δύσης, όπως την ξέρουμε».