Ενα συγκλονιστικό ρεπορτάζ της ABC, έγκυρης καθημερινής εφημερίδας της Μαδρίτης, φωτίζει τη διαδρομή του χρήματος στα ταμεία των τρομοκρατών της Χαμάς, που σκόρπισε το θάνατο στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η εφημερίδα, τα πλοκάμια του δικτύου συγκέντρωσης χρημάτων δεν περιορίζονται στα όρια της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και σε πλούσιες χώρες εμβέλειας, όπως η Γερμανία.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «μετά την 7η Οκτωβρίου, η Χαμάς απηύθυνε έκκληση στον μουσουλμανικό κόσμο για οικονομική υποστήριξη του αγώνα της κατά του Ισραήλ, και οι γερμανικές τράπεζες είδαν έκτοτε να αυξάνεται η ροή κεφαλαίων προς τη Μέση Ανατολή. Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται μέσω παράνομων τραπεζικών συναλλαγών, λέγονται “Χαβάλα”, που στα αραβικά σημαίνει “συναλλαγματική” ή “επιταγή”, και οι συναλλασσόμενοι είναι πρόσωπα εμπιστοσύνης που χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού μεταξύ των μελών της κοινότητας».
«Οποιοσδήποτε θέλει να μεταφέρει χρήματα χωρίς έγγραφα παραδίδει το ποσό και έναν κωδικό σε έναν “μεσίτη”», γράφει η ABC, «γνωστό στην αραβική κοινότητα, ο οποίος χρεώνει προμήθεια για να κάνει τη διαδικασία». Αυτά τα άτομα συχνάζουν σε καφενεία ή σε στέκια με σίσα (την «κοκαΐνη των φτωχών»). Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αποδείξεις για τις συναλλαγές.
«Ο “hawaladar”, ο “μεσίτης” εν προκειμένω, που διαμένει στη Γερμανία, παρέχει τον κωδικό και το χρηματικό ποσό σε έναν συνεργαζόμενο “hawaladar”, στη χώρα ή στον τόπο προορισμού. Στη συνέχεια, ο αποστολέας από τη Γερμανία καλεί τον παραλήπτη στη Μέση Ανατολή και του ανακοινώνει το ποσό και τον κωδικό, με τον οποίο ο παραλήπτης πηγαίνει στο τοπικό “hawaladar” και το παραλαμβάνει είτε σε τοπικό νόμισμα είτε σε είδη πολυτελείας».
Στη συνέχεια, οι «hawaladar» διακανονίζουν τους λογαριασμούς μεταξύ τους. Συνήθως οι παραγγελίες γίνονται εντός ορισμένων τζαμιών, όπου ζητούνται από τους πιστούς χρήματα για την αφοσίωση τους. Και σε μεγαλύτερη κλίμακα, οι φατρίες του οργανωμένου εγκλήματος με μουσουλμανική κουλτούρα συνεισφέρουν επίσης με αυτόν τον τρόπο, με τα χρήματα να προέρχονται κυρίως από απάτες, διακίνηση ναρκωτικών και εκβιασμούς, παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικές συναλλαγές «hawala» έχουν απαγορευτεί στη Γερμανία από το 2009.
«Υποθέτουμε ότι οι εκπρόσωποι της Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη, στον Λίβανο και την Τουρκία έχουν λάβει εκατομμύρια μόνο από τη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες». Το γεγονός ότι η Γερμανία, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, δεν έχει νομικό ανώτατο όριο στις συναλλαγές με μετρητά ενισχύει αυτές τις πρακτικές.
Ο ρόλος των φατριών
Οπως αναφέρει επί λέξει η ABC, «η συμπάθεια προς τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των γερμανικών φατριών του οργανωμένου εγκλήματος. Η σουνιτική φατρία, με ένα εκτεταμένο δίκτυο βιτρίνας με παντοπωλεία και εστιατόρια, η οποία εμπορεύεται παράνομα καπνό και ειδικεύεται στη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη, συνεργάζεται τακτικά με μπράβους της Χαμάς, μιας οργάνωσης με περίπου 100 ενεργά μέλη στη Γερμανία. Τα μέλη της σουνιτικής φατρίας θεωρούν τους εαυτούς τους Παλαιστίνιους και πέρυσι, όταν δύο από τα αδέλφια της οικογένειας σκοτώθηκαν από άλλη φατρία, πολλοί καλεσμένοι παρευρέθησαν στην κηδεία με σημαίες της Χαμάς. Σε εκείνη την κηδεία, για παράδειγμα, συγκεντρώθηκαν ανοιχτά δωρεές για τους “ήρωες της Γάζας”. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε σε τζαμί της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων».
«Η φυλή Ak, από την άλλη πλευρά, προέρχεται από τον Νότιο Λίβανο, μια περιοχή που ελέγχεται από τη σιιτική Χεζμπολάχ. Στη Γερμανία, τα μέλη της οικογένειάς τους ζουν στο Εσσεν, στο Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη. Ασχολείται με το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή και την απάτη, κυρίως μέσω συναλλαγών σε ακίνητα με χρήματα από ναρκωτικά. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες υποψιάζονται ότι ανήκει σε ένα δίκτυο ξεπλύματος χρήματος της Χεζμπολάχ από όλη την Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχει μια γνωστή οικογένεια στις Αρχές, που δραστηριοποιείται στην Κάτω Σαξονία, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Βερολίνο. Υπάρχει επίσης μια άλλη φατρία, γνωστή κι αυτή στις Αρχές, που ανήκει επίσης στο περιβάλλον της Χεζμπολάχ και δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ρουρ και στο Βερολίνο, με έντονη παρουσία στο εμπόριο ναρκωτικών. Η οικογένεια αυτή έχει άριστες διασυνδέσεις στον Λίβανο και υποστηρίζει την εκεί λιβανέζικη Πολιτοφυλακή. Σε ένα από τα διαμερίσματα της φατρίας στο Βερολίνο, σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες, στο διάδρομο υπάρχει ένα μεγάλο πορτρέτο του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
Ζεστό χρήμα από Βερολίνο
Εκτός, όμως, από την… ιδιωτική πρωτοβουλία, η Χαμάς εισπράττει χρήματα και από το γερμανικό Δημόσιο! Αρκετά υπουργεία το αρνούνται κατηγορηματικά και το κράτος απαιτεί, όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ, η κοινωνική και αναπτυξιακή βοήθεια να μη συνδέεται με τα τρομοκρατικά κινήματα: Αλλά από τη στιγμή που τα χρήματα φτάνουν στη Γάζα, είναι αδύνατο να τα εντοπίσει κανείς τη διαδρομή τους, ενώ οι εκτιμήσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών σχετικά με αυτό είναι αντιφατικές.
Αλλωστε η Γερμανία στηρίζει οικονομικά την Παλαιστινιακή Αρχή με έδρα τη Δυτική Οχθη και την οργάνωση του ΟΗΕ για τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι ο Αμπάς έχει σαφώς ταχθεί στο πλευρό της Χαμάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόνο για το 2024, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός προβλέπει 350 εκατομμύρια ευρώ για την Παλαιστινιακή Αρχή. Το υπουργείο Συνεργασίας έχει δώσει φέτος στην Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών στην Παλαιστίνη (UNRWA) 65 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 177 εκατομμύρια ευρώ απευθείας για τη συνεργασία με τα παλαιστινιακά εδάφη και την περιοχή.
«Επιπλέον», καταλήγει το ρεπορτάζ, «το υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει περίπου 72 εκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, κυρίως σε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική φροντίδα». «Κανένα γερμανικό χρήμα δεν πηγαίνει σε τρομοκράτες», επιμένει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά κανένα από τα δύο υπουργεία δεν παρέχει κατάλογο όλων των συγκεκριμένων έργων που χρηματοδοτούνται στα παλαιστινιακά εδάφη για να ελέγξει τη νομιμότητα των παρόχων και των θυγατρικών. Μετά την επίθεση της Χαμάς, το υπουργείο Ανάπτυξης μίλησε για «σημείο καμπής» και ακύρωσε τη βοήθεια, αλλά αυτή την εβδομάδα η υπουργός ΣβένιαΣούλζε απελευθέρωσε 90 εκατομμύρια ευρώ για την UNRWA και άλλα 20 εκατομμύρια για τη Λωρίδα της Γάζας.