Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τούνελ μήκους 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων με θωρακισμένη πόρτα, κάτω από το νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, δίνοντας στην δημοσιότητα σχετικό βίντεο. «Αυτό το είδος της πόρτας χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για να αποκλείσει στις ισραηλινές δυνάμεις την είσοδο στα κέντρα διοίκησης και τις υπόγειες υποδομές που ανήκουν στην Χαμάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τσαχάλ που συνοδεύει το βίντεο το οποίο δείχνει ένα στενό πέρασμα που καταλήγει σε μία γκρίζα πόρτα.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται τι βρίσκεται πίσω από την πόρτα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η πρόσβαση προς το τούνελ ανακαλύφθηκε σε χώρο εντός των εγκαταστάσεων του Αλ-Σίφα που περιείχε πυρομαχικά.Η Χαμάς παραδέχεται ότι διαθέτει δίκτυο μυστικών τούνελ, καταφυγίων και φρεατίων μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας. Αλλά αρνείται ότι τέτοιες σήραγγες υπάρχουν κάτω από μη στρατιωτικές υποδομές, όπως νοσοκομεία.

Τα νέα βίντεο απεικονίζουν ένα φρεάτιο της σήραγγας η οποία διαθέτει αρχικά μία ελικοειδή σκάλα τριών μέτρων. Η σκάλα συνεχίζει για άλλα επτά μέτρα μέχρι ότου να φτάσει σε τμήμα του δικτύου της σήραγγας. Ακολούθως η σήραγγα συνεχίζει για πέντε μέτρα προτού στρίψει προς τα δεξιά για να συνεχίσει για άλλα πενήντα μέτρα. Στο τέλος της σήραγγας τα πλάνα αποκαλύπτουν μία ανατιναγμένη πόρτα η οποία είχε ένα άνοιγμα.

 Τα νέα βίντεο δείχνουν ότι το φρεάτιο της σήραγγας διαθέτει μια ελικοειδή σκάλα από βάθος περίπου τριών μέτρων, η οποία συνεχίζει να κατεβαίνει για άλλα επτά μέτρα μέχρι να φτάσει σε τμήμα του δικτύου της σήραγγας. Η σήραγγα συνεχίζει για πέντε μέτρα, πριν στρίψει προς τα δεξιά και συνεχίσει για άλλα 50 μέτρα.

Στο τέλος της σήραγγας, τα πλάνα αποκαλύπτουν μια ανατιναγμένη πόρτα η οποία χρησίμευε ως οπλοθυρίδα για να πυροβολούν οι άνδρες της Χαμάς. «Αυτός ο τύπος πόρτας χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για να εμποδίσει τη δυνατότητα των δυνάμεών μας να εισέλθουν στα κεντρικά γραφεία και τα υπόγεια περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης» αναφέρουν οι IDF.

«Τα ευρήματα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα κτίρια του νοσοκομειακού συγκροτήματος χρησιμοποιούνται ως υποδομή για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, για τρομοκρατική δραστηριότητα. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι χρησιμοποιεί κυνικά τους κατοίκους της Γάζας ως ανθρώπινη ασπίδα για τις δολοφονικές και τρομοκρατικές της δραστηριότητες». Ακόμη οι IDF και η Shin Bet λένε ότι συνεχίζουν να επιχειρούν στην Αλ Σίφα για να αποκαλύψουν το δίκτυο σηράγγων της Χαμάς στην περιοχή.