Στο κέντρο διοίκησης της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Shifa της Γάζας πλησιάζουν οι IDF, με τις εντολές των οποίων οι αρχές του νοσοκομείου έχουν αρχίσει να εκκενώνουν το ιατρικό κέντρο. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το συγκρότημα όπου η Χαμάς πιστεύεται ότι έχει κατασκευάσει ένα βασικό κέντρο διοίκησης κάτω από αυτό, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομο που γνωρίζει το θέμα, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Μεταξύ 50.000 και 60.000 άνθρωποι είχαν καταφύγει μέσα και γύρω από τους χώρους του νοσοκομείου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, το οποίο αναφέρει ότι υπάρχουν 2.500 ασθενείς.

Στο μεταξύ, οι IDF έκαναν γνωστό ότι σκότωσαν 150 τρομοκράτες της Χαμάς κατά την κατάληψη στρατηγείων-προπυργίων της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Ο στρατός αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες, η 401η Ταξιαρχία του ηγήθηκε επίθεσης στο λεγόμενο φυλάκιο Bader - το κύριο φυλάκιο του τάγματος του προσφυγικού καταυλισμού Al-Shati της Χαμάς - που βρίσκεται δίπλα σε σπίτια πολιτών κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό.

IDF: Θα σκοτώσουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία στη Γάζα

«Θα σκοτώσουμε» τους τρομοκράτες της Χαμάς «που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία» της Γάζας, ισχυρίζονται οι IDF. Τη δήλωση έκανε ένας εκπρόσωπος των IDF, μετά τα πλήγματα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα, νωρίτερα.

«Εάν βλέπουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν μέσα από νοσοκομεία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει (…) θα τους σκοτώσουμε» είπε ο Ρίτσαρντ Χεχτ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι οι IDF θα ελέγχουν τη Γάζα μετά τον πόλεμο. «Οι δυνάμεις των IDF θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της Λωρίδας, δεν θα την παραδώσουμε στις διεθνείς δυνάμεις», είπε ατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημάρχους των παραμεθόριων πόλεων της Γάζας, απορρίπτοντας, με τα νέα λεγόμενά του, την ιδέα της διεθνούς δύναμης, αναφέρουν οι Times of Israel.

Η δήλωσή του έρχεται λίγες ώρες αφότου δήλωσε στο Fox News ότι το Ισραήλ δεν θέλει να επανακαταλάβει ή να κυβερνήσει τη Λωρίδα. Ενώ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Νετανιάχου δήλωσε στο ABC News ότι το Ισραήλ θα έχει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» της Λωρίδας της Γάζας «για αόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας με τα ισραηλινά στρατεύματα να περικυκλώνουν τα αρχηγεία της Χαμάς που βρίσκονται κάτω από τρία νοσοκομεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσε σήμερα πως το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζεται. Ενώ πρόσθεσε πως 20 νοσοκομεία στη Γάζα είναι τώρα εξ ολοκλήρου εκτός λειτουργίας.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο βρίσκεται μέσα στην πόλη τη Γάζας, η οποία έχει περικυκλωθεί από ισραηλινά στρατεύματα. Κάτω από αυτό βρίσκεται το αρχηγείο των τρομοκρατών της Χαμάς, ενώ όπως αναφέρουν οι IDF έχει δοθεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να πάνε στο νότο οι άμαχοι.

Στο λογαριασμό τους στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), οι IDF ανήρτησαν βίντεο με την περιγραφή: «Οι κάτοικοι στη Γάζα ξέρουν ότι η Χαμάς είναι υπαίτια που τους σέρνει στον πόλεμο - και αξίζουν κάτι καλύτερο».

Σειρήνες πολέμου ήχησαν νωρίτερα στην Άνω Γαλιλαία, το βόρειο Ισραήλ, μετά την εκτόξευση τριών drones από τον Λίβανο. Το ένα drone αναχαιτίστηκε από το Iron Dome, ενώ τα άλλα δύο έπληξαν απροσδιόριστες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, λέει ο στρατός. «Το περιστατικό έληξε και οι λεπτομέρειές του εξετάζονται», προσθέτουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με τους Times of Israel.

Δεκάδες τρομοκράτες της Χαμάς νεκροί

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων μελών των επίλεκτων δυνάμεων Νούχμπα, της τρομοκρατικής ομάδας που συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από πληροφορίες που παρασχέθηκαν στη Shin Bet.

Επίσης δήλωσαν ότι σκοτώθηκε ο Αχμέντ Μούσα, ένας διοικητής της διμοιρίας Νούχμπα, και τον Αμρ Αχλάντι, επίσης διοικητή της Νούχμπα, που ήταν κρυμμένοι στην Τζαμπαλίγια. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό, ο Μούσα ήταν ένας από τους διοικητές της Χαμάς που ηγήθηκαν της επίθεσης στη βάση Ζικίμ, κοντά στο Κιμπούτς.

Σύμφωνα με το IDF τα στρατεύματα σκότωσαν επίσης τον Μουχάμεντ Καλούτ, τον επικεφαλής της λεγόμενης συστοιχίας ελεύθερων σκοπευτών της Χαμάς στη βόρεια ταξιαρχία της τρομοκρατικής ομάδας στη Γάζα.

Στρατεύματα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας εισέβαλαν σε φυλάκιο και στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας χτες, κατάσχοντας δεκάδες όπλα και σκοτώνοντας περίπου 30 τρομοκράτες. Το IDF αναφέρει ότι τα στρατεύματα κατέσχεσαν τυφέκια εφόδου, πυραύλους, όλμους, drone, χάρτες, εξοπλισμό επικοινωνιών και άλλο τεχνολογικό εξοπλισμό από την τοποθεσία.

Γάζα: Σκοτώθηκε κατά τον βομβαρδισμό σχολείου εγγονή του ηγέτη της Χαμάς

Σκοτώθηκε σήμερα η Ροά Χανίγια (εγγονή του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια), κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σχολείο Αλ Μπουράκ της Γάζας, μεταδίδει το δίκτυο Al Jazeera.

Την είδηση αναμεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).