καραγάτσης (ο)

1. σπουδαίος συγγραφέας «διάβασα το βιβλίο του Ιόλαου Τσιμπουντέλη και πρέπει να πω ότι δεν είναι και κάνας καραγάτσης» 2. στόχος επιθέσεων των φανατικών της «πολιτικής ορθότητας» και του «δικαιωματισμού» «φοβάμαι πως αργά ή γρήγορα θα γίνουμε όλοι καραγάτσηδες κι όχι με την καλή έννοια της λέξης»

To περίεργο δεν είναι που κάτι χίπστερ κατηγορούν τον Καραγάτση επειδή δεν ζει στον 21ο αιώνα. Οι περισσότεροι ευαίσθητοι «δικαιωματιστές», παρότι ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τη «διαφορετικότητα», δεν μπορούν να κατανοήσουν τις διαφορές ανάμεσα σε ιστορικές περιόδους και εποχές. Οι άνθρωποι πασχίζουν να βρουν τους ανεμόμυλούς τους και δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που σήμερα μπορεί να μοιάζει κακό ή ακόμα και ανεπίτρεπτο πριν από κάποιες δεκαετίες μπορεί να ήταν η απολύτως αποδεκτή κανονικότητα και πριν από εκατοντάδες χρόνια δείγμα αρετής. Με λίγα λόγια, κανείς δεν εκπλήσσεται που οι κήρυκες της πολιτικής ορθότητας κατηγορούν τον Καραγάτση για σεξισμό. Το περίεργο είναι που, αντί για μια μούντζα κι ένα «άντε, ρε, από δω χάμω», οι ιδεοληπτικοί αυτοί παίρνουν απαντήσεις με επιχειρήματα από αισιόδοξους συμπολίτες, που αρνούνται να αποδεχτούν ότι το να διαφωνείς με κήρυκα της πολιτικής ορθότητας (που ο καημένος δεν θα καταφέρει να απολαύσει ποτέ ένα κλασικό λογοτεχνικό έργο) δεν διαφέρει σε τίποτα από το να διαφωνείς με την Ελένη τη Λουκά.

Πουρκουάδες

Παρατηρώ ότι οι επιδόσεις της Μαρίν της Λεπέν στις δημοσκοπήσεις εκπλήσσουν πολλούς σε ολόκληρο τον κόσμο και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί. Ισως επειδή πολλοί ξεχνούν ότι μιλάμε για τη χώρα των πουρκουάδων και της κυβέρνησης του Βισί, η οποία καμαρώνει για μια υπερβολικά αιματηρή επανάσταση που ξεκίνησε να κάνει ό,τι είχαν καταφέρει (με πολύ λιγότερο αίμα) Βρετανοί και Ολλανδοί 100 χρόνια νωρίτερα και τελικά οδήγησε στον Ναπολέοντα.

Ενδεχόμενο που εννοείται ότι αποκλείω

Διαβάζω τα ρεπορτάζ για τη φωτιά στην Υδρα και πουθενά δεν διαβάζω για καταθέσεις των επιβατών. Λες και οι ελληνικές αρχές δεν μπήκαν καν στον κόπο να τους ρωτήσουν αν κατάλαβαν τι συνέβη στο σκάφος στο οποίο επέβαιναν. Ενδεχόμενο που, γνωρίζοντας τη σοβαρότητα των ελληνικών αρχών, εννοείται πως αποκλείω.

Κοινή λογική

Ακούγοντας για τουρίστες που βγαίνουν για πεζοπορία εν μέσω καύσωνα, χωρίς νερό και χωρίς κινητό, καταλαβαίνω καλύτερα το λόγο για τον οποίο γράφει «προσοχή καίει» πάνω στα ποτήρια στα οποία σερβίρεται αχνιστό τσάι.