Στα τέλη Ιουλίου, η ισπανική πόλη της Θέουτα, με πληθυσμό 84.000 κατοίκων, βίωσε μια πρωτοφανή κρίση.

Περίπου 50.000 έως σχεδόν 80.000 άνθρωποι, κυρίως νέοι Μαροκινοί και κάποιοι από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, πέρασαν μαζικά τα σύνορα, κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας φράχτες. Οι περισσότεροι επέστρεψαν γρήγορα στο Μαρόκο, απογοητευμένοι από την έλλειψη τροφής, νερού και φιλοξενίας. Καταστήματα έκλεισαν, οι κάτοικοι παρέμειναν στα σπίτια τους και η πόλη «πάγωσε».

Σήμερα, στα μέσα Αυγούστου, η πλειονότητα έχει φύγει, αλλά περίπου 2.000-2.500 παραμένουν, ενώ ο πρόεδρος της αυτόνομης πόλης ανεβάζει τον αριθμό σε 8.000-11.000. Πολλοί κοιμούνται σε παραλίες, χωρίς σκηνές ή βασικές παροχές. Τα κέντρα υποδοχής έχουν καταρρεύσει, ιδίως για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Στο χάος που ακολούθησε καταγράφηκαν σοβαρά περιστατικά σεξουαλικής βίας. Η ισπανική Πολιτοφυλακή επιβεβαίωσε τουλάχιστον 15 υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων από τη μαζική είσοδο και μετά.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται μικρά κορίτσια μετανάστριες, ακόμα και ηλικίας 10 ετών. Δικαστήρια ερευνούν περιπτώσεις όπου δράστες, επίσης μετανάστες, επιτέθηκαν σε ανήλικες, ενώ ιατρικές πηγές ανέφεραν θεραπεία σε αρκετά κορίτσια κάτω των 14 ετών με τραύματα συμβατά με σεξουαλική επίθεση. Πολλά από αυτά τα παιδιά περιφέρονται απροστάτευτα στους δρόμους και στις παραλίες.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα. Καταστήματα και καφέ έχουν ξανανοίξει, οι δρόμοι ξαναζωντανεύουν. Ωστόσο, η αίσθηση ανασφάλειας παραμένει έντονη, καθώς πολλοί μιλούν για φόβο, άγχος και αγανάκτηση.

Οργανώθηκαν διαδηλώσεις με συνθήματα «Φτάνει πια». Υπάρχει στρατιωτική και αστυνομική παρουσία, ενώ κυκλοφορούν ανησυχίες για νέα απόπειρα εισβολής. Η καθημερινότητα έχει αλλάξει. Υπάρχουν κατά διαστήματα ελλείψεις σε βασικά αγαθά, πίεση στις υπηρεσίες Υγείας και αίσθημα ευαλωτότητας σε μια πόλη που αποτελεί εαφρυρωπαϊκό θύλακα στην Αφρική.

Οι κάτοικοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση της Μαδρίτης. Ο δήμαρχος της πόλης ζητάει επείγοντα μέτρα επιστροφής και ενίσχυση των συνόρων, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει «αβάσταχτη».

Η Θέουτα είναι η απάντηση στο πόσοι και τι χωράνε. Είναι μια συζήτηση που έχει αργήσει πολύ στην Ευρώπη. Δεν χωράνε απεριόριστοι· έστω και λίγοι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μιας πόλης όταν οι πολιτισμοί δεν είναι συμβατοί.