H επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης, Μάρκους Μπρούνερ, στην Ελλάδα και η συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό αναδεικνύει τόσο το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη όσο και τον ρόλο της Ελλάδας αναφορικά με τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Δείχνει όμως και την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μάρκους Λαμέρτ, ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με την επίσκεψη του επιτρόπου ότι «ανησυχούμε για την κατάσταση και την πρόσφατη αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης από τη Λιβύη.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και συνεργαζόμαστε με όλα τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο», επιβεβαιώνοντας πως στην ΕΕ, που αλλάζει στάση ως προς το Μεταναστευτικό, το θέμα θεωρείται σοβαρό.

Η ελληνική πλευρά έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει μια ανεξέλεγκτη επανάληψη φαινομένων που έχουν προκαλέσει στο παρελθόν σοβαρά προβλήματα καθώς και ότι είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις λιβυκές αρχές στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των νέων ροών που δημιουργούνται.

Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί, όπως ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και σε κάθε περίπτωση δεν προτίθεται να αφήσει το φαινόμενο να γίνει ανεξέλεγκτο. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, προωθείται το σχέδιο για τη μετανάστευση και η εφαρμογή αυστηρών μέτρων που δύναται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Πέραν των δύο πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που θα χρησιμοποιηθούν για την επιτήρηση στα θαλάσσια σύνορα, υπάρχει και η απόφαση, σύμφωνα με την οποία, όποιος έρχεται παράνομα στην Ελλάδα ή θα φυλακίζεται ή θα γυρίζει πίσω, θέση που ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενώ σημείωσε πως θα καταργηθεί και η διάταξη που προβλέπει τη νομιμοποίηση ενός παράνομου μετανάστη ύστερα από επτά χρόνια.

Με απλά λόγια, όπως έχει ειπωθεί και πρόσφατα, δεν θα επιτραπεί να μετατραπεί η χώρα σε ξέφραγο αμπέλι. Η αυστηροποίηση των μέτρων δεν έχει να κάνει με έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο έλεγχος των ροών και η αποτρεπτική πολιτική αποτελούν λύσεις σε ζητήματα που μετατρέπονται σε σοβαρά προβλήματα, ανάλογα με αυτά που η χώρα βίωσε στο πρόσφατο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση των μεταναστών από τις κυβερνήσεις τρίτων χωρών. Ούτε όμως και να επιτρέψει στους λαθροδιακινητές να παίζουν με ανθρώπινες ψυχές με την ανοχή τρίτων.

Παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και μετέχει στις διαδικασίες με σαφή θέση προκειμένου να αποτραπεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα η δημιουργία μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»