Στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας ήρθε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Μάθιου Μπόιλ, γνωστό πολιτικό συντάκτη του αμερικανικού μέσου Breitbart. Με αφορμή τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για μια «win-win» προσέγγιση στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε άμεσα δημόσιο σχόλιο χαρακτηρίζοντάς τον «καλό άνθρωπο» και εκφράζοντας εκτίμηση στις θέσεις του.

Μιλώντας στο Βήμα, ο Μπόιλ εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε τόσο έντονη αντίδραση από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και αναλύει το πώς διαμορφώνεται η σχέση Ουάσιγκτον – Αθήνας σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι από τους λίγους ηγέτες που φαίνεται να κατανοεί την επιχειρηματική προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις», σημειώνει. «Αναγνωρίζει ότι οι συμφωνίες πρέπει να είναι δίκαιες και αμοιβαία επωφελείς, κι αυτό ταιριάζει με τη φιλοσοφία Τραμπ. Γι’ αυτό και υπήρξε η άμεση και θερμή αναφορά στο πρόσωπό του».

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον τρόπο που ο Έλληνας πρωθυπουργός χειρίζεται διεθνή ζητήματα, ιδιαίτερα με φόντο τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο. «Η χώρα σας είναι γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Από γεωπολιτικής άποψης, η σημασία της Ελλάδας είναι τεράστια – ειδικά στον διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC), όπου ο Μητσοτάκης έχει πολύ ενεργό ρόλο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Μπόιλ αποκαλύπτει επίσης πως είχε πρόσφατη συνομιλία με τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό για τις χώρες του IMEC, αναγνωρίζοντας στην Ελλάδα έναν σταθερό σύμμαχο που στέκεται απέναντι στις επεκτατικές πολιτικές της Κίνας.

Αναφορικά με την πιθανότητα εξεύρεσης μιας πραγματικά ισορροπημένης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, ο δημοσιογράφος εμφανίζεται αισιόδοξος: «Ναι, πιστεύω απόλυτα σε αυτό το ενδεχόμενο. Ο Τραμπ δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Ευρώπη, αλλά θέλει να την αφυπνίσει – όπως έκανε και ο Ρέιγκαν στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι Ευρωπαίοι είναι φυσικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και αυτό δεν αλλάζει».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι η προσωπική χημεία Τραμπ – Μητσοτάκη έχει ήδη βάσεις από την προηγούμενη τους συνεργασία, θυμίζοντας την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον την περίοδο της πρώτης θητείας του Αμερικανού προέδρου.

«Όταν υπάρχει κατανόηση και κοινή αντίληψη για τη στρατηγική σημασία της περιοχής και το μέλλον του κόσμου, τότε οι σχέσεις χτίζονται σε στέρεο έδαφος», καταλήγει.