Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις στην οικονομία και στο επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται με τις εξελίξεις γύρω από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ήταν ένας ρόλος ηγέτη μιας χώρας, η οποία προσπαθεί να βρίσκει λύσεις εκεί που κάποιοι άλλοι βλέπουν μόνο αδιέξοδα» είπε.

«Σήμερα, συζητάμε σε μια χώρα που πρωταγωνιστεί και προσπαθούμε να λύνουμε σημειακά προβλήματα χτίζοντας, όμως, πάνω σε πολύ σημαντικές επιτυχίες. Είμαστε, λοιπόν, αισιόδοξοι ότι θα ανταπεξέλθουμε και σε αυτή τη δύσκολη φάση, γιατί; Γιατί είμαστε, πλέον, δυνατοί. Έχουμε καταφέρει και μειώνουμε το χρέος μας, μας αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό ως μία χώρα που βάζει τάξη στα οικονομικά της, αυξάνουμε τους μισθούς και στις επενδύσεις, που είναι και το θέμα μας, έχουμε καταφέρει και έχουμε δύο χρονιές ρεκόρ των τελευταίων είκοσι ετών. Το 2022 που φτάσαμε τα 8 δισ. άμεσες ξένες επενδύσεις και το 2024 που φτάσαμε τα 6 δισ.» είπε ο κ.Μαρινάκης.

6529865.jpg

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης, συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρος Εξάρχου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος Δημήτρης Κουτσόπουλος, ο Επικεφαλής Στρατηγικής της Ideal Holdings Δαμιανός Παπακωνσταντίνου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της DPort Services & PCDC S.A. Γιώργος Πέτσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο πάνελ τόνισε: «Η Ελλάδα, όταν ξεκίνησε το Delphi Economic Forum ήταν μία χώρα σε διεθνή απομόνωση. Ήταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, είχε μια οικονομία που επισήμως χαρακτηριζόταν ως μια οικονομία «για τα σκουπίδια», ήταν μια χώρα όπου 680 χιλιάδες νέοι άνθρωποι έφυγαν σε βάθος κάποιων ετών, μία χώρα όπου, ενώ στην Ευρώπη «έβρεχε λεφτά» στην Ελλάδα κρατούσαμε ομπρέλα. Η ανεργία είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Που έχουμε φτάσει σήμερα; Σήμερα η χώρα μας από την απομόνωση, διεθνώς, πρωταγωνιστεί. Ο ρόλος, προσωπικά, του Πρωθυπουργού σε αυτή την πολύ κρίσιμη συζήτηση για τους δασμούς, ήταν ένας ρόλος ηγέτη μιας χώρας, η οποία προσπαθεί να βρίσκει λύσεις εκεί που κάποιοι άλλοι βλέπουν μόνο αδιέξοδα» τόνισε. 

Ο διάλογος είναι η λύση για τους δασμούς

«Νομίζω ότι η λύση βρίσκεται σε αυτό το οποίο είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και -εν πρώτοις- απεδέχθη ο Πρόεδρος Τραμπ, αλλά και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: διάλογος και μια λύση, η οποία θα διευκολύνει το ελεύθερο εμπόριο» είπε ο κ.Μαρινάκης. 

Αξιοποιήσαμε οικονομικά εργαλεία και διεθνείς σχέσεις

«Είναι ενθαρρυντικό, ότι είμαστε δεύτεροι σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ» επεσήμανε ο κ.Μαρινάκης. «Έχουμε κάνει βήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης, είμαστε στο top 6, στις πρώτες έξι χώρες όπου προχωράμε και στην έκτη φάση. Έχουμε αξιοποιήσει όλα αυτά τα εργαλεία, αλλά χρειάζεται τεράστια ταχύτητα και είναι ένας αγώνας δρόμου της Κυβέρνησης για να τα αντιληφθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους. Είναι έργα τα οποία ναι, αγγίζουν την καθεμία και τον καθένα. Μένει να το κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά» επεσήμανε. 

Το σημαντικότερο, είπε ο κ.Μαρινάκης, είναι η Ελλάδα να χτίσει όσο το δυνατόν περισσότερες γέφυρες με χώρες, όπως η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ.