Συζήτηση στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Forum των Δελφών είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον συγγραφέα Robert Kaplan, όπου μίλησαν για την οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων, σημ,είωσε πως «Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι υπάρχει περιθώριο ελιγμών», αναφερόμενος στους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα επεσήμανε την δυναμική της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων. 

Ειδικότερα, από το Delphi Economic Forum η συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Οικονομία και τις Διεθνείς Εξελίξεις με τον Robert Kaplan, συγγραφέα 22 βιβλίων, αρθρογράφο και ερευνητή, ειδικό στην εξωτερική πολιτική και γεωπολιτική στο Strausz-Hupé Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων

Ο Πρωθυπουργός απάντησε αρχικά για το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον το οποίο υπάρχει σήμερα και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τις τελευταίες εβδομάδες με την Ελλάδα να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων.

«Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και ένα υπερήφανο, θα έλεγα. Πια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το μαύρο πρόβατο όπως ήταν κάποτε. Αυτό μας επιτρέπει να παίξουμε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών πολιτικών. Είναι μια χώρα που έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία την εκτιμά, τη θεωρεί πολύτιμη και είναι και μια χώρα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το ζήτημα των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και την αναστολή τους για 90 ημέρες, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «θα υπάρχουν μόνο χαμένοι» αν δεν βρεθεί λύση.

Προσέθεσε ότι είδε με ικανοποίηση το «γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ πάτησε το κουμπί της παύσης ανέστειλε τους δασμούς».

«Έχουμε φυσικά 10% που δεν είναι μικρό ποσοστό, αλλά είναι πολύ μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί», είπε ακόμα και υπογράμμισε πως αυτό το παράθυρο των 90 ημερών «πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση όσον αφορά το καθεστώς των δασμών, και των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε μία συμφωνία, η οποία να είναι «είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές. Επομένως, παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι υπάρχει περιθώριο ελιγμών».

Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει δραματικές επιπτώσεις

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει δραματικές επιπτώσεις για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Oι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχει λογική στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, που δεν επηρεάζουν την παραγωγική βάση στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά την οικονομία, ο Ρόμπερτ Κάπλαν επεσήμανε ότι υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα είναι πια μια άλλη χώρα από αυτή που ήταν πριν από δεκαετίες και ρώτησε αν έχει ακόμα τη δυνατότητα να υποδεχτεί περισσότερες ξένες επενδύσεις;

«Χαίρομαι που το αναγνωρίζετε αυτό. Είναι ένα σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας από πού ξεκινήσαμε, γιατί έχουμε την τάση να ξεχνάμε εύκολα το πόσο δύσκολο ήταν αυτό μονοπάτι και πόση πρόοδο έχουμε επιτύχει», είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «οι επενδύσεις είναι στον πυρήνα της στρατηγικής ανάπτυξης μας».

«Κοιτώντας πού ήμασταν στην αρχή της οικονομικής κρίσης, είχαμε ήδη τότε ένα επενδυτικό κενό και το κεφάλαιο έλειψε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αλλά έχουμε αρχίσει να ανακάμπτουν και να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Πρέπει λοιπόν να πείσουμε τόσο Έλληνες επιχειρηματίες όσο και ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα. Και αυτό συμβαίνει ήδη. Είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα», προσέθεσε.

«Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι έχουμε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι τομείς μπορούν να αφορούν τον τουρισμό, την υλικοτεχνική υποστήριξη και βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το ότι έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε επενδύσεις και στον τομέα της τεχνολογίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.