Ο εμπορικός πόλεμος που αναζωπυρώνεται ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα αναμένεται να πλήξει καίρια τους Αμερικανούς αγρότες – πολλοί από τους οποίους αποτέλεσαν προπύργιο στήριξης του Ντόναλντ Τραμπ. Νέα δασμολογικά μέτρα απειλούν να μηδενίσουν σχεδόν τις εξαγωγές σόγιας και άλλων γεωργικών προϊόντων προς την κινεζική αγορά, οδηγώντας τον αγροτικό τομέα σε νέο γύρο απωλειών.

Όπως επισημαίνει ανάλυση του CNN, οι εμπορικοί δασμοί που ανακοίνωσε πρόσφατα το Πεκίνο – φθάνοντας το εντυπωσιακό 135% για τη σόγια – απειλούν να εξαλείψουν σχεδόν κάθε προοπτική αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Η Κίνα, που παραδοσιακά αγοράζει μαζικά γεωργικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, ειδικά σόγια για ζωοτροφές, είχε ήδη αρχίσει να στραφεί προς εναλλακτικούς προμηθευτές κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ, όταν είχε ξεσπάσει ο πρώτος εμπορικός πόλεμος. Τώρα, ενισχύει αυτή τη στρατηγική με πιο αποφασιστικό τρόπο, στρέφοντας το ενδιαφέρον της κυρίως προς τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Η Βραζιλία, η οποία σήμερα κατέχει την πρωτιά στις εξαγωγές σόγιας παγκοσμίως, έχει ήδη καλύψει σημαντικό μέρος της κινεζικής ζήτησης. Από το 2010, οι εξαγωγές της προς την Κίνα έχουν αυξηθεί πάνω από 280%, την ώρα που οι αμερικανικές παραμένουν στάσιμες. Η φετινή παραγωγή της αναμένεται να σπάσει ρεκόρ, δίνοντας στην Κίνα ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Στο παιχνίδι μπαίνει και η Αργεντινή, τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας διεθνώς.

Το πλήγμα για τους Αμερικανούς αγρότες δεν είναι θεωρητικό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Σόγιας, στον πρώτο εμπορικό πόλεμο του 2018, οι συνολικές απώλειες του αγροτικού τομέα άγγιξαν τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, με το 71% να σχετίζεται άμεσα με τη σόγια. Οι επιπτώσεις, όπως αναφέρει το CNN, εξακολουθούν να βαραίνουν τους παραγωγούς, ειδικά σε πολιτείες όπως το Ιλινόις και η Μινεσότα, όπου κυριαρχεί η παραγωγή σόγιας και που στις τελευταίες εκλογές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Καμάλα Χάρις, σε αντίθεση με την υπόλοιπη «αγροτική Αμερική» που παρέμεινε πιστή στον Τραμπ.

Παράλληλα, η Κίνα εντείνει τη διπλωματική της κινητικότητα, αναζητώντας συμμαχίες και συνεργασίες πέρα από τη Βραζιλία. Την Πέμπτη, εξέφρασε την πρόθεση να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. για πιθανή ελάφρυνση των εμπορικών φραγμών.