Εκμεταλλευόμενος τα κενά ασφαλείας ο δράστης πυροβόλησε τον υποψήφιο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα δύο που παρακολουθούσαν την προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια. Δευτερόλεπτα αργότερα ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπέπεσε νεκρός απο τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Το περιστατικό ερευνάται ως πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας, σύμφωνα με το FBI, το οποίο προσθέτει ότι ο δράστης έδρασε μόνος του και δεν είχε γνωστή ιδεολογία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε τον επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, ενόψει του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων. Ο Μπάιντεν ζήτησε επίσης να εξεταστεί το τι συνέβη στην προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ και θα ανακοινώσει δημοσίως τα αποτελέσματα, .Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του» που ο Τραμπ είναι καλά και είπε ότι είχαν μια «σύντομη αλλά καλή» συζήτηση χθες το βράδυ. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του ανθρώπου που σκοτώθηκε.

Ο ένοπλος είχε εκρηκτικά στο όχημά του

Ο δράστης σκαρφάλωσε ανενόχλητος σε στέγη παρακείμενου κτιρίου και άνοιξε πυρ. Ο ένοπλος είχε εκρηκτικά στο αυτοκίνητό του, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι ερευνητές ερευνούσαν την απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία. Η Wall Street Journal και το CNN ανέφεραν ότι εκρηκτικά υλικά βρέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο που ανήκε στον δράστη, το οποίο φέρεται να ήταν σταθμευμένο κοντά στον χώρο της ομιλίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο AP βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή βομβών τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο σπίτι του υπόπτου.

Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένα «τουφέκι τύπου AR 556» που αγοράστηκε νόμιμα, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ο ειδικός πράκτορας του FBI, Κέβιν Ρότζεκ. Οι αρχές πιστεύουν ότι το ημιαυτόματο όπλο αγοράστηκε από τον πατέρα του δράστη, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη πώς είχε πρόσβαση στο όπλο ή αν το πήρε χωρίς να το γνωρίζει ο πατέρας του, ανέφερε το FBI.

Παράλληλα, η εφαρμογή ανταλλαγής φωνητικών μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων Discord εντόπισε έναν λογαριασμό που φαίνεται ότι συνδέεται με τον ύποπτο ο οποίος επιχείρησε να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.