Η απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στη Γερμανία αποφάσισε να βάλει «μπλόκο» στην πώληση 36 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η κύρια αιτία πίσω από αυτή την απόφαση είναι η πρόσφατη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και αντιπάλου του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η σύλληψη του Ιμάμογλου, που καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα με κατηγορίες για διαφθορά, προκαλεί αντιδράσεις από την τουρκική αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί τις κατηγορίες ως πολιτικά κατασκευασμένες. Αυτό το περιστατικό φαίνεται να ενίσχυσε την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει την εξαγωγή των Eurofighter στην Τουρκία, εν μέσω της κλιμακούμενης πολιτικής έντασης και της ανησυχίας για τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο επικρίνει έντονα τον Ερντογάν κάνοντας λόγο για «επίθεση στην τουρκική δημοκρατία», που δικαιολογεί το βέτο στην πώληση των Eurofighter, μολονότι είχε σημειωθεί πρόοδος για το θέμα σε εμπιστευτικές συνομιλίες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, το κόμμα του εν αναμονή καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς κλίνει περισσότερο από το SPD υπέρ της έγκρισης της εξαγωγής των μαχητικών στην Άγκυρα, με κύκλους από τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) να υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των κρατών (Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία), που συμμετέχουν με τη Γερμανία στην κοινοπραξία συμπαραγωγής των Eurofighter.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιτείνουν ότι ο Μερτς θα πρέπει να διεξάγει συνομιλίες με τον Ερντογάν και να χρησιμοποιήσει το θέμα των Eurofighter ως μοχλό πίεσης για την αποφυλάκιση του Ιμάμογλου

Τι σημαίνει το γερμανικό μπλόκο στα σχέδια της Τουρκίας

Ένα γερμανικό βέτο στην εξαγωγή των Eurofighter θα συνιστούσε πλήγμα για τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει επειγόντως την Πολεμική της Αεροπορία. Η Άγκυρα επιδιώκει να ξαναμπεί στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, από το οποίο την είχαν αποκλείσει οι ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών S-400.

Τα 40 Eurofighter, που θέλει να προμηθευτεί η Τουρκία, θα τη βοηθούσαν να κλείσει τρύπες και να εντάξει έναν νέο τύπο μαχητικών στην Πολεμική της Αεροπορία, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια ανάπτυξης του εγχώριας παραγωγής Kaan.

Τον επόμενο χρόνο η Άγκυρα σκοπεύει να προμηθευτεί από την Βρετανία 20 Eurofighter Typhoon πρώτης γενιάς και αργότερα άλλα 20 υπερύσγρονα Typhoon της τέταρτης παρτίδας.