Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σε έντονο ύφος, αντιδρώντας στην παρουσίαση του χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που κατέθεσε σήμερα η Ελλάδα. Στην ανακοίνωση, η Άγκυρα χαρακτηρίζει τις ελληνικές ενέργειες ως «μονομερείς», υποστηρίζοντας ότι:

«Παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι η Τουρκία προτίθεται να υποβάλει το δικό της Σχέδιο Θαλάσσιου Χωροταξικού στην UNESCO και στους αρμόδιους φορείς του ΟΗΕ, διαμηνύοντας ότι δεν θα αποδεχθεί καμία τετελεσμένη ενέργεια από την ελληνική πλευρά.

Αναλυτικά η τουρκική ανακοίνωση:

«Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στο «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο» (ΘΧΣ) που έχει κηρύξει η Ελλάδα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκική Δημοκρατία.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, και από αυτή την άποψη, η Τουρκική Δημοκρατία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες και προσπάθειες τετελεσμένων γεγονότων, όπως και στο παρελθόν, δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκική Δημοκρατία σήμερα ή στο μέλλον.

Η Τουρκική Δημοκρατία εμμένει στη θέση της ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και τα δύο μέρη θέλουν να διατηρήσουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Τουρκική Δημοκρατία θα υποβάλει το δικό της Σxέδιο στην UNESCO και στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζουμε, πως νωρίτερα σήμερα (16/04) οριοθετήθηκε ο ελληνικός θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςαπαντώντας ουσιαστικά την τουρκική πρόκλησηαναφορικά με τον «χάρτη» που κόβει το Αιγαίο στη μέση. 

Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η κυβέρνηση δήλωσε πως «Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη», και πρόσθεσε «Το ότι λύνουμε εκκρεμότητες δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο χάρτης βρίσκεται στη μέση γραμμή μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αποτελεί τον οδικό χάρτη αξιοποίησης των θαλασσίων πόρων ως τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Δείτε το χάρτη:

xartis-45.jpg