Η Γερμανία λέει θα συστήσει υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας. Το συζήτησε ο εκλεγμένος Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ αυτήν την εβδομάδα στη Βαλένθια.

" "

Τι παιχνίδια παίζει η ζωή! Εκεί που πριν από μερικά χρόνια η Ελλάδα ήταν για το Βερολίνο το παράδειγμα προς αποφυγήν, σήμερα αποτελεί πρότυπο. Δεν έχουμε ξεχάσει όσα προσβλητικά έλεγαν για τη χώρα μας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Όχι πολύ παλιά. Μόλις 10 χρόνια πριν ήταν που μας «στόλιζαν» με διάφορους… ωραίους και… ζουμερούς χαρακτηρισμούς.

Τα πάντα όμως κάνουν τον κύκλο τους και τώρα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Φυσικά για να φτάσουμε στη σημερινή πραγματικότητα, προσπαθήσαμε και το καταφέραμε όλοι μαζί. Πώς έλεγε ο συγχωρεμένος ο Πάγκαλος ότι όλοι μαζί τα φάγαμε; Ε, τώρα όλοι μαζί προοδεύουμε! Ναι, ξέρω ότι κάποιοι διαφωνείτε και με τον Πάγκαλο και με την πρόοδό μας σήμερα αλλά και στο κατά πόσο όλοι έχουμε μερίδιο.

Οι απόψεις είναι υποκειμενικές, αλλά η πραγματικότητα μία ‒ και διαψεύδει εκείνους τους ισχυρισμούς ορισμένων για κάποιες αλλαγές ότι τάχα «αυτά στην Ελλάδα δεν γίνονται».

Να που γίνονται λοιπόν! Σε αυτήν τη μικρή σε έκταση χώρα, που πριν από μια δεκαετία χρεοκόπησε και έχασε εν καιρώ ειρήνης το 25% του ΑΕΠ της, έχουν συμβεί την τελευταία πενταετία κοσμογονικές αλλαγές.

Ναι, είναι κοσμογονική η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, συνδέθηκαν τα POS με τις ταμειακές μηχανές, θα εντοπίζονται πλέον τα «μαύρα» ενοίκια, χιλιάδες συναλλαγές με το κράτος γίνονται απλά και εύκολα από το κινητό χωρίς να στέκεσαι σε ουρές και πολλά άλλα.

Κοσμογονικό είναι να έχεις στο κινητό σου άδεια, δίπλωμα, ασφάλεια, ιατρικό φάκελο, ιατρικό ιστορικό. Κοσμογονικό είναι να έχουν οι γυναίκες αν το επιθυμούν panic button και να ανακαινίζονται σχεδόν όλες οι δομές υγείας στην επικράτεια. Κοσμογονικά όσο κι αν φαίνονται αυτονόητα όλα αυτά. Το γεγονός ότι η πανίσχυρη Γερμανία μάς ακολουθεί στο ψηφιακό κράτος, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Είναι όλα τέλεια; Προφανέστατα όχι. Ούτε και θα γίνουν ποτέ. Όλα όμως κρίνονται εκ του αποτελέσματος και πάντα σε σύγκριση με το χθες και με αυτό που βάσιμα εκτιμάται ότι θα συμβεί αύριο.