Ο Αλέξης Τσίπρας, ο, κατά τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ, «άχαστος» ή «ιστορικός ηγέτης» ή «πολιτικό κεφάλαιο» του κόμματος και της χώρας, είναι πλέον μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΚασσελάκηΠολάκη. Ακόμη και αν ήθελε να «ξεφορτωθεί» κάποια «βαρίδια» που τον τραβούσαν από το αριστερό μανίκι, ακόμη και αν στήριξε –που στήριξε- τον Στέφανο Κασσελάκη μάλλον αυτή την εξέλιξη δεν την περίμενε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γράφει τους τίτλους τέλους. Τα στελέχη που βρέθηκαν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στην πορεία προς τη διακυβέρνηση κούνησαν ή κουνούν μαντίλι στο κόμμα που έχει περάσει σε άλλα χέρια και ο ίδιος βλέπει σχεδόν το σύνολο αυτών που αποτέλεσαν τα υπουργικά του συμβούλια να φεύγουν χωρίς μάλιστα να μπορεί να κάνει τίποτα. Ακόμη και η προσπάθειά του να μειώσει τις… απώλειες απέτυχε σημειώνοντας μια ακόμη ήττα στο ενεργητικό του.

Ο ίδιος βρίσκεται αυτή τη στιγμή να είναι ένα μέλος σε μια κοινοβουλευτική ομάδα 36 βουλευτών και παρακολουθεί τους συντρόφους του να ερίζουν για το ποιος εκπροσωπεί τη σχολή που έφτιαξε. Και οι δύο πλευρές έχουν τα χαρακτηριστικά του λαϊκισμού που ανέδειξε, αλλά η μία ομνύει στην ριζοσπαστική αριστερά και η άλλη στην πατριωτική με δόσεις κεντροαριστεράς και με αναφορές σε μια σοβαρή αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη την οποία επί της ουσίας εκπροσωπεί ως σχολή ο Παύλος Πολάκης. Το πρόσωπο που ήταν η φωνή του πρώην προέδρου και σήμερα αποτελεί τον μέντορα του νέου. Ο Αλέξης Τσίπρας υποτίθεται πως προσπάθησε να τον… απομακρύνει, να τον βάλει στο ψυγείο. Τώρα θα ακούει και θα συμμετέχει στην τακτική που αυτός θα επιβάλει –μάλλον ήδη έχει επιβάλει- στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρόλος που είχε επιφυλάξει για τον εαυτό του ο Αλέξης Τσίπρας, αυτός του ρυθμιστή των εσωκομματικών διεργασιών και του εγγυητή της ενότητας δεν υφίσταται πλέον. Ναι μπορεί να ελέγχει κάποιους από αυτούς που έμειναν αλλά αν δει κανείς την ανθρωπογεωγραφία δεν μπορεί να είναι σίγουρος οτι αυτό ήθελε. Οι αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος και στενών του συνεργατών, προσώπων με τα οποία πορεύθηκε ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρίσκονται δίπλα του.

Το χειρότερο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βάση την προηγούμενη κυβερνητική θητεία δείχνει να επιδιώκει την εξάντληση και αυτής της τετραετίας. Αυτό σημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει για 3,5 ακόμη χρόνια περίπου σε αυτή την κατάσταση βλέποντας να κατεδαφίζεται το οικοδόμημά του αλλά και ο μύθος που έστησε μέσα στο χώρο της Αριστεράς.