«Ούτε λύκος. Ούτε Κοκκινοσκουφίτσα». Οι Ιταλοί δεν είναι πρόβατα. Το απέδειξαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με την ψήφο της πλειοψηφίας στην κεντροδεξιά.

Γι' αυτό άλλωστε ο λύκος, δηλαδή η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, δεν έφαγε τα... πρόβατα που έμειναν στην στάνη και δεν βγήκαν από αυτήν...

Δεν είναι όμως ούτε Κοκκινοσκουφίτσα, όπως την ήθελαν χρησιμοποιώντας την ως φόβητρο για τους πολίτες δήθεν σύμμαχο της Ρωσίας και του κομμουνιστικού κόμματος.

Η Κοκκινοσκουφίτσα με την εκλογική νίκη των συμμάχων Φόρτσα Ιταλία, Λέγκα του Σαλβίνι και Φρατέλι ντ' Ιτάλια, με σαφείς θέσεις και δηλώσεις απομάκρυναν τις φοβικές αντιπολιτευτικές προεκλογικές κορώνες της Ενωμένης Αριστεράς αλλά και του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Στήριξαν την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας. Δεν σταμάτησαν την παραγωγή πολεμικού υλικού με προορισμό το Κίεβο. Στήριξαν κάθε ειρηνευτική προσπάθεια του ΝΑΤΟ. Η Μελόνι κλήθηκε τρεις φορές από τον Λευκό Οίκο και επισκέφθηκε τις ΗΠΑ με σημαντικές συμφωνίες. Είδε και συζήτησε με τον Κινέζο πρόεδρο Τσιν Μιν με την ίδια λογική. «Δεν είμαι η Κοκκινοσκουφίτσα για να με φάει ο κομμουνιστικός λύκος», φέρεται να δηλώνει στην διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της διάσκεψης των G7.

Aφοβα δέχθηκε και επισκέφθηκε τις «αυλές» των ακροδεξιών αντιευρωπαϊστών Μοραβιετσκυ στην Βαρσοβία και Ορμπάν στην Βουδαπέστη. Αλλά και το Βερολίνο του Σοσιαλιστή Σολτς και το Παρίσι του κεντροαριστερού Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Ρώμη έγινε έδρα των ηγετών της Μεσογείου πολύ πρόσφατα με αντικείμενο κυρίως την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, του ενεργειακού και της πράσινης μετάβασης. Το τελευταίο αυτό θέμα με ένταση και πιεστικό τρόπο είχε προτείνει το σοσιαλιστικό κόμμα και οι συμμαχίες με πράσινους και φιλελεύθερους παρά το γεγονός ότι υπήρξε διάσπαση στις ψηφοφορίες στην πολιτική ομάδα του Κοινοβουλίου ήτοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η ιταλική πρωτεύουσα έγινε όμως έδρα των διμερών σχέσεων με τις επισκέψεις συνεργασίας του Γερμανού προέδρου του ΡΡΕ Μάνφρεντ Βέμπερ στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, για συνεργασία με το ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβλέποντας πως οι προσεχείς εκλογές τον Ιούνιο του 2024 κρύβουν εκπλήξεις και είναι εμφανής ο κίνδυνος εισόδου με αυξημένες έδρες των κομμάτων της ακροδεξιάς, Μελόνι και Βέμπερ χρειάζονται τις συμμαχίες φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Έτσι, το κόμμα της Μελάνι για μια ακόμα φορά τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνοντας ότι είναι διατεθειμένη να υπογράψει συμφωνία καθόδου στις ευρωεκλογές με το ΡΡΕ. Στο σημείο αυτό όμως, δημιουργείται πρόβλημα στην συμμαχική κυβέρνηση στην Ιταλία. Εκεί που ο Σαλβίνι δηλώνει υπέρ της Λεπέν, ενώ η Φόρτσα Ιταλία μετά τον θάνατο του Μπερλουσκόνι είναι υπέρ της συμμαχίας των τριών. Τον ρόλο αυτό στηρίζει ο υπουργός εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι που φέρεται πρόεδρος του κόμματος στις εσωτερικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Μια παρόμοια ένταξη αναβαθμίζει το κόμμα της Μελόνι και ενισχύει το ΕΛΚ (ΡΡΕ). Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στις ευρωεκλογές του 2019 η Μελόνι κέρδισε έξι έδρες ενώ με το σημερινό της δημοσκοπικό δείγμα, πλησιάζει τις είκοσι περίπου έδρες!

Μένει λοιπόν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν κατά πάσαν πιθανότητα στο τέλος του 2023.

Τι ζητάει η αλεπού στο παζάρι;

Με το πέρασμα του χρόνου και τα πεπραγμένα υπέρ της, η Μελόνι από κοκκινοσκουφίτσα έγινε... αλεπού. Και έτσι θα την υποδεχθούμε την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις στις Συνόδους Κορυφής των Βρυξελλών και πιο πρόσφατα στην Ρώμη με ηγέτες χωρών της Νότιας Ευρώπης. Οι ανοιχτές προσκλήσεις και δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο πρωθυπουργών για εκατέρωθεν επισκέψεις και διάλογο διμερών σχέσεων επιτυγχάνεται αυτή την εβδομάδα.

Στην ατζέντα ζητήματα της επικαιρότητας και κάποια που έχουν παγώσει λόγω της αλλαγής κυβερνήσεων. Οι πάντα φιλικές σχέσεις συνεπικουρούσαν την διπλωματική οδό που άνοιγε πόρτες και έθετε κόκκινη γραμμή σε θέματα που μια από τις δύο χώρες είχε αντιρρήσεις.

Με την πρωθυπουργό της Ιταλίας είχαμε ένα θερμό χαιρετισμό γνωριμίας στην Ρώμη το βράδυ της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου 2022 μετά την αναγγελία των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Είχαμε διαβάσει το βιβλίο της «Είμαι η Τζόρτζια». Σελίδες γεμάτες αναμνήσεις. Από τα παιδικά της χρόνια μέχρι και την ανάδειξη στην ηγεσία του επίσημου φασιστικού κόμματος. Διάδοχος του Φίνι δεν δίστασε να βάλει στο ψηφοδέλτιο της το έμβλημα με την φλόγα. Σήμερα προχώρησε στην απόφαση να αφαιρεθεί η φλόγα από όλα τα επίσημα έγγραφα του κόμματος. Μια προφανής πρόφαση και πρόθεση της Μελόνι που την απομακρύνουν από όλες τις μέχρι πρότινος ακροδεξιές συμμαχίες. Μια πρόταση αποδεκτή με συναισθήματα ικανοποίησης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και η όποια απόφαση δεν προκάλεσε διαμαρτυρία ή δυσφορία από τους άλλοτε συγγενικούς κομματικούς συνασπισμούς.

Η Μελόνι φθάνει στην Αθήνα για να παίξει με ανοιχτά χαρτιά. Πλήρως ενημερωμένη από τον φίλο της Ελλάδας Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργό των Εξωτερικών σήμερα, έρχεται με στόχο να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία του αγωγού Ηστ Μεντ. Να επιταχύνει την λειτουργία του αγωγού στο Ιόνιο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ιταλίδα πρωθυπουργός, θα καταθέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις θέσεις της χώρας της στο μεταναστευτικό. Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος ροών παράτυπων μεταναστών. Το σύμφωνο σταθερότητας η Μελόνι κομίζει πρόταση με βάση τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στο ιταλικό κοινοβούλιο με σύμμαχο στις Βρυξέλλες τον πρώην πρωθυπουργό και σήμερα Επίτροπο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού Πάολο Τζεντιλόνι. Κύριο διαπραγματευτή του συμφώνου σταθερότητας με Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης Πρώην πρωθυπουργού και ευρωβουλευτή Βαλτερ Ντομπροφσκυς.

Με τον τελευταίο είχε ανοιχτή γραμμή τους περασμένους δύο μήνες, ενώ όλο το έργο παρακολουθεί και με τους δύο Επιτρόπους ο υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων πρώην ευρωβουλευτής Ραφαέλε Φιττο.

Η Μελόνι θα προτάξει στον Έλληνα πρωθυπουργό το θέμα της προμήθειας αερίου και θα τον ενημερώσει για τις επαφές και τα ταξίδια της σε Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Ισπανία και Γαλλία προκειμένου να χαραχθεί κοινή γραμμή των χωρών του Νότου με την κεντρική Ευρώπη.

Παράλληλα οι πληροφορίες μας συμπληρώνουν τους φακέλους φιλίας και διμερών σχέσεων με την προσπάθεια να υπάρξουν κοινές θέσεις και συμμαχίες στις επιλογές: Προέδρου της Κομισιόν μετά και τις επισκέψεις σε Ρώμη και Χανιά της νυν προέδρου Φον Ντερ Λάιεν. Επίσης της αντικατάστασης και διαδοχής του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με προτάσεις εκατέρωθεν. Της θέσης γ.γ του ΝΑΤΟ και τα ονόματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα όπως του Μάριο Ντράγκι, της Φον Ντερ Λάιεν και του Πέδρο Σάντσεθ. Αν και απέχει η διαδοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η Μελόνι μεταφέρει στο φάκελο της τον αντικαταστάτη του Πανεττα με τον διοικητή της Τράπεζας Ιταλίας Φράνκο. Προφανώς οι σχέσεις Ιταλίας - Αλβανίας και με τον Ράμα ειδικότερα μετά το πρόσφατο ταξίδι και τις σύντομες διακοπές της Μελόνι στην Αλβανία. Δεν αποκλείεται η πρωθυπουργός της Ιταλίας να αναζητήσει σύμμαχο στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αναζήτηση αύξησης του αρχικού κεφαλαίου του Ταμείου ανάκαμψης καθώς και να επιτραπούν αλλαγές στις προτάσεις των κρατών σε προγράμματα χρηματοδότησης τα οποία ήδη έχουν αρχικά κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Τον Έλληνα πρωθυπουργό προτίθεται να ενημερώσει η Ιταλίδα φιλοξενούμενη μας και για τα θέματα των σχέσεων με την Κύπρο και την Τουρκία. Ιδιαίτερα μετά την συμφωνία συνδιοργάνωσης Ιταλίας-Τουρκίας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2032.

Τέλος τις εξελίξεις στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις συμφωνίες με ψηφίσματα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

* Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.