Στην ενίσχυση του λεγόμενου «μετώπου του Νότου», στο οποίο Ελλάδα και Ιταλία διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, σκοπεύει να συμβάλλει η επίσκεψη της Τζόρτζια Μελόνι στην Αθήνα και η συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το χαλαρό πρωτόκολλο, δε, της επίσκεψης και το δείπνο των δύο πρωθυπουργών φανερώνουν τις καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Μελόνι και τη διάθεση συντονισμού Αθήνας και Ρώμης σε κρίσιμα ζητήματα που έχουν ανοιχτή ατζέντα, όπως είναι η οικονομία και το μεταναστευτικό

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Οι στενές σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας και ο ρόλος Αθήνας και Ρώμης σ’ αυτό το μέτωπο των μεσογειακών χωρών που παραδοσιακά βρίσκεται στον αντίποδα του αυστηρού Βορρά στις ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής χρονολογούνται από την εποχή του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε άριστη χημεία και επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά και η επίσκεψη Μελόνι στην Αθήνα κυοφορείται εδώ και αρκετό καιρό και συγκεκριμένα από την προεκλογική περίοδο του Μαΐου, με τους δύο ηγέτες ενδιαμέσως να έχουν αρκετές φορές τηλεφωνικές επαφές για τον καλύτερο συντονισμό τους σε όλα τα κρίσιμα θέματα. 

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, πέραν της συζήτησης που έχει ανοίξει από τον ευρωπαϊκό Βορρά για την επαναφορά των σκληρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και τη δεδομένη αντίθεση του μπλοκ του Νότου – συμπεριλαμβανομένων συνεπώς Ιταλίας και Ελλάδας–, η Αθήνα επενδύει στις σχέσεις της με την Ιταλία όσον αφορά στην ενέργεια, επιδιώκοντας την αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος προς τη γείτονα χώρα. Ενώ για το μεταναστευτικό θα πρέπει να σημειωθεί αφενός ότι το κοινό σημείο για Ελλάδα και Ιταλία είναι ότι αποτελούν χώρες υποδοχής. Αφετέρου η κοινή στάση των δύο χωρών ως προς την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων μετανάστευσης επιβεβαιώθηκε και στη Διάσκεψη της Ρώμης τον περασμένο Ιούλιο, όπου η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Καιρίδη, και κατέθεσε τις προτάσεις της. 

Είναι εξάλλου αρκετά πιθανό στο μενού των συζητήσεων Μητσοτάκη-Μελόνι και στα θέματα της συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας να τεθεί και το ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εκκρεμεί η απόφαση για την προμήθεια κορβετών για την Ελλάδα από κοινοπραξία ιταλικών και γαλλικών συμφερόντων. Η απόφαση φαίνεται να συνδέεται με την αξιοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τα οποία επίσης κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν συνδεθεί με εταιρείες ιταλικών συμφερόντων. Ανοικτό είναι παράλληλα το ζήτημα των σχέσεων της Αθήνας και της Ρώμης με την Τρίπολη, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της απόφασης του ΥΠΕΞ να επαναλειτουργήσει η ελληνική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Λιβύης, κι επιπλέον του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραματίζει στη βορειοαφρικανική χώρα η Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα σε ιταλικές και λιβυκές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ύψος αρκετών δισ. ευρώ. 

Εμπόδια και επιμερισμός 

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» χθες, μία μέρα πριν από την έλευσή της στην Αθήνα, η Μελόνι επιβεβαίωσε ότι κύριο θέμα των συζητήσεών της με τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι το μεταναστευτικό. «Θεωρώ κι είμαι βέβαιη ότι ο μόνος τρόπος για να δράσουμε με μόνιμο τρόπο στο μεταναστευτικό είναι να συζητήσουμε με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, με τη συμμετοχή όλης της Ευρώπης. Ο βηματισμός άλλαξε, διότι σήμερα η ΕΕ πρώτα συζητά πώς να παρεμποδίσει την παράνομη μετανάστευση στις μεσογειακές διαδρομές και στη συνέχεια για το πώς θ’ ανακατανεμηθούν οι μετανάστες, ενώ στο παρελθόν η συζήτηση αφορούσε μόνο στο δεύτερο θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία συγκάλεσε για το μεταναστευτικό τη Δευτέρα την Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας.