Μπορεί οι ευρωπαϊκές εκλογές ημερολογιακά να απέχουν δέκα μήνες, αλλά η κινητικότητα των κομμάτων τα οποία συγκροτούν την πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησε νωρίς. Για την ακρίβεια, εδώ και μερικές εβδομάδες άρχισαν οι διεργασίες εν όψει των εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου, όπου το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αναμέτρηση μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθούν οι νέες ισορροπίες και συνακόλουθα οι θέσεις των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από την πλευρά της Κεντροδεξιάς ο επικεφαλής της ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, διαβλέποντας την άνοδο της Ακροδεξιάς εδώ και μήνες (όπως είχε αποκαλύψει ο Μ. Μαυρομμάτης στο tomanifesto.gr) προσέγγισε με τη βοήθεια του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και γραμματέα της Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι, την πρωθυπουργό και πρόεδρο των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Ο Γερμανός πολιτικός θεωρεί ότι το άνοιγμα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στις δημοκρατικές δυνάμεις της Δεξιάς θα ανακόψει τη διείσδυση των ακροδεξιών στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου.
Τρεις προϋποθέσεις
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ φρόντισε εγκαίρως να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της χώρας του επισημαίνοντας ότι το Afd δεν είναι απλώς ένα κόμμα της εθνολαϊκιστικής δεξιάς, αλλά ένα εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα που απειλεί την Ευρώπη. Εξ αυτού του λόγου έστειλε ένα σαφές μήνυμα στα δύο κόμματα του συνασπισμού της Κεντροδεξιάς, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και το Χριστιανοκοινωνικό της Βαυαρίας: Πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο με τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης που ενστερνίζονται τις αρχές της και έχουν κοινό όραμα μαζί μας. Και έθεσε τις τρεις προϋποθέσεις: να έχουν ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας, να πιστεύουν στην ΕΕ και να συμβάλλουν στη διαρκή οικοδόμησή της και κυρίως να σέβονται τους κανόνες του κράτους δικαίου. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Βέμπερ άνοιξε την πόρτα του ΕΛΚ στη Μελόνι.
Ο Βέμπερ έχει εκφράσει τη θέση ότι είναι λάθος να ταυτίζεται το κόμμα της πρωθυπουργού της Ιταλίας με τους εναλλακτικούς ακροδεξιούς της Afd και τη γαλλική ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν: εξηγώντας ότι τα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι δεν συμμετέχουν στην ομάδα της Ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών. Και επιπλέον, όπως αναφέρει, η Μελόνι έχει υποστηρίξει τη Συνθήκη της Λισαβόνας και το Σύμφωνο για τη μετανάστευση, συντάχθηκε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη στήριξη της Ουκρανίας, ενώ συμμετέχει δημιουργικά στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Εν ολίγοις, αφήνει να εννοηθεί ότι είναι στο χέρι της να κάνει το επόμενο βήμα και να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια της Κεντροδεξιάς.
Εκλογικά βαρόμετρα
Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι συζητήσεις με τις συντηρητικές δυνάμεις που βρίσκονται στα δεξιά της Κεντροδεξιάς συνεχίζονται, γεγονός που δεν διαψεύδει ο επικεφαλής του ΕΛΚ. Αλλωστε το ενδεχόμενο να χαθεί η πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο κινητοποιεί και τους «κεντρώους» στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος που φαίνεται ότι συμφωνούν με τους όρους που έχει θέσει ως προϋπόθεση ο Βέμπερ. Βαρόμετρο για τις τελικές αποφάσεις θα είναι οι εκλογές στην Ολλανδία τον Νοέμβριο και στην Πολωνία. Ο Συνασπισμός των Πολιτών του Ντόναλντ Τουσκ, που πρόσκειται στο ΕΛΚ, φαίνεται να καταγράφει ικανοποιητικά ποσοστά, αλλά η μάχη θα κριθεί ανάμεσα στους υπερσυντηρητικούς δεξιούς, τον πρωθυπουργό Μοραβιέφσκι και τον Κατσίνσκι. Με τον δεύτερο να έχει μηδενικές σχέσεις, άρα και καμία διάθεση συνεργασίας, με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Με δεδομένο ότι η Πολωνία είναι η πέμπτη σε πληθυσμό χώρα στην Ευρώπη και στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει με μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών, είναι ευνόητοι οι λόγοι για τους οποίους ο Βέμπερ περιμένει τα αποτελέσματα προτού οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για τη διεύρυνση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το πιο πιθανό σενάριο είναι η προσχώρηση της Μελόνι και κάποιων ευρωβουλευτών από συντηρητικά κόμματα: ας σημειωθεί ότι οι νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετά τις ευρωεκλογές θα καθορίσουν τον διάδοχο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή ακόμα και την παραμονή της στην προεδρία της Κομισιόν. Και από αυτήν τη στιγμή ασφαλώς δεν θα ήθελε να απουσιάζει ο Βέμπερ, όπως και η Μελόνι για διαφορετικούς λόγους, αλλά εξίσου σημαντικούς για την ίδια και την Ιταλία.