Για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την ελευθερία του Τύπου ταιριάζει απόλυτα η έκφραση: «Δάσκαλε, που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τα τελευταία έτη κατηγορεί εμμονικά την κυβέρνηση ότι δήθεν εμποδίζει την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης στην χώρα με διάφορους τρόπους, την ίδια ώρα που η Κουμουνδούρου επιβάλλει σιωπητήριο στους βουλευτές της και απόλυτο έλεγχο στα κομματικά μέσα.

Μόλις σήμερα η δημοσιογράφος Ευγενία Λουπάκη, η οποία εργαζόταν στον ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο», αναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή απλά δεν στηρίζει ανοιχτά την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη τις τελευταίες ημέρες δέχθηκε ανηλεή πόλεμο από στελέχη και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ στα social media και όχι μόνο, επειδή ανέβασε ένα απόσπασμα της συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου στον λογαριασμό της στο Facebook καθώς και μία παλαιότερη είδηση με τον Στέφανο Κασσελάκη και το σκύλο του, δημιουργώντας μία ανούσια παρεξήγηση. Φαίνεται ωστόσο ότι αυτά δεν τα σηκώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά η δημοσιογράφος παραιτήθηκε, με αιχμές για την ανεξάρτητη λειτουργία του σταθμού. 

Δυστυχώς δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Πρόσφατα γνωστοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο ζητούσαν απολύσεις(!) όσων δημοσιογράφων δεν στηρίζουν ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη στα κομματικά μέσα ενημέρωσης. Προγραφές κανονικές από τους δημοκράτες αριστερούς. Πρόσφατα δε μάθαμε για αλλαγές στο πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού, με τη ξαφνική παύση εκπομπών που παρουσίαζαν δημοσιογράφοι που δεν συμφωνούσαν με τη νέα ηγεσία του κόμματος. Τη σχετική καταγγελία έκανε ο πρώην Διευθυντής του σταθμού, Νίκος Σβέρκος, ο οποίος ανέφερε ότι παράλληλα απολύθηκαν τρεις δημοσιογράφοι. Μάλιστα μίλησε για σχέδιο αποπαρασίτωσης των κομματικών μέσων από διαφωνούντες με τη νέα ηγεσία. Στο ίδιο πλαίσιο και ο πρώην Διευθυντής της «Αυγής», Σπύρος Ραπανάκης, ο οποίος αποχώρησε με αιχμές για τρομοκρατία και συκοφάντηση δημοσιογράφων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίπτωση των βουλευτών

Από το παραπάνω ζοφερό κλίμα δεν ξέφυγαν ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πρέπει πρώτα να ενημερώνουν την Κουμουνδούρου για κάθε εμφάνισή τους στα μέσα ενημέρωσης. Και τέλος πριν λίγες ημέρες μάθαμε ότι το κόμμα απαγορεύει στους βουλευτές να βγαίνουν στο ίδιο πάνελ που βρίσκεται βουλευτής ή στέλεχος της Νέας Αριστεράς, τουλάχιστον για μία τετ α τετ αντιπαράθεση. Θα αποφύγουμε φυσικά να θυμηθούμε λεπτομερώς τα τοξικά συνθήματα πολλών οπαδών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τους δημοσιογράφους, τουλάχιστον για όσους δεν στήριξαν το κόμμα τους, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Περιττό να αναφέρω ότι αν τα μισά από τα παραπάνω τα έκανε η Νέα Δημοκρατία ή κάποιο δεξιό κόμμα, θα γέμιζαν τα social με συνθήματα περί χούντας και περισπούδαστες αναρτήσεις για το πόσο κινδυνεύει η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε λοιπόν στο απόλυτο παράδοξο, αυτοί που εφαρμόζουν πρακτικές περιορισμού της ελευθερίας του τύπου και της γνώμης ακόμα και εκλεγμένων αντιπροσώπων των Ελλήνων πολιτών, να έχουν το θράσος να κατηγορούν όλους τους υπόλοιπους για χουντικές μεθόδους, ανελευθερία του τύπου και παρόμοια τσιτάτα. Οφείλουν κάποιοι να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να διακυρήτουν αφηγήματα περί σύγχρονης αριστεράς και ταυτόχρονα να εφαρμόζουν σταλινικές μεθόδους και μάλιστα στους ίδιους τους συντρόφους τους! Αν λοιπόν πράγματι θέλουν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με την κοινωνία, ας ξεκινήσουν με απλά μαθήματα αστικής δημοκρατίας.