Κάθε άλλο παρά ιδανική είναι η κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη πρόκειται να εκλέξει μόλις 3 ή 4 ευρωβουλευτές τα συντροφικά μαχαιρώματα και οι υπόγειες διεργασίες βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη στο άλλοτε κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Οι νυν ευρωβουλευτές του κόμματος, Έλενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς θεωρούν ότι η νέα ηγεσία πριμοδοτεί στον δρόμο προς τις κάλπες τον γνωστό μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά. Είναι γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να εκλεγεί πάση θυσία ο πρώην αθλητής, καθώς διατηρούν φιλικές σχέσεις ενώ ο πρόεδρος του κόμματος εκτιμά την άποψη του Νίκου Παππά για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Μάλιστα οι περισσότεροι υποψήφιοι αποκαλούν τον Νίκο Παππά ως τον «μόνιμα τσακωμένο», λόγω της εικόνας που βγάζει στα μέσα ενημέρωσης. Ένα άλλο πρόσωπο που έχει μπει στο στόχαστρο των υποψηφίων είναι και η Σοφία Μπεκατώρου, καθώς θεωρούν ότι απολαμβάνει δυσανάλογης προβολής στα μέσα ενημέρωσης και μάλιστα με εντολή της Κουμουνδούρου. Οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ την αποκαλούν υποτιμητικά «νεοδημοκράτισσα», καθώς πολλοί υποψήφιοι την κατηγορούν ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό συνομιλούσε με τη Νέα Δημοκρατία και κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία στιγμή.

Και αν η εκλογή του Νίκου Παππά και της Σοφίας Μπεκατώρου είναι σίγουρη, τότε απομένουν ακόμη μία ή δύο θέσεις. Στην εξίσωση πέρα από τους νυν ευρωβουλευτές μπαίνουν και ο Νίκος Φαραντούρης και η Δώρα Τζαμπάζη. Για τον Νίκο Φαραντούρη υπάρχουν πληροφορίες ότι ήρθε πρώτος στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε οι πιθανότητες να εκλεγεί είναι αυξημένες. Ωστόσο, ο τελευταίος είναι δυσαρεστημένος διότι από την Κουμουνδούρου δεν του επιτρέπουν να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των προκριματικών για τις ευρωεκλογές. Όσον αφορά τη Δώρα Τζαμπάζη θεωρούν ότι είναι ένα ακόμη πρόσωπο που διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή της διότι αποτελεί προσωπική επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη ενώ έχει αναγνωρισιμότητα στο ευρύ κοινό εξαιτίας του συζύγου της.

Οι μεγάλοι χαμένοι του συστήματος Κασσελάκη

Κάπου εκεί ακούγονται και τα γαλλικά της Δώρας Αυγέρη, η οποία κάποτε βρισκόταν στην ηγετική ομάδα Κασσελάκη και τώρα βλέπει την εκλογή της ως ένα άπιαστο όνειρο. Ακόμη ένα πρόσωπο που είναι αρκετά εκνευρισμένο με τις προσωπικές επιλογές Κασσελάκη είναι ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος περιμένει στη γωνία τον νέο πρόεδρο μετά τις ευρωεκλογές. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα αισθάνονται αρκετά αδικημένοι διότι ενώ στήριξαν από την αρχή τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν εισπράττουν την ανάλογη στήριξη από το σύστημα της Κουμουνδούρου. Τέλος, ένα άλλο πρόσωπο που μπήκε στο στόχαστρο των υποψηφίων είναι ο ξάδερφος του Στέφανου Κασσελάκη, Βασίλης. Για τον τελευταίο οι συνυποψήφιοί του διαδίδουν ότι μπορεί η εκλογή του να είναι εξαιρετικά αμφίβολη, ωστόσο θεωρούν ότι απολαμβάνει τεράστια προβολή από το σύστημα του προέδρου και ότι θα αξιοποιηθεί στο κόμμα μετά το καλοκαίρι.

Ουσιαστικά η εσωκομματική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε στις έριδες μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Υπόγεια χτυπήματα με διαρροές σε φιλοσυριζαϊκά μέσα ενημέρωσης, προσωπικοί μηχανισμοί και αποκλεισμοί υποψηφίων από τις τοπικές του κόμματος ανά τη χώρα συνθέτουν το παζλ της «ευγενούς άμιλλας» μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά η πλευρά Κασσελάκη προωθεί τους εκλεκτούς της, οι οποίοι περισσότερη σχέση έχουν με το lifestyle παρά με το κόμμα και την πολιτική ενώ το παλιό σύστημα της Κουμουνδούρου παλεύει για επιβίωση.