Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες. Στις 6-9 Ιουνίου 2024, οι πολίτες της ΕΕ έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τα 720 μέλη που θα τους εκπροσωπούν για τα επόμενα πέντε χρόνια.Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι οι μεγαλύτερες διακρατικές εκλογές στον κόσμο. Υπάρχουν ορισμένοι κοινοί κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, την ίδια στιγμή ωστόσο υπάρχουν και πολλές διαφορές. Οι ημέρες των εκλογών κυμαίνονται από την Πέμπτη 6 Ιουνίου έως την Κυριακή 9 Ιουνίου και εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει πότε και πώς θα διοργανώσει τις εκλογές. Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται, ποικίλλει μεταξύ των χωρών: οι μεγαλύτερες χώρες λαμβάνουν περισσότερες έδρες από τις μικρότερες. Λόγω αλλαγών στο μέγεθος του πληθυσμού, ορισμένες χώρες της ΕΕ θα λάβουν επιπλέον έδρες στις επερχόμενες εκλογές σε σύγκριση με το απερχόμενο Κοινοβούλιο. Συνολικά θα προστεθούν 15 θέσεις.

Υπάρχουν επίσης διαφορές σε άλλες πτυχές της ψηφοφορίας, για παράδειγμα όσον αφορά την ελάχιστη ηλικία ψήφου ή τους κανόνες σχετικά με την ψήφο από το εξωτερικό. Δείτε περισσότερα στο παρακάτω γράφημά μας.Γράφημα που δείχνει βασικά δεδομένα σχετικά με τη διοργάνωση των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024, σε κάθε χώρα της ΕΕ: αριθμός ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν, ημερομηνία εκλογών, κανόνες για την ψηφοφορία από το εξωτερικό και ελάχιστη ηλικία ψήφου.

Πώς μπορώ να ψηφίσω στις ευρωπαϊκές εκλογές;

Για να βρείτε όλες τις χρήσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τις εκλογές στη χώρα σας, επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας για τις εκλογές και επιλέξτε τη χώρα και τη γλώσσα που προτιμάτε.

Γιατί να ψηφίσω στις ευρωπαϊκές εκλογές;

Η ψηφοφορία στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αποφασίσουμε σε τι θα πρέπει να επικεντρωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι ευρωβουλευτές διαμορφώνουν νέους νόμους της ΕΕ, ελέγχουν το έργο άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ και εγκρίνουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Όχι πολύ καιρό πριν, εκατομμύρια Ευρωπαίοι έζησαν σε εποχές που δεν μπορούσαν να ψηφίσουν ή ακόμη και να μιλήσουν ελεύθερα. Οι προηγούμενες γενιές αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία της σκέψης. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την κληρονομιά τους είναι να προστατεύσουμε τη δημοκρατία με την ψήφο.

Αξιοποίησε την ψήφο σου


Η δημοκρατία είναι ένα πολύτιμο αγαθό που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να την προστατεύσουμε.Περισσότερες πληροφορίες: