Σε ένα σύνθετο, πολυπολικό και ταχύτατα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, η ΕΕ πρέπει να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας, ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επηρεάζουν σε σημαντικότατο βαθμό την καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, αφού το 75% των εθνικών νόμων, αποτελούν νομοθεσία της ΕΕ, που θεσπίζεται είτε με τη μορφή κανονισμών είτε ως οδηγίες. Επιπλέον, άλλα κείμενα πολιτικής, όπως είναι οι ευρωπαϊκές στρατηγικές, οι συστάσεις και οι ανακοινώσεις, δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές και αποτελούν πυξίδα για τα κράτη – μέλη για το σχεδιασμό πιο συμπεριληπτικών και επιδραστικών πολιτικών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός της ΕΕ, γιατί αντιπροσωπεύει την Ευρώπη των λαών, εκλέγεται με άμεση και καθολική ψηφοφορία και μετά τη θέση σε ισχύ της συνθήκης της Λισαβόνας, κατέχει κομβικό ρόλο στη θέσπιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη χάραξη των πολιτικών που ασκούν επίδραση σε όλους μας. Μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών το Ευρωκοινοβούλιο ουσιαστικά εκλέγει τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ αποφαίνεται και για τους Επιτρόπους που διορίζονται από τα κράτη – μέλη, αφού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του μετά από ακρόαση. Το Κοινοβούλιο νομοθετεί από κοινού με το Συμβούλιο με τη «συνήθη νομοθετική διαδικασί» (διαδικασία συναπόφασης) σ’ ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, όπως η μετανάστευση, η ενέργεια, οι μεταφορές, η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, η προστασία του καταναλωτή και η οικονομική διακυβέρνηση. Επιπλέον, γνωμοδοτεί σε τομείς πολιτικής όπως η φορολογία, το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Περαιτέρω εποπτεύει το έργο της Επιτροπής και συνεργάζεται με τα εθνικά κοινοβούλια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά του Ευρωκοινοβουλίου κατά την κατάθεση προσθηκών και τροπολογιών στη νομοθεσία, ενώ με ψηφίσματα μπορεί να υποβάλλει πρόταση στην Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για κάποιο θέμα. Επίσης, εγκρίνει την προσχώρηση νέων μελών και τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών.
Το Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές θα κληθεί να διαχειριστεί τον κύκλο των διαδοχικών και αλληλένδετων πολυκρίσεων, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Θα ψηφίσει το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, πολιτικές και δράσεις για μια κοινωνικά δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δίνοντας έμφαση στην αύξηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας, την ενίσχυση της περιφερειακής σύγκλησης, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Η χώρα μας θα εστιάσει επίσης στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα μέσω της κοινής αγροτικής πολιτικής και στην υιοθέτηση κοινών δράσεων για την ευρωπαϊκή άμυνα, όπως για παράδειγμα ένα ταμείο χρηματοδότησης αμυντικών επενδύσεων. Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και η αναγωγή της σε έναν ισχυρό και αυτόνομο παίκτη στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, εγγυάται ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η κρίσιμες αυτές αποφάσεις απαιτούν τη διαρκή και στενή συνεργασία των κρατών και των Ευρωβουλευτών που πιστεύουν και προωθούν την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη. Σ’ έναν κόσμο που συνεχώς αναδύονται νέες δυνάμεις χρειαζόμαστε μια Ευρώπη ανταγωνιστική, βιώσιμη, κοινωνική και συμπεριληπτική. Μια Ευρώπη που χωράει όλους τους πολίτες της και προχωράει με όλους χωρίς διακρίσεις.
Η ΝΔ από την ίδρυση της πίστεψε στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ενέταξε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, έστω και αν στην αρχή ο δρόμος της εντός της Χώρας ήταν μοναχικός. Από τότε μέχρι και σήμερα, αγωνίζεται αταλάντευτα για την προαγωγή των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά και για μια ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και το πετυχαίνει αποτελεσματικά. Την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέβαλε ενεργά στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ανέλαβε και άλλες πρωτοβουλίες όπως η έκδοση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού. Η χώρα μας εξασφάλισε τα περισσότερα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης με βάση το ποσοστό του ΑΕΠ πετυχαίνοντας και το μεγαλύτερο βαθμό απορρόφησης, με στόχο τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων και την επιτάχυνση καίριων μεταρρυθμίσεων. Βασική μας επιδίωξη για την επόμενη περίοδο είναι η επέκταση του ταμείου ανάκαμψης, έτσι ώστε το εργαλείο αυτό να εξακολουθήσει να υπάρχει και στο μέλλον, γιατί συντελεί στην οικοδόμηση μιας πιο δυναμικής, κοινωνικά δίκαιης και ισόρροπης Ευρώπης.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων χρειάζεται να ενισχύσουμε τις δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου, που προωθούν την Ευρώπη της εμβάθυνσης, της ενότητας, της αλληλεγγύης. Αυτές οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γιατί καθορίζουν πόσο ισχυρή θα είναι η φωνή της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Η ΝΔ είναι η παράταξη που πιστεύει και
εμπνέεται από τις αξίες της ΕΕ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένας Ευρωπαίος ηγέτης με γνώση, εμπειρία και όραμα που μπορεί να διασφαλίσει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη.
* Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ