Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης, ήταν ο ομιλητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την υιοθέτηση ψηφίσματος για την έμπρακτη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα.

Ο κ. Σταμάτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση τόνισε ότι η κοινωνική συνοχή και η συλλογική ευημερία ενός λαού δεν εξαρτάται μόνο από το βιοτικό του επίπεδο, αλλά και από το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Ειδικότερα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα, εν τούτοις σε αρκετές χώρες δεν απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα, με αποτέλεσμα να βιώνουν διακρίσεις και στιγματισμό και να οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Με αυτό το ψήφισμα συντελείται ένα σημαντικότατο βήμα κοινωνικής προόδου, γιατί αποτελεί ένα εργαλείο ενθάρρυνσης κάθε φιλελεύθερου και δημοκρατικού κράτους ώστε να ενισχύσει την ορατότητα και να διαμορφώσει όρους κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα».

Περαιτέρω, ο κ. Σταμάτης εστίασε στις βασικότερες συστάσεις του ψηφίσματος, όπως η εφαρμογή από τις εθνικές κυβερνήσεις των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση των εμποδίων και των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, η εκπαίδευση των αστυνομικών για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και η διασφάλιση των συνθηκών να μπορούν να διαδηλώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ελεύθερα και με ασφάλεια όπως όλοι οι πολίτες.

Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην υιοθέτηση πολιτικών που προτείνει η έκθεση και προάγουν την ορατότητα και την κοινωνική συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+, όπως η ένταξη στα σχολεία μαθήματος σεξουαλικής αγωγής συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η θεσμοθέτηση του γάμου για άτομα ίδιου φύλου και η απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής. Κλείνοντας, κάλεσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να παραβρεθούν στο Europride που θα λάβει χώρα φέτος τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες και τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και μας δείχνει τον δρόμο για μια ακόμη πιο συμπεριληπτική Ευρώπη στη βάση της ισονομίας, της αξιοπρέπειας και της αποδοχής της διαφορετικότητας.