Στο σύνολό τους οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και στις πιο δύσκολες για την κυβέρνηση ημέρες και περιόδους, καταγράφουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στην απουσία αντιπολίτευσης, αλλά στον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει την πρωθυπουργική του θητεία και στην προσήλωσή του στο σχέδιο τωνμεταρρυθμίσεων και της αλλαγής σελίδας στη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2019, όπως και αυτήν πριν από τις εκλογές του 2023, απέφυγε να μοιράσει χρήματα και να υποσχεθεί οτιδήποτε θα ξεπερνούσε τα όρια αντοχής της οικονομίας. Κινήθηκε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι τη μικροπολιτική εκμετάλλευσης μιας ακατάσχετης υποσχεσιολογίας που στο τέλος της ημέρας αυτό που καταφέρνει είναι η απαξίωση της ίδιας της πολιτικής.

Ετσι και τώρα, κόντρα στη λογική της προεκλογικής παροχολογίας εν όψει ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσαφηνίζει ζητήματα που δύναται να αποτελέσουν πεδίο λαϊκισμού λαμβάνοντας αποφάσεις με βάση τις αντοχές της οικονομίας και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι ήταν σαφής ως προς το αποκαλούμενο «επίδομα» για το Πάσχα. Δηλαδή την έκτακτη οικονομική βοήθεια. Τι είπε; Ό,τι δεν θα δοθεί έκτακτο επίδομα. Και το είπε με σαφήνεια τονίζοντας πως «αυτήν τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε. Πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα υλοποιηθεί. Έχουμε ήδη κάνει κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που ήταν εκτός προϋπολογισμού, οι οποίες σχετίζονται, για παράδειγμα, με τις εφημερίες και τους γιατρούς μας, τους οποίους θέλουμε να πληρώσουμε καλύτερα».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «θα ήταν πολύ εύκολο να πω εκλογές έρχονται, δώσε κάτι. Δεν θα το κάνω», επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιεί εκλογικές μεθόδους παρελθόντων ετών, αλλά να λειτουργεί με βάση τα δεδομένα και τις προβλέψεις που αφορούν την πορεία της χώρας.

Και αυτό χωρίς να υπολείπεται στη λήψη μέτρων για την κοινωνική συνοχή. Άλλωστε όπως τόνισε «αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα πρέπει να το κάνουμε απολογιστικά στο τέλος του χρόνου», δηλαδή αν είναι εφικτό με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που δύναται να υπάρξει. Δίνοντας έμφαση στα μέτρα που λαμβάνονται, δηλαδή στην αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου, αλλά και στο Καλάθι της Σαρακοστής και στα μέτρα για να είναι ανεκτό το πασχαλινό τραπέζι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει σε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αποφεύγει να υπόσχεται και να δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες. Κινείται στην αντίθετη πορεία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν μετατρέψει την περίοδο μέχρι τις ευρωεκλογές σε έναν πολιτικό αγώνα ζωής ή θανάτου για τις ηγεσίες τους. Τάζουν τα πάντα και λένε όχι σε μεταρρυθμίσεις και τομές. Ανέξοδα και χωρίς να έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν στην πράξη όσα υπόσχονται, μετατρέπουν τον λαϊκισμό σε κεντρική πολιτική θέση τους.

Το σίγουρο είναι πάντως πως όλοι κρίνονται. Και ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος.