«Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η πολιτική σταθερότητα. Δηλαδή να υπάρχει μια κυβέρνηση, να υπάρχει ένα κοινοβούλιο, το οποίο, όταν χρειαστεί, να πάρει μέτρα. Ακριβώς αυτό το πρόβλημα σήμερα έχει η Γαλλία». Με αυτά του τα λόγια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στο OT Forum και στους συναδέλφους Νίκο Φιλιππίδη και Ελένη Στεργίου, έστειλε το σαφές μήνυμα ότι η σταθερότητα των τελευταίων ετών πρέπει να έχει διάρκεια.
Και έδωσε τα εύσημα στην προσπάθεια που καταβάλλεται: «Τα ελληνικά (σ.σ.: ομόλογα) εμπορεύονται με καλύτερους όρους σήμερα από τη Γαλλία. Ποιος θα το έλεγε, μια χώρα που έφτασε σχεδόν στα πρόθυρα χρεοκοπίας πριν από 15 χρόνια, σήμερα να έχει καλύτερες αποδόσεις από την Ιταλία και από τη Γαλλία… Η πορεία της Ελλάδας, πρέπει να το πούμε αυτό, είναι θετική τα τελευταία χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς 15 χρόνια πριν πού βρεθήκαμε και με τι κόπο φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αρα, σήμερα πηγαίνουμε πολύ καλά και αυτό πρέπει να το προσέξουμε ως κόρη οφθαλμού, να συνεχιστεί… Είμαστε η πέμπτη καλύτερη χώρα σε απορροφητικότητα στο Ταμείο Ανάκαμψης… Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μικρή, πραγματική αύξηση των εισοδημάτων, η οποία συμβαδίζει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Γι’ αυτό βελτιώνεται λίγο-λίγο και η ανταγωνιστικότητα. Αρα, λοιπόν, όσο κάνουμε μεταρρυθμίσεις και αυξάνεται η παραγωγικότητα, μπορούμε ν’ αυξήσουμε και τα πραγματικά εισοδήματα». Η σημερινή κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό μόνο τυχαία δεν είναι, λαμβανομένων υπόψη και των παραπάνω. Η Ελλάδα δεν σκοπεύει να γυρίσει πίσω και οι απανωτές σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το αποδεικνύουν.
Εμπιστοσύνη
Σταθερή και διαχρονική αξία είναι αναμφισβήτητα ο Γιάννης Στουρνάρας. Αν δεν τον είχαμε, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Ο απόλυτος τεχνοκράτης, θιασώτης των μεταρρυθμίσεων, απέριττος, με πολύ υψηλού επιπέδου κατάρτιση και αξιοσημείωτη αυτοπειθαρχία, εντυπωσιάζει τους συνομιλητές του με την απλότητά του. Αποφεύγει την άσκοπη επικοινωνιακή έκθεση και υπηρέτησε και υπηρετεί με αυταπάρνηση την πατρίδα και την οικονομία της. Πανεπιστημιακός και Oxfordian, πραγματιστής και ακριβοδίκαιος, κρατά στιβαρά εδώ και μια δεκαετία το πηδάλιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Πέρασε με επιτυχία από Συμπληγάδες· δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε και η σύζυγός του. Αλλά δεν λύγισαν και βγήκαν αλώβητοι. Στις Βρυξέλλες, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του είναι «τυφλή». Αλλωστε είναι πρόεδρος της Audit Committee της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, αλλά και υπουργός Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου.
Με παρρησία
Στον δημόσιο διάλογο για τις τράπεζες ο Γιάννης Στουρνάρας δεν δίστασε να παρέμβει, καταθέτοντας μάλιστα την πρότασή του: «Αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα μέσον, το IRIS, που είναι ένα εργαλείο που το έχει φτιάξει η ΔΙΑΣ, το Διατραπεζικό Ιδρυμα Πληρωμών, στο οποίο είναι μέτοχοι κατά 70% οι τράπεζες. Και μόνο κατά 30% είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Ελάτε λοιπόν να προσκαλέσουμε τις τράπεζες να φτιάξουμε το IRIS, αυτό το σύστημα να το κάνουμε ένα εθνικό σύστημα πληρωμών με χαμηλές προμήθειες… Οντως, οι προμήθειες στην Ελλάδα, συγκρίνω από στοιχεία που έχω, από ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, είναι σχετικά υψηλές. Δεν λέω, πρέπει οι τράπεζες να διαφοροποιήσουν τα στοιχεία των εσόδων τους και καλά κάνουν και εισπράττουν προμήθεια. Αλλά πρέπει όλα με μέτρο». Το μήνυμα εστάλη και είναι προφανές πως κάποιες καταχρηστικές πρακτικές πρέπει να εξαλειφθούν. Μέτρο ζητά ο Γιάννης Στουρνάρας από τις τράπεζες, οι οποίες επιδεικνύουν απροθυμία να μειώσουν τις προμήθειες που χρεώνουν στις συναλλαγές, στηρίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την κατεύθυνση.
«Νομίζω κάποια στιγμή πρέπει να έρθει η ώρα να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα από την αρχή», λέει ο Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι «η φοροδιαφυγή αρχίζει και πατάσσεται» και «το κενό του ΦΠΑ έχει μειωθεί δραστικά». Μάλιστα, με αφορμή τα όσα ακούστηκαν πρόσφατα, ξεκαθάρισε ότι «η μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων ευνοεί, δυστυχώς, την κατανάλωση και τις εισαγωγές». Αυτό, ας το ακούσουν στη Χαριλάου Τρικούπη και ας λογικευτούν.