Η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα θα οδηγούνταν σε κατάρρευση αν δεν γινόταν η συγχώνευση τους, ξεκαθάρισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Με αυτή τη δήλωση του ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε εμμέσως στον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος προσπαθεί εμμονικά με μπαράζ αναρτήσεων να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα.  

Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε μία αναδρομή της πορείας της Attica Bank σε συνάρτηση με τους κλυδωνισμούς που βίωσε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα την τελευταία δεκαετία. 

Όπως εξήγησε στα μέλη της επιτροπής, μετά τα δραματικά γεγονότα του 2015 η Attica Bank έπρεπε να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της μόνο από ιδιώτες επενδυτές, αφήνοντας ένα κενό ύψους 70 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, την περίοδο αυτή, η τότε κυβέρνηση επιχειρούσε τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος. «Η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε τότε το βασικό ανάχωμα στην προσπάθεια αυτή. Τα γεγονότα γνωστά, δεν θα ήθελα να τα επαναλάβω, γιατί πολλά αφορούν εμένα και την οικογένειά μου» σημείωσε. 

Ο Γιάννης Στουρνάρας πρόσθεσε πως για πρώτη φορά πληρούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι για την υλοποίηση της συγχώνευσης  και επισήμανε πως αμφότερες οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση τους. Ωστόσο τόνισε πως θα κατέρρεαν αν δεν γινόταν η συγχώνευση και μίλησε για τις επιπτώσεις στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, για το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την Οικονομία που θα προέκυπτε καθώς και για τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν, μεταξύ των οποίων θα ήταν και το κούρεμα καταθέσεων.