Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης συμμετείχε χθες σε ευρεία σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η οποία είχε θέμα τον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιών του Δήμου Πειραιά.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Βασίλη Οικονόμου, και παρευρέθησαν επίσης η γενική γραμματέας Μεταφορών, Δέσποινα Παληαρούτα, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά Δημήτρης Καρύδης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.ΣΥ., Στέφανος Αγιάσογλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Αθανάσιος Κοτταράς, ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιάννος Γραμματίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Παναγιώτης Μπαλωμένος, η γενική διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας, Περσεφόνη Ιωαννίδου, η γενική διευθύντρια Οχημάτων και Εγκαταστάσεων, Παναγιώτα Καραχάλιου, η διευθύντρια Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού του ΟΑΣΑ, Νέλλη Τζιβέλου και η διευθύντρια Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Μαρία Πούλου.
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν την αναβάθμιση των υποδομών και των συγκοινωνιακών υπηρεσιών του Πειραιά.
Συγκεκριμένα, επικυρώθηκε η συμφωνία να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες για την καθαίρεση του διαζώματος στην οδό Γούναρη για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας προς το λιμάνι.
Επιπρόσθετα, τονίστηκε η ανάγκη αναβάθμισης του κεντρικού σταθμού του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου στο λιμάνι με τη δημιουργία επιπλέον στεγάστρων στις στάσεις του ΟΑΣΑ έξω από τον σταθμό.
Επίσης, ο δήμαρχος Πειραιά ζήτησε τη συνεργασία των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να λειτουργήσει ξανά η πεζογέφυρα στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά (λειτουργία ασανσέρ και κυλιόμενες σκάλες), καθώς και την επίλυση προβλημάτων για την έλευση του ΤΡΑΜ στον τερματικό σταθμό της οδού Ποσειδώνος.
Επίσης, ζητήθηκε η αναβάθμιση των υποδομών για πεζούς και ΑμεΑ στον σταθμό του Ηλεκτρικού του Νέου Φαλήρου, (λειτουργία ασανσέρ και κυλιόμενες σκάλες).
Επιπλέον, συζητήθηκε η παραχώρηση στον Δήμο των ανενεργών γραμμών του ΟΣΕ για την αξιοποίησή τους ως ποδηλατοδρόμο και δρόμο περιπάτου που θα καταλήγει στον σταθμό του Αγίου Διονυσίου, όπως επίσης συμφωνήθηκε η επέκταση του χρόνου παραχώρησης του σταθμού Αγίου Διονυσίου, ώστε να δημιουργηθεί εκεί το «Σπίτι του Ρεμπέτικου».
Συζητήθηκε επίσης, να ενσωματωθούν στην πλατφόρμα της Δημοτικής Συγκοινωνίας και τα δεδομένα των δρομολογίων του ΟΑΣΑ, της ΣΤΑΣΥ (ΜΕΤΡΟ & ΤΡΑΜ), του ΟΣΕ (Προαστιακός) και του ΟΛΠ (αφίξεις/αναχωρήσεις καραβιών της επιβατηγού ναυτιλίας) σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι Πειραιώτες, οι επισκέπτες και οι τουρίστες να βρίσκουν τις βέλτιστες διαδρομές, χρησιμοποιώντας τη δημοτική συγκοινωνία και όλα τα Μ.Μ.Μ. για τις μετακινήσεις τους εντός ή εκτός του Δήμου Πειραιά.
Ο κ. Μώραλης ζήτησε -και έγινε αποδεκτή- η χρονική επέκταση 4 λεωφορειακών γραμμών του Πειραιά από την πλατεία Καραϊσκάκη προς Καλλίπολη, Φρεαττύδα, καθώς και για τις γραμμές από Πειραιά προς Παλαιά Κοκκινιά και Νίκαια.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε και στην υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο έως το λιμάνι, για την οποία θα έχει συνάντηση εργασίας το επόμενο διάστημα με τον υπουργό κ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό κ. Ταχιάο, στους οποίους ανήκει η αρμοδιότητα του μεγάλου αυτού έργου.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:
«Συμμετείχα χθες, σε ευρεία σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον αρμόδιο υφυπουργό Βασίλη Οικονόμου, τον οποίο είχα τη χαρά να υποδεχθώ πρόσφατα στο δημαρχείο, όπου και θέσαμε την «ατζέντα» των θεμάτων του Δήμου Πειραιά αρμοδιότητάς του. Στη σύσκεψη, αναφερθήκαμε αναλυτικά σε μια σειρά «ανοικτών» σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών της πόλης μας, τα οποία θεωρούμε πως με την υλοποίησή τους θα συμβάλλουν καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση των Μεταφορών του Πειραιά.
Υπήρξε θετική διάθεση από την πλευρά του υφυπουργού να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις σε αυτά τα ζητήματα, ήδη δόθηκαν χρονοδιαγράμματα σε ορισμένα εξ αυτών και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Προφανώς αναφέρθηκα και στην υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο προς το λιμάνι, ένα μείζον έργο για τη συγκοινωνιακή αναβάθμιση της πόλης και διαχρονικό αίτημα του Δήμου Πειραιά, για το οποίο θα έχω το επόμενο διάστημα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταϊκούρα και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ταχιάο.
Ο Πειραιάς αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική στον τομέα των συγκοινωνιακών υποδομών, είναι ο νούμερο ένα κόμβος συνδυασμένων μεταφορών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά, με δεδομένο ότι είμαστε η πόλη που έχει λιμάνι και ένα πλήρες συγκοινωνιακό δίκτυο και οφείλουμε να βελτιώσουμε καταλυτικά τις λειτουργίες αυτές επ΄ ωφελεία των Πειραιωτών και των επισκεπτών της πόλης μας.
Αυτός είναι ο κοινός στόχος και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Οικονόμου για την παραγωγική συνεργασία, η οποία πιστεύω πως θα συνεχιστεί εποικοδομητικά».