κομμουνιστής (ο) 1. αυτός που υποστηρίζει δικτατορικά καθεστώτα «αν είσαι πραγματικός κομμουνιστής θα σταθείς στο πλευρό του Ιράν» 2. αυτός που χρησιμοποιεί τη μνήμη νεκρών για να πετύχει τους σκοπούς του «ξέρεις ότι μιλάς με πραγματικό κομμουνιστή όταν το επιχείρημα εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής είναι “έχει χυθεί πολύ αίμα”» 3. αυτός που εξυπηρετεί την ατζέντα της Ρωσίας «πιο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας βλέπω μόνο κομμουνιστές»

Και γιατί σας κάνει έκπληξη;

Για κάποιον λόγο, κάθε φορά που ένας κομμουνιστής (ή ένας μαρξιστής αριστερός γενικότερα) στηρίζει ένα καθεστώς ή μια οργάνωση που καταπατά με τον χειρότερο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχουν συμπολίτες που αμφισβητούν την αριστεροσύνη του και την προσήλωσή του στην κομμουνιστική ιδεολογία. Στην πραγματικότητα βέβαια ένας πραγματικός κομμουνιστής (και κατ’ επέκταση ένας πραγματικός μαρξιστής αριστερός), κάποιος δηλαδή που επιδιώκει την κατάλυση της δημοκρατίας και την αντικατάστασή της από μια κομματική δικτατορία, δεν μπορεί παρά να στηρίζει τα δικτατορικά καθεστώτα. Πράγμα που σημαίνει ότι η υποστήριξη των συντρόφων του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών αντιδημοκρατικών δυνάμεων, στο Ιράν, τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τον Μαδούρο, τη Βόρεια Κορέα, τη Ρωσία και, τελικά, την Κίνα είναι ένας ιδεολογικός μονόδρομος. Για έναν πραγματικό κομμουνιστή (και πραγματικό αριστερό μαρξιστή) ο εχθρός είναι κάθε κράτος το οποίο σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και τα δικαιώματα των πολιτών του και στο οποίο οι κυβερνήσεις ανεβοκατεβαίνουν με εκλογές. Για έναν πραγματικό κομμουνιστή (και πραγματικό αριστερό μαρξιστή) ο εχθρός στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί παρά να είναι το Ισραήλ.

Ξέμεινε

Ευτυχώς που οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου του προέδρου (ο α’ γύρος μαζί με τον β΄ γύρο) ολοκληρώνονται σε λίγες μέρες γιατί δεν έχουν μείνει πλέον πολλά έργα της εποχής του Κώστα Μπακογιάννη για να εγκαινιάσει ο σύντροφος Χάρης Δούκας.

Τα μαζεύουν και χαμένα δεν θα πάνε

Δεν καταλαβαίνω ποιον ενοχλεί που η συναυλία για τα Τέμπη γίνεται για να συγκεντρωθούν χρήματα για τις ανάγκες της νομικής εκπροσώπησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορεί η προσφυγή σε ευρωπαϊκό δικαστήριο να μην μπορεί να γίνει πριν τελεσιδικήσει η υπόθεση στα ελληνικά (δηλαδή σε 10+ χρόνια), αλλά δεν βρίσκω τίποτα το κακό στην πρόνοια όχι μόνο για το άμεσο, αλλά και για το μακρινό μέλλον.

Εγγύηση

Αν ανησυχείτε για την επανεκλογή του Στέφανου με τα κολλητά ρούχα θα σας καθησυχάσω μεταφέροντάς σας τη διαβεβαίωση του συντρόφου Σπίρτζη ότι θα ψάξει να βρει «συνεργασίες και συγκλίσεις ώστε να μην είναι πρόεδρος ο Κασσελάκης». Με λίγα λόγια, η αποτελεσματικότητα Σπίρτζη εγγυάται Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.