Την επισήμανση ότι η συζήτηση ΗΠΑ και Τουρκίας για τα F-16 είναι μια συζήτηση στην οποία η Ελλάδα εμπλέκεται δια της πλαγίας οδού, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας ότι η άποψη του Κογκρέσου πως οποιαδήποτε πώληση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ ισχύει.

«Δε βλέπω το λόγο γιατί αυτή η στάση θα αλλάξει», τόνισε χαρακτηριστικά, για να υπογραμμίσει ότι αυτή τη στιγμή το κύριο μέλημα και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να υπάρχει ασφάλεια και ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην χρησιμοποιούνται αμερικανικοί εξοπλισμοί εις βάρος ενός συμμάχου που έχει αποδείξει ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ πολύ καλά.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας σε σχέση με τους εξοπλισμούς, τόνισε ότι κάνει τις δικές της συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θύμισε δε ότι έχει υπογράψει μία πολύ ισχυρή αμυντική συμφωνία με πενταετή διάρκεια, ενώ προανήγγειλε καλές ειδήσεις, σύντομα, «ως προς την στήριξη την οποία μας παρέχουν, αυτοτελώς και ανεξαρτήτως από το τι γίνεται με τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία». Όπως διευκρίνισε, οι καλές ειδήσεις δεν αφορούν μόνο στην έγκριση για τα F-35 -η οποία από μόνη της είναι πολύ σημαντική- αλλά και «σε δυνατότητα να προμηθευτούμε πλεονάζον υλικό, σημαντικό πλεονάζον υλικό το οποίο θα μας διανεμηθεί δωρεάν. Είναι κάτι το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν, έχουν κάθε λόγο να το κάνουν σε μεγαλύτερη έκταση, για έναν πολύ καλό σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα», ξεκαθάρισε.

Σημείωσε δε ότι πριν από τέσσερα χρόνια η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα από τα 100 F-35, για τα οποία δεν είχε μπει τότε καμία πρόβλεψη για το τι θα κάνουν και το πού μπορούν να πετάνε. Τέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα προχωράει στην αναβάθμιση των F-16 με γρήγορο ρυθμό, έχει προμηθευτεί ήδη 24 Rafale με υπερσύγχρονα βλήματα τα οποία έχουν δυνατότητα προσβολής από πολύ μεγάλη απόσταση. Θα παραλάβει, δε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα πρώτα F-35 το 2028.

Σε κάθε περίτπωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε ως υποχρέωση η Ελλάδα να έχει ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα και αυτό «το έχουμε καταφέρει να το πετύχουμε», όπως είπε.