Εντός της ημέρας αναμένεται το Στέιτ Ντηπάρτμεντ να στείλει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την έγκριση ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού του στόλου των F -16 που περιλαμβάνει ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS). Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 259 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν πρόκειται για το μεγάλο πακέτο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά στην αγορά και αναβάθμιση και το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί ακόμη από το Κογκρέσο αλλά για ένα διαφορετικό αίτημα που εκκρεμούσε εδώ και μήνες. Είναι δηλαδή προγενέστερο του αιτήματος αναβάθμισης των κιτ εκσυγχρονισμού και της αγοράς νέων μαχητικών που ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε να στείλει την επίσημη ειδοποίηση, που αφορά την πώληση ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων, ήδη από σήμερα Δευτέρα, ανέφεραν οι πηγές. Εάν εγκριθεί από το Κογκρέσο, το πακέτο θα είναι η πρώτη μεγάλη στρατιωτική πώληση στην Τουρκία που το Κογκρέσο έχει εγκρίνει εδώ και χρόνια αναφέρει το Reuters.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο συνήθως αρνείται να σχολιάσει τις εκκρεμείς πωλήσεις όπλων, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ηγέτες των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι θα έπρεπε να εξετάσουν το πακέτο εκσυγχρονισμού, αρνήθηκαν να σχολιάσουν» διευκρινίζει το Reuters.

Οι πηγές που επικαλείται το Reuters, ένας Αμερικανός αξιωματούχος και μια άλλη πηγή  με γνώση του θέματος, εκτιμούν ότι η συμφωνία αξίζει εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν μπόρεσαν να είναι πιο συγκεκριμένοι.

Με πληροφορίες από SKAIReuters