Σε μια σκληρή δήλωση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Κληθείς να σχολιάσει το άκρως λαϊκίστικο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τα «VIP νοσοκομεία» για τους επίσημους προσκεκλημένους της UEFA, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι πρόκειται για προαπαιτούμενο από όλους τους διεθνείς οργανισμούς -όπως αυτός της UEFA- προκειμένου να μπορέσει να διοργανωθεί στην εκάστοτε χώρα, οποιαδήποτε διεθνής διοργάνωση. Δηλαδή, εφόσον δεν έχουν εξασφαλιστεί αφενός τα νοσοκομεία αναφοράς για τους φιλάθλους της διοργάνωσης, καθώς και το «VIP νοσοκομείο», το οποίο θα υποδεχτεί όποιον εκ των επισήμων προσκεκλημένων του οργανισμού τυχόν πάθει κάτι, τότε η χώρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιου είδους διοργανώσεις.

Ο κύριος Γεωργιάδης στο συγκεκριμένο λαϊκίστικο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, απέδωσε βαθύτερα αίτια, τα οποία αποκάλεσε ως τον «πυρήνα του πολιτικού προβλήματος στη χώρα» μας. Συγκεκριμένα, είπε ότι τέτοιου είδους λαϊκίστικα αφηγήματα, πείθουν τους ψηφοφόρους ότι δεν υπάρχει κυβερνητική εναλλακτική, πέραν από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς όπως είπε είναι σαν να λέει ο Στέφανος Κασσελάκης ότι «"θέλω να ακυρωθεί ο τελικός στην Ελλάδα, να μη γίνει. Θέλω η Ελλάδα να μη διεκδικήσει καμία διεθνή διοργάνωση στο μέλλον". Τι λέει στην ουσία; "Δεν κάνω για πρωθυπουργός, είμαι μάπας"». Αν και ανακάλεσε την λέξη «μάπας» καθώς όπως είπε, την είπε εν τη ρύμη του λόγου του, η ουσία είναι σωστή: ένας πολιτικός αρχηγός, ο οποίος αξιώνει να λάβει την διοίκηση της χώρας, εάν λέει τέτοιες λαϊκίστικες χοντράδες, προφανώς δεν κάνει για πρωθυπουργός. Είτε επειδή είναι εντελώς λαϊκιστής -και η ελληνική κοινωνία έκανε το πείραμά της με τους λαϊκιστές, κατά την τετραετία 2015-2019, έπαθε κι έμαθε-, είτε επειδή όντως πιστεύει κάτι τέτοιο και άρα είναι επικίνδυνα ανίκανος για να του εναποθέσει ο ελληνικός λαός, την τύχη του στα δικά του χέρια.

Το διαμέρισμα στο Κολωνάκι, η σουίτα στον Αργυρό και τα χρέη των 11 εκατ.

Συνεχίζοντας ο κύριος Γεωργιάδης το σκεπτικό του, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην ουσία μας θέλει μια μίζερη χώρα, την ίδια ώρα που εκείνος είναι στα Χάμπτονς και στο Κολωνάκι και ότι εκείνος θα μπορούσε να είναι πελάτης των συγκεκριμένων πεντάστερων ξενοδοχείων, όπως εκείνα που θα είναι και οι VIP της UEFA, είπε ότι υπάρχει και μια σκιά, εκείνη του χρέους ύψους 11.000.000 ευρώ του πατέρα του, στην εφορία. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν υπάρχει «οικογενειακή ευθύνη» στις Δυτικές Δημοκρατίες, ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι αυτό δεν είναι τόσο απλό: διότι είναι διαφορετική ιστορία το να υπάρχει μια οικογένεια πλουσίων, η οποία έχει το συγκεκριμένο «lifestyle», που καλώς το έχει και να το χαίρεται, αλλά είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία, ο πατέρας ενός ανθρώπου να χρωστάει 11.000.000 στην εφορία και ο γιός να εμφανίζεται ως πάμπλουτος και να κάνει το συγκεκριμένο «lifestyle».

Μάλιστα επί της αρχής και επικαλούμενος την επικοινωνία του με τις τράπεζες ως πρώην υπουργός Ανάπτυξης, είπε ότι η μεθοδολογία του «ο οφειλέτης μεταφέρει όλα του τα λεφτά στα παιδιά του και κρατάει επάνω του μόνο το χρέος, το οποίο δεν πληρώνει ποτέ», είναι μια πολύ συνήθης πρακτική. Κι ενώ πράγματι δεν υπάρχει η «οικογενειακή ευθύνη» στις Δυτικές Δημοκρατίες, τα οικονομικά εξαιρούνται, ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη πρακτική είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Ακόμη, υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος όρος: ο ΠΕΠ (πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα), όπου πρόκειται για διεθνή νομοθεσία -την οποία σαφώς έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. και η χώρα μας- η οποία αφορά όλους τους πολιτικούς -και όχι μόνο- οριζοντίως. Υπό τη συγκεκριμένη νομοθεσία, οι συγγενείς πρώτου βαθμού των Πολιτικώς Εκτεθειμένων Προσώπων μπορούν να ελεγχθούν για παράνομο πλουτισμό του πολιτικού «δι αντιπροσώπου». Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως υπάρχει χρέος, όχι πλουτισμός. Όμως εάν το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη -το οποίο έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει στο φως της δημοσιότητας, πριν από τις Ευρωεκλογές- δεν παρέχει πειστικά στοιχεία, θα μπορούσε κάλλιστα να ελεγχθεί και ο πατέρας του, για ημερομηνίες μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων οι οποίες δυνητικά συμπίπτουν, που θα μπορούσαν να εξηγούν τα τυχόν κενά του πόθεν έσχες του κυρίου Κασσελάκη. Αλλά πρώτα θα πρέπει ο Στέφανος Κασσελάκης να δώσει το πόθεν έσχες του στη δημοσιότητα. Οψόμεθα.

Η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη

Γιώργος Κακούσης: «Αυτό έχει και λίγη υπεροψία, ότι πρέπει να μένεις σε πεντάρι ξενοδοχείο, για να πιστοποιείς ότι είσαι της UEFA για να πας στον Ευαγγελισμό, έχει λίγο τουπέ αυτό».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Είναι λυπηρό που κάποιοι άνθρωποι είναι πλούσιοι και μένουν σε καλά ξενοδοχεία. Τι να κάνουμε; Υπάρχουν και τα καλά ξενοδοχεία και άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε αυτά. Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώσω -προσωπικά- να μείνω σε τέτοια ξενοδοχεία. Άλλοι μπορούν. Αυτοί όμως, είναι προσκεκλημένοι της UEFA. Δεν με αφορά εμένα. Εμένα με αφορά "πρέπει η Ελλάδα να είναι συνεπής στην υποχρέωσή της"; Εάν θέλετε να μου πείτε "να μην είναι", εάν κάνει δηλαδή μια επίσημη αίτηση ο κύριος Κασσελάκης και πει "θέλουμε να μην ισχύσει το υπηρεσιακό σχέδιο", αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται ο τελικός στην Ελλάδα. Δηλαδή, ότι καθόμαστε επί πέντε ημέρες και τσακωνόμαστε για κάτι τόσο αυτονόητο, με πείθει ότι τελικά ο κόσμος θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Ξέρετε για ποιο λόγο; Θέλω λίγο να το εξηγήσω αυτό, γιατί κατά τη γνώμη μου είναι ο πυρήνας του πολιτικού προβλήματος στη χώρα. Στο τέλος, με όσα προβλήματα έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με όσα λάθη γίνονται -που γίνονται-, δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Δηλαδή, όταν ακούς τον Κασσελάκη να ασχολείται όλη μέρα με αυτό, είναι σαν να λέει "θέλω να ακυρωθεί ο τελικός στην Ελλάδα, να μη γίνει. Θέλω η Ελλάδα να μη διεκδικήσει καμία διεθνή διοργάνωση στο μέλλον". Τι λέει στην ουσία; "Δεν κάνω για πρωθυπουργός, είμαι μάπας". Άρα τι γίνεται;»

Γιώργος Κακούσης: «Να τη διαγράψουμε αυτή τη λέξη»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Τη διαγράφουμε. Άρα τι γίνεται; Για να σε ψηφίσουν για πρωθυπουργό, πρέπει να μιλάς ως πρωθυπουργός. Πρέπει να σε βλέπει ο άλλος ως πιθανό πρωθυπουργό, για να σε επιλέξει. Αν ο πιθανός πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να διεκδικήσει καμία διεθνή οργάνωση και πρέπει να είναι μια μίζερη χώρα - ενώ ο ίδιος είναι στα Χάμπτονς και στο Κολωνάκι, το αφήνω αυτό. Γιατί η διαφορά με τον κύριο Κασσελάκη, είναι ότι ο ίδιος θα μπορούσε να είναι στα VIP σε αυτά τα ξενοδοχεία. Έχει το πορτοφόλι για να το κάνει. Με μια μικρή σκιά εδώ, έτσι;»

Γιώργος Κακούσης: «Τι;»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Με 11.000.000 χρέος στην εφορία, του πατέρα του. Άρα τα λεφτά, είναι και δικά μας. Αλλά το αφήνω αυτό».

Γιώργος Κακούσης: «Αυτό είναι οικογενειακή ευθύνη. Δεν υπάρχει στις Δημοκρατίες».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν είναι έτσι αυτό».

Γιώργος Κακούσης: «Όταν θα καταθέσει το πόθεν έσχες ο κύριος Κασσελάκης, θα κρίνουμε τον κύριο Κασσελάκη. Όχι τον μπαμπά του».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν είναι έτσι. Εγώ πάντα έλεγα "έχει λεφτά και τα χαίρεται", αλλά όταν συνειδητοποίησα ότι χρωστάνε 11.000.000 στην εφορία, δεν είναι τόσο απλό. Δεν είναι τόσο απλό».

Γιώργος Κακούσης: «Μισό λεπτάκι. Το ΑΦΜ του Στέφανου Κασσελάκη χρωστάει 11.000.000;»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πάρα πολλοί απατεώνες μεταφέρουν λεφτά στα παιδιά τους, για να μην πληρώσουν τα χρέη τους. Είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος, να γλιτώνεις τα χρέη».

Γιώργος Κακούσης: «Τι θέλετε να πείτε; Είναι απατεώνας;»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν λέω για τον κύριο Κασσελάκη. Λέω, αν μιλήσατε με μια τράπεζα -εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης, μιλούσα συνέχεια με το πόσο είναι η διαχείριση του χρέους, είχαμε τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους- μια κοινή πρακτική των απατεώνων, είναι να περνάνε τα χρέη στο ένα μέλος και τα λεφτά στο άλλο. Δεν το ξέρετε αυτό, πρώτη φορά το ακούτε; Δεν το λέω για τον κύριο Κασσελάκη, λέω το επιχείρημα: "να χρωστάει ο πατέρας μου, στον δυτικό κόσμο δεν μετράει πολύ". Γιατί μετά πρέπει να γίνει έρευνα "πώς τα χρωστάει ο πατέρας μου, δεν τα χρωστάς εσύ, πώς μεταφέρθηκαν τα λεφτά, από που τα πήρες", δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα».

Γιώργος Κακούσης: «Να περιμένουμε λίγο το πόθεν έσχες, όμως;»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, για κάθε έναν που χρωστάει πολλά λεφτά και όσο ο κύριος Κασσελάκης αργεί να παρουσιάσει το πόθεν έσχες του, τόσο οι αμφιβολίες για αυτά τα ποσά, μεγαλώνουν. Έτσι; Το ξεκαθαρίζω αυτό: άλλο πράγμα είναι "είμαστε μια οικογένεια εκατομμυριούχων, αγοράζουμε πολυτελή διαμερίσματα, κάνουμε ωραίες διακοπές, πάμε στον Αργυρό σε σουίτα, ξοδεύουμε γενικά λεφτά", μπράβο σας να τα χαίρεστε, συγχαρητήρια. Άλλο πράγμα, άλλο στόρι το "είμαστε μια οικογένεια που ο ένας έχει λεφτά για να τα κάνει αυτά και ο άλλος χρωστάει 11.000.000 στο κράτος". Δεν είναι η ίδια ιστορία. Με συγχωρείτε τα λέμε, αλλά να τα λέμε όλα. Και διαγράφω τη φράση, μου ξέφυγε εν τη ρύμη του λόγου, έτσι για να μην παρεξηγηθώ».