Στα χέρια με επιπλέον ταμειακά διαθέσιμα που συνεχώς αυξάνονται, τόσο με έσοδα από τους φόρους όσο κι από το τζίρο που αφήνει πίσω του ο τουρισμός, βρέθηκε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η κυβερνητική απόφαση για πρόσθετες παροχές και τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών από τα εισαγόμενα προβλήματα του πληθωρισμού, αποφάσεις που θα ανακοινωθούν δια στόματος πρωθυπουργού από τηΔΕΘ.
Άλλωστε τα οικονομικά μηνύματα που λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς είναι θετικά. Όλες οι κυβερνητικές προβλέψεις για τους στόχους του προϋπολογισμού έχουν ξεπεραστεί, η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα αναθεωρείται προς τα πάνω, όπως και τα όρια του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Συγκεκριμένα για τον προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Ιουλιου 2023 αντί για πρωτογενές έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ που περίμενε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα διαψεύστηκε και η αρχική εκτίμηση του ελλείμματος αντ’αυτού είχαμε πλεόνασμα που δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ύψους 1,667 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος φέτος για το πρωτογενές πλεόνασμα ανέβηκε στο 1,1% του ΑΕΠ αντί για 0,7% του ΑΕΠ και πλέον δεν λείπουν οι εκτιμήσεις που εξαιτίας των υπερεισπράξεων από φόρους -επιπλέον 2,3 δις ευρω στο επτάμηνο του 2023- και της επερχόμενης ανάπτυξης, κάνουν λόγο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να διαμορφωθεί στο 1,3% – 1,4% του ΑΕΠ έναντι της πρόβλεψης για 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Γεμάτο το καλάθι της ΔΕΘ
Με όλα αυτά τα στοιχεία το καλάθι της ΔΕΘ αναμένεται να είναι γεμάτο για τα ευάλωτα νοικοκυριά τους συνταξιούχους και τους πολίτες, με παρεμβάσεις που θα αντέχει ο προϋπολογισμός, και θα αποφασίσει να τις συμπεριλάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις εξαγγελίες του, χωρίς να διαταράσσεται η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα.
Διαμορφώνεται ασφαλής χώρος για την καταβολή ενός ακόμα έκτακτου επιδόματος σε ευάλωτους, και δη τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το κόστος για ένα έκτακτο επίδομα 250 ευρώ υπολογίζεται γύρω στα 480 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο βελτίωσης του επιδόματος θέρμανσής για το οποίο την περσινή περίοδο δαπανήθηκαν περί τα 300 εκατ. ευρώ. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από την τιμή του πετρελαίου.
Τα άλλα δύο μέτρα που είναι φοβορί για το καλάθι τις ΔΕΘ είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024 και η επέκταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου, καθώς συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού.
Καταλύτης ο τουρισμός
Καταλύτης για αυτές τις εξελίξεις θα είναι ο τουρισμός. Οι εκτιμήσεις για το τρίμηνο Αυγούστου- Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Συγκεκριμένα οι τουριστικές εισπράξεις ενδέχεται να ξεπεράσουν έως και τα 3 δισ ευρώ. Μια τέτοια υπεραπόδοση μπορεί να φέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 450- 550 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ, ενώ αν ληφθεί υπόψη το πολλαπλασιαστικό όφελος στην οικονομία εκτιμάται μπορεί να ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ.