Στις αρχές του φθινοπώρου ξεκινούν οι πληρωμές του νέου Market Pass, του Youth Pass και οι πρώτες εκταμιεύσεις του προγράμματος «Σπίτι μου», με τα οποία θα ενισχυθούν περίπου 2,8 εκατ. πολίτες. Οι πλατφόρμες για το Market Pass και το Youth Pass θα ανοίξουν στα τέλη Αυγούστου, ενώ την ίδια περίοδο θα ανοίξει και ο νέος κύκλος αιτήσεων για το «Σπίτι μου» το οποίο ενισχύθηκε με άλλα 350 εκατ. ευρώ. 

Οι αλλαγές στο Market Pass 

Το νέο Market Pass θα έχει διάρκεια τριών μηνών, θα καλύπτει την περίοδο Αυγούστου - Οκτωβρίου και θα μπορεί να καταναλωθεί έως το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει περαιτέρω επέκταση του μέτρου, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιμένει σε διψήφια ποσοστά. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μόνο για τους νέους δικαιούχους οι οποίοι θα μπορέσουν να κάνουν αίτηση μόνο αν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2022. Οι παλιοί δικαιούχοι θα ενημερωθούν αυτόματα και θα «κοπούν» στην περίπτωση που τα εισοδήματα του 2022 είναι υψηλότερα από αυτά που απαιτούνται για να πάρει κάποιος το Market Pass. 

Το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών που προσδιορίζονται στα 220 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως το ποσό των 1.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν ως είχαν, δηλαδή 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τους έγγαμους συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων προσδιορίζεται στα 250.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 400.000 για τους έγγαμους.

Τι θα ισχύσει για το Youth Pass

Οι 18χρονοι θα λάβουν το εφάπαξα ποσό των 150 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ το ίδιο ποσό θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έκλεισαν τα 19. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν οι δικαιούχοι κωδικούς του TAXISnet. Δικαιούχοι είναι όσοι στις 31 Δεκεμβρίου 2022 είχαν συμπληρώσει το 18ο ή το 19ο έτος της ηλικίας τους. 

Τι θα ισχύσει με το «Σπίτι μου»

Η πρώτη αλλαγή του νέου κύκλου που ξεκινά μέσα στον μήνα αφορά στο ελάχιστο ετήσιο εισόδημα το οποίο πρέπει να υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Ωστόσο, σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το τεκμαρτό εισόδημα κάτι που σημαίνει ότι θα συμπεριληφθούν και δικαιούχοι με πραγματικό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Η δεύτερη αλλαγή αφορά την παλαιότητα των ακινήτων τα οποία θα πρέπει να είναι όλα άνω των 15 ετών με βάση το έτος της άδειας και όχι της ανέγερσης. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το εύρος των ακινήτων τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω του προγράμματος.