Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη φάση της χορήγησης του Market Pass σε εκατομμύρια δικαιούχους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για όσους πρέπει να υποβάλλουν αίτηση θα ανοίξει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Οκτωβρίου. Το Market Pass θα πληρωθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου σε μια δόση που θα καλύπτει τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:
-τα 16.000 ευρώ για τους άγαμους, όσους έχουν χηρεύσει ή βρίσκονται σε διάσταση
-τα 24.000 ευρώ για τους έγγαμους και όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού
-τα 24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια. Το ποσό κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο
Άυλη ψηφιακή κάρτα
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση. Μπορούν να το κάνουν εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους ή μέσω απευθείας καταβολής του ποσού της επιδότησης στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, λαμβάνουν 80% του ποσού που τους αναλογεί. Τα ποσά που χορηγούνται στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει άυλη κάρτα είναι τα εξής:
- 22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό
- 32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
- 32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο παιδί
- 42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα παιδιά
- 42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο παιδί
- 52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα παιδιά
- 62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα παιδιά
- 72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά
Τονίζεται ότι οι δικαιούχοι που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση. Ωστόσο, οι «παλιοί» δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μεγαλύτερο ποσό αν το δικαιούνται. Επίσης έχουν το δικαίωμα να κάνουν νέα αίτηση και να ζητήσουν την τροποποίηση του τρόπου χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης.
Το Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα καταβληθεί έως την 29η Σεπτεμβρίου:
-για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023
-για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου.
Έως την 5η Νοεμβρίου θα καταβληθεί για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου, και στους δικαιούχους των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις θα εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.
Λόγω της επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, ενδέχεται οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους λίγες ημέρες αργότερα από αυτές τις ημερομηνίες.
Που γίνεται η εξαργύρωση
Τα καταστήματα, στα οποία μπορούν να εξαργυρώνουν οι καταναλωτές τα χρήματα του Market Pass, είναι παντοπωλεία, σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, καθώς και διάφορα καταστήματα τροφίμων.
Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS). Δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα.
Σκρέκας: Καλύπτουμε το κόστος
«Δίνουμε τη δυνατότητα σε πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά να είναι δικαιούχοι αυτού του μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος. Για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να ξεπεράσει τα 60 ευρώ τον μήνα που σημαίνει ότι αν κάποιος υπολογίσει ότι μπορεί μια τετραμελής οικογένεια για αγορές τροφίμων να καταναλώνει 500 ευρώ τον μήνα, με έναν πληθωρισμό της τάξης του 12% σημαίνει ότι έπρεπε να αυξήσει 60 ευρώ τη δαπάνη του. Ερχόμαστε λοιπόν και καλύπτουμε σχεδόν στο σύνολο το αυξημένο κόστος που προέρχεται από τον πληθωρισμό» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και συμπλήρωσε: «Όποτε υπάρχει ανάγκη, εμείς στηρίζουμε. Το έχουμε αποδείξει τέσσερα χρόνια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Παρακολουθούμε τον πληθωρισμό, βλέπουμε ότι το πρόβλημα παραμένει, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει μια σταδιακή αποκλιμάκωση την οποία παρακολουθούμε. Ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ανέρχεται στο 3,4%. Είναι μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Είμαστε στις τέσσερις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη».