Nαυάγιο (το) 1. βύθιση πλωτού μέσου, «το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ήταν μάλλον η τελευταία ευκαιρία των συντρόφων να επιβεβαιώσουν το ήθος τους και δεν την άφησαν να πάει χαμένη», 2. σύνολο ανθρώπων το οποίο βρίσκεται σε παρακμή, «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι το πρώτο ναυάγιο στην Ιστορία που αντί για δάκρυα προκαλεί γέλια», 3. κόμμα της ριζοσπαστικής Aριστεράς, «νομίζω ότι το ναυάγιο του μπροέδρου Τσίπρα θα πάει ακόμα χειρότερα σ’ αυτές τις εκλογές».

Πολλοί απορούν με την επιμονή των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνουν την παραμικρή απόπειρα να αλλάξουν (ή έστω να κρύψουν) όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τους έχουν κάνει απεχθείς σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και οδήγησαν στην πανωλεθρία της 21ης Μαΐου. Κάποιοι επιμένουν να βλέπουν πίσω από τη στάση αυτή ένα κάποιο σχέδιο, κάνοντας το ίδιο λάθος που κάνουν εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Στην πραγματικότητα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο ο πρόεδρός του δεν έχουν καμία ικανότητα κατάστρωσης οποιουδήποτε σχεδίου. Πρόκειται για ένα σύνολο ανθρώπων περιορισμένης αντιληπτικής ικανότητας, που μοναδική τους ικανότητα ήταν και παραμένει το απύθμενο θράσος τους.

Δυστυχώς για τους ίδιους, το θράσος, που (μαζί με τη συγκυρία) ήταν η μοναδική αιτία της ανόδου τους, δεν αρκεί για να τους κρατήσει ψηλά και έτσι, ελλείψει άλλων ικανοτήτων (όπως π.χ. μια μίνιμουμ ικανότητα κατανόησης των αναγκών της κοινωνίας), το ναυάγιό τους είναι αναπόφευκτο.

Πομπώδεις λέξεις

Διαπιστώνω ότι αρκετοί συμπολίτες εξακολουθούν χρησιμοποιούν τον όρο «δουλέμποροι» για τους διακινητές παράνομων μεταναστών. Παρότι κατανοώ την ανάγκη για πομπώδεις λέξεις (ειδικά στη δημοσιογραφία), οι άνθρωποι που μεταφέρουν οι διακινητές δεν απαγάγονται και δεν πωλούνται σκλάβοι. Αντιθέτως, πληρώνουν πολλά για την ευκαιρία να ζήσουν στη «δυστοπική Δύση».

Καλός μόνο για τις καταλήψεις

Υπάρχουν συμπολίτες που υπερασπιζόμενοι τον μπρόεδρο Τσίπρα ισχυρίζονται ότι η φράση «τουρκική μειονότητα» ήταν ένα εντελώς αθώο σαρδάμ. Πιθανόν, αλλά (ακόμα κι αν αποκλείσουμε την πιθανότητα του φροϊδικού λάθους) καθόλου τιμητικό. Η αδυναμία συγκέντρωσης είναι μεγάλο ελάττωμα και επιβεβαιώνει ότι είναι μάλλον ακατάλληλος να ασχολείται με ζητήματα που είναι σοβαρότερα από τις βάρδιες περιφρούρησης μιας κατάληψης.

Κι όμως γυρίζει

Το περίεργο δεν είναι το ότι η Ιωάννα Καποδίστρια της Ελληνικής Λύσης απόρησε για το πώς είναι δυνατόν οι μετανάστες να θέλουν να πάνε Ιταλία μέσω Ελλάδας με τη βοήθεια ενός χάρτη στον οποίο μπέρδεψε τη Λιβύη με το Μαρόκο. Το περίεργο είναι ότι χρησιμοποίησε χάρτη ο οποίος εμφανίζει τη Γη σφαιρική.