αυτοπροσδιορισμός (ο) 1. ο ορισμός της ταυτότητας κάποιου από τον εαυτό του, «εσύ μπορεί να βλέπεις έναν παχύ, κοντό Ελληνα, αλλά σύμφωνα με τον αυτοπροσδιορισμό μου είμαι ένας αδύνατος και ψηλός Ολλανδός», 2. αυτό που δεν είναι αληθινό, παραμύθι, «από τη Νομική έχει περάσει μόνο απ’ έξω και πουλούσε αυτοπροσδιορισμό ότι είναι δικηγόρος που ειδικεύεται στο εταιρικό δίκαιο», 3. αναφαίρετο δικαίωμα, «το ότι έχω ανδρικά γεννητικά όργανα και το ότι δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση δεν σημαίνει ότι δεν είναι αυτοπροσδιορισμός μου να λέω ότι είμαι η μητέρα σου».

Ο καθένας μπορεί να λέει για τον εαυτό του ό,τι θέλει (μέσα σε όρια, γιατί φαντάζομαι αν κάποιος, για παράδειγμα, μπει σε ένα νηπιαγωγείο ισχυριζόμενος ότι είναι νηπιαγωγός χωρίς στην πραγματικότητα να είναι, θα αναλάβει τα περαιτέρω η Αστυνομία). Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως εξωγήινος, Ινδιάνος, κομοδίνο… ως ό,τι του κατέβει. Με την ίδια λογική και πάντα σύμφωνα με τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο δικαίωμα έχει και ένας βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου που θέλει να αυτοχαρακτηριστεί ως Τούρκος, ο οποίος προέρχεται από την τουρκική μειονότητα της Θράκης και έτσι, τελικά, να αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία δεν αναγνωρίζει καμία τέτοια μειονότητα. Δεν ξέρω αν οι σύντροφοι καταλαβαίνουν ότι στην πραγματικότητα έτσι υπεραμύνονται του δικαιώματος του κόμματός τους να καταστεί φορέας αμφισβήτησης της σημαντικότερης -για την οντότητα της χώρας- συνθήκης και κατ’ επέκταση να γίνει το φερέφωνο της τουρκικής επεκτατικότητας. Αλλά δικαίωμά τους δεν είναι;

Λόγια του αέρα

Δεν καταλαβαίνω γιατί ζητούν γενικώς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Ακόμα κι αν το κάνουν, η δήλωσή τους έχει την αξία όρκου στον βιγκανισμό με παϊδάκι στο χέρι. Έχουν αποδεχτεί τη μειονότητα ως τουρκική και τα λόγια καμία αξία δεν έχουν.

Είναι κρίμα ο καημένος...

Η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» έγραψε ότι μια προγραμματισμένη συνέντευξη με τον μπρόεδρο Τσίπρα αναβάλλεται επειδή οι συνεργάτες του ήθελαν να γράψουν οι ίδιοι τις ερωτήσεις. Ελπίζω η εφημερίδα να ξανασκεφτεί τη στάση της γιατί είναι κρίμα να φιμώνει έτσι τον ηγέτη της ελληνικής Αριστεράς και να καταδικάζει την Ελλάδα να μένει χαμηλά στη λίστα των Ρεπόρτερ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπεράνω νόμων

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ που υπεραμύνεται του δικαιώματος να αντιμετωπίζει κάθε δημόσιο χώρο σαν τσιφλίκι του και να βρομίζει την πόλη με τις αφίσες και τα πανό του ήταν μάλλον αναμενόμενη για ένα κόμμα το οποίο από τη στιγμή που έπαψε να είναι εκτός νόμου κατέστη αυτομάτως υπεράνω κάθε νόμου.