Υποψήφιος και με τη βούλα είναι πλέον ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, όπως ανακοινώθηκε, στην εκδήλωση της ΝΔ στο Ωδείο Αθηνών, όπου παρουσιάστηκαν όλοι οι υποψήφιοι.

Το τέλος στο «σίριαλ» Μπελέρη που κάποιοι «σκάρωσαν» έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος «το πήρε πάνω του» (και αυτό) και το προχώρησε άμεσα κι αδιαμεσολάβητα ώστε να ολοκληρωθεί.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρξαν διάφορες φωνές που αντιτάχθηκαν στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, με το βλέμμα στις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία, ωστόσο αυτές είναι πάντοτε αποφάσεις του πρωθυπουργού, με τον συγκεκριμένο να διαμορφώνει ο ίδιος ατζέντα και συσχετισμούς, χαράσσοντας και παράγοντας πραγματική πολιτική χωρίς υποχωρήσεις και με αυστηρή, σωστή διπλωματία. Καθοριστικό ρόλο φυσικά στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Φρέντι Μπελέρη έπαιξαν οι πρωτοβουλίες του Σταύρου Παπασταύρου, τόσο με τις συχνές επισκέψεις όσο και με τη συμβουλή και συμβολή του στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού.

Η υποψηφιότητα Μπελέρη είναι ιδιαιτέρως συμβολική για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή υποψηφιότητα. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και παρανόμως φυλακισθείς από το αλβανικό καθεστώς Ράμα αποτελεί σύγχρονο σύμβολο της Βόρειας Ηπείρου, αλλά και όλων τον πολιτικών κρατουμένων ανά τον κόσμο. Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, παρότι φυλακισμένος, του δίνει την ώθηση που χρειάζεται, φέρνει σε τραγικά δύσκολη θέση τον Εντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται και επίσημα πλέον υπόλογος απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη, και δείχνει ξεκάθαρα στην Αλβανία ποιος έχει το πάνω χέρι στις διμερείς σχέσεις.

Οι κινήσεις της Αλβανίας δεν έμειναν ούτε στιγμή αναπάντητες από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τώρα με την υποψηφιότητα Μπελέρη απαντώνται μια και καλή και εξ ολοκλήρου. Ο Φρέντι Μπελέρης όμως, εκτός από τον ιδιαίτερο συμβολισμό της υποψηφιότητάς του, δίνει και ένα ακόμα αβαντάζ στο κυβερνών κόμμα.

Οντας ιδιαιτέρως αγαπητός στο συντηρητικό δεξιό παραδοσιακό κοινό της Νέας Δημοκρατίας και ευρύτερα, δίνει ιδιαίτερη δυναμική στην κεντροδεξιά παράταξη και στο δεξιό ακροατήριο, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αποκλείει από την παράταξη τη δεξιά πτέρυγα, όπως έσπευσαν οι γνωστοί πατριδοκάπηλοι να πουν μόλις ανακοίνωσε την πρώτη 28άδα υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Μια ζωή μαχόμενος

Ο Φρέντι Μπελέρης έχει αφιερώσει τη ζωή του στη Βόρεια Ηπειρο. Οι κάτοικοι φυσικά του το αναγνωρίζουν, γι’ αυτό και τον ανέδειξαν δήμαρχο της Χειμάρρας. Ομως το καθεστώς Ράμα δεν ήθελε να συμβεί αυτό και τον έκλεισε παράνομα στη φυλακή. Χαρακτηριστική ήταν μια ανάρτηση του Φρέντι Μπελέρη μέσα από τη φυλακή, στην οποία υπενθυμίζει ότι τα Τίρανα δεν αναγνωρίζουν την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα και υποστηρίζει ότι στα 33 χρόνια από την πτώση του κομμουνισμού μόνο ένα άτομο έχει συλληφθεί για τα φερόμενα εκλογικά εγκλήματα.

«Και αυτό το άτομο είμαι εγώ και είμαι ελληνικής καταγωγής», τονίζει στην εν λόγω ανάρτηση ο Φρέντι Μπελέρης και συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου αναφέρθηκαν 35 περιπτώσεις εκλογικών παρατυπιών, αλλά και πάλι μόνο εκείνος συνελήφθη και προφυλακίστηκε, ενώ με παρρησία επισημαίνει ότι «η ύψωση της ελληνικής σημαίας δεν είναι δικαίωμα που μας δίνει ο πρωθυπουργός Ράμα. Αυτό συνέβη από την ίδρυση του αλβανικού κράτους και αποτελεί προϋπόθεση για την αναγνώριση της Αλβανίας από την Κοινωνία των Εθνών».

Παράλληλα, ο Φρέντι Μπελέρης υπενθυμίζει ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός, μία εβδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2023, τον αποκάλεσε δημόσια «προσωπικό του εχθρό». «Ο “καλός” Eντι Ράμα ενοχλήθηκε από το μεγάλο συλλαλητήριο στη Χειμάρρα, στις 14-8-2023, για την απελευθέρωσή μου. Λέει ότι το συλλαλητήριο οργανώθηκε από Ελληνες πολιτικούς. Υποθέτω ότι παρεξήγησε. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν Αλβανοί πολίτες ελληνικής και αλβανικής καταγωγής, όπου μεταξύ άλλων μίλησαν και οι δήμαρχοι από την Ελλάδα. Ηταν αυτοί οι πολίτες της Αλβανίας που, παρά τα όσα έκανε ο πρωθυπουργός Ράμα, δεν φοβήθηκαν αλλά με ψήφισαν και με εξέλεξαν δήμαρχο τον Μάιο», συμπληρώνει ο Φρέντι Μπελέρης στην ανάρτησή του.

Προβλέψεις που τελικά πήγαν... «κουβά»

Τις προηγούμενες ημέρες, κάποιοι «πεφωτισμένοι» δημοσιογράφοι έσπευσαν να γράψουν έχοντας τάχα έγκυρη και φοβερή πληροφόρηση ότι ο Φρέντι Μπελέρης δεν θα είναι τελικά υποψήφιος. Με το που έλαβε χώρα αυτή η διαρροή, ξεκίνησαν να λέγονται και να γράφονται διάφορα, ενώ οι γνωστοί πατριδοκάπηλοι ξεκίνησαν να ασκούν κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι τάχα «υπέκυψε στα θέλω του Ράμα», ότι «μας κάνει κουμάντο η Αλβανία» και κάτι παρόμοια μαργαριτάρια που «έβγαλαν από την κοιλιά τους» διάφοροι «έγκυροι» ένθεν κακείθεν.

Στη γενικότερη τοξικότητα του συγκεκριμένου προεκλογικού αγώνα που έχει προκαλέσει με ευθύνη της η αντιπολίτευση, βρέθηκε ακόμα ένα fake news για να λαβώσουν την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη, ξεχνώντας ότι τις τελικές αποφάσεις για ένα ψηφοδέλτιο τις λαμβάνει ο ίδιος ο πρόεδρος του αντίστοιχου κόμματος και όχι διάφοροι δημοσιολογούντες, δημοσιογράφοντες και τηλεπολιτικοί.