Συνεπής στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγει το εμπόριο ελπίδων των νέων, τάζοντας την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με χαμηλές βαθμολογίες, εμφανίστηκε η Θεανώ Φωτίου. Η υποψήφια βουλευτής, ερωτηθείσα στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, είπε ότι οι φοιτητές πρέπει να μπαίνουν «αβέρτα» στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Στη συνέχεια, βέβαια, στην αντιπαράθεση που είχε με τον υποψήφιο της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλο, υποστήριξε ότι ειρωνευόταν.

«Το κυρίαρχο είναι η θέση μας να ισχυροποιηθεί και να κρατηθεί το άρθρο 16 (συντάγματος). Δεν πρόκειται να δώσουμε 40.000 παιδιά του ελληνικού λαού με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα κολέγια για να αυξάνει το εισόδημα τον κολεγιαρχών. Τεράστιο κακό ότι άφησε 40.000 παιδιά απ' έξω» είπε η Θεανώ Φωτίου.

«Την επόμενη που θα εκλεγούμε και θα γίνουμε κυβέρνηση τα παιδιά θα μπουν στα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε, για να τη ρωτήσει εύλογα ο Δημήτρης Μαρκόπουλος αν εννοεί ότι θα μπουν «αβέρτα με μηδέν». «Αβέρτα γιατί όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι όταν μια χρονιά βάζουν δύσκολα θέματα τα παιδιά παίρνουν 7 - 8», είπε η Θεανώ Φωτίου, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι «το "αβέρτα" είναι μια βλακεία».

Πάντως, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ενώ στο ερώτημα πώς θα διδάξει ένας μαθηματικός που εισάγεται στη σχολή με βαθμό «3», υποστήριξε ότι υπάρχουν μελέτες «που δείχνουν πως δεν συνδέεται η εισαγωγή ενός ανθρώπου στο πανεπιστήμιο με το πόσο καλός επιστήμονας θα γίνει».