«Το κενό ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι αρκετά σοβαρό, κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο Open, μια μέρα μετά τον εκρηκτικό μηχανισμό που εντοπίστηκε σε φάκελο.

«Το να φτάσει ένας τέτοιος μηχανισμός στο γραφείο της Προέδρου των Εφετών και από εκεί στο γραφείο μιας άλλη Προέδρου δείχνει ότι κάτι προφανώς δεν λειτουργεί καλά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η αστυνομία αξιολογεί ξανά όλο το σύστημα ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης» το οποίο, όπως σημείωσε ο Γιώργος Φλωρίδης «είχε δεχθεί πριν από μερικά χρόνια μια τεράστια βομβιστική επίθεση».

Ερωτηθείς στο Open αν το δέμα πήγε κατευθείας στο γραφείο της προϊσταμένης του εφετείου, απάντησε πως αυτό θα το δείξει η έρευνα, αλλά δεν αποκλείεται να έχει συμβεί αυτό.

Στο μεταξύ ουρές έχουν σχηματιστεί σήμερα στην κεντρική είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, καθώς γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε όσους εισέρχονται, ενώ λειτουργεί μόνο η κεντρική είσοδος του κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που εστάλη με φάκελο στο γραφείο προέδρου εφετών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ενώ από το «κόσκινο» των διωκτικών Αρχών περνάνε οι υποθέσεις που χειρίστηκε η συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί ο αποστολέας του. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που ανέλαβε τις έρευνες εξετάζει τυχόν ομοιότητες στη συνδεσμολογία και την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκαν σε παλιότερες υποθέσεις.

Η εκρηκτική ύλη που εντοπίστηκε στο φάκελο ήταν - σύμφωνα με πληροφορίες - ζελατοδυναμίτιδα και η ποσότητά της ήταν ικανή να προκαλέσει ισχυρή έκρηξη με θύματα. Ο παγιδευμένος φάκελος φέρεται να έφτασε προ 10ημέρου με αλληλογραφία στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου της πόλης, όπου στεγάζεται το γραφείο της προέδρου εφετών. Ως αποστολέας αναγραφόταν ψευδώς η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.