Τον έντονο προβληματισμό της για τη στοχοποίηση των δικαστικών λειτουργών  εκφράζει η ηγεσία του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε επιστολή προς την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, μετά την αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού σε επιστολή που έφτασε στο γραφείο της. Η ηγεσία του Αρείου Πάγου επισημαίνει την ανάγκη τοποθέτησης σε κάθε δικαστικό κατάστημα της χώρας ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας. 

«Με αφορμή την αποστολή εκρηκτικού δέματος-επιστολής προς την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, που, κατά τύχη αγαθή, έγινε έγκαιρα αντιληπτό και εξουδετερώθηκε, πριν ανοιγεί και εκραγεί, με τις εντεύθεν απρόβλεπτες συνέπειες, εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη, αλλά και τον έντονο προβληματισμό μας για τη στοχοποίηση, για μια ακόμη φορά, δικαστικών λειτουργών, που επιτελούν το έργο της εφαρμογής των νόμων, επισημαίνουμε την ανάγκη τοποθέτησης και λειτουργίας σε κάθε δικαστικό κατάστημα της χώρας ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας για την ανίχνευση πιθανού επικίνδυνου περιεχομένου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η απρόσκοπτη πρόσβαση στις δικαστικές υπηρεσίες των πολιτών, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων, και δηλώνουμε, ότι παραμένουμε πιστοί στην άσκηση του καθήκοντός μας, υπό οιεσδήποτε συνθήκες και κινδύνους» επισημαίνεται στην επιστολή.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ελλιπή μέτρα φύλαξης 

«Πρώτη φορά φτάνει στα χέρια δικαστή ένας εκρηκτικός μηχανισμός» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία επισκέφθηκε το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. 

Καταδικάζοντας την «τρομοκρατική - εγκληματική ενέργεια», η κ. Στενιώτη έκανε λόγο για «ελλιπή μέτρα φύλαξης», καλώντας την Πολιτεία, στην οποία η Ένωση, όπως είπε, έχει προσφύγει επανειλημμένως, να ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Τάχθηκε, δε, υπέρ της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας και φύλαξης τόσο των δικαστικών μεγάρων όσο και των δικαστών. 

Όσον αφορά τους συναδέλφους της ζήτησε από την Πολιτεία να επανέλθει η φύλαξη στις περιπτώσεις δικαστών που χειρίζονται υποθέσεις με επικινδυνότητα. «Ο θεσμικός ρόλος του δικαστικού λειτουργού ενέχει επικινδυνότητα, επομένως μπορούν να φύγουν αστυνομικοί από τη φύλαξη επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ιδιωτικά να έχουν φύλαξη. Ο δικαστής δεν έχει» είπε η κ. Στενιώτη. 

Η πρόεδρος της ΕνΔΕ επισήμανε ακόμη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται απειλές και βία, αλλά «δεν πτοούνται, είναι μέρος του λειτουργήματος», ενώ υπενθύμισε προ διμήνου περιστατικό στην Αθήνα, όπου σε πυλωτή συναδέλφου της εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός και υπήρξε ανάληψη ευθύνης 15 μέρες αργότερα. 

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η μαγνητική πύλη στην κεντρική είσοδο «δεν είναι αρκετή», διότι υπάρχει πρόσβαση κι από άλλες εισόδους. «Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία ότι αυτός ο φάκελος περιείχε 500 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης. Έφυγε από το ισόγειο και ανέβηκε τρεις ορόφους χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν» είπε η πρόεδρος της ΕνΔΕ.  

«Οι αντοχές του Έλληνα δικαστή αντιστέκονται σε κάθε είδους αυθαίρετη επίδειξη δύναμης»

«Ενέργειες οργανωμένης βίας, όπως η χθεσινή στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, αναμφίβολα δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη, τον στοιχειώδη αυτό όρο της κοινωνικής συμβίωσης, όμως δεν κλονίζουν τη δημοκρατία στη χώρα μας» τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο εφέτης Νίκος Βόκας, εκπρόσωπος Τύπου του Εφετείου Θεσσαλονίκης. 

«Οι αντοχές του Έλληνα δικαστή, όπως έχει ιστορικά αποδειχθεί, αντιστέκονται σε κάθε είδους αυθαίρετη επίδειξη δύναμης» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση και υπογραμμίζεται: «Η δικαιοσύνη μιας χώρας μετριέται με το σθένος και την ποιότητα των δικαστών της. Και ευτυχώς, στην πατρίδα μας, ο Έλληνας δικαστής, παρά τις όποιες προκλήσεις, είναι και θα παραμείνει ο αδιασάλευτος Εγγυητής του κάθε πολίτη απέναντι στην ιδιωτική, την οικονομική και την κρατική βία». 

Ενίσχυση των μέτρων φύλαξης 

Ενισχυμένα είναι τα μέτρα φύλαξης στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι, όπως και πολίτες εισέρχονται μόνο από την κεντρική είσοδο (επί της 26ης Οκτωβρίου), περνώντας από την πύλη X-RAY ή με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας. Η πλαϊνή είσοδος από το ΙΚΑ-Πύλης Αξιού παρέμεινε κλειστή. Οι δικαστικοί υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης έχουν προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας, από τις 11.00 έως τις 13.00, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ελλιπή, όπως τονίζουν, μέτρα φύλαξης.