«Υποδειγματική» χαρακτήρισε την εξέλιξη της ανακριτικής διαδικασίας για την τραγωδία στα Τέμπη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Ο ίδιος αναφερόμενος, σε δηλώσεις του στο mega, στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, τόνισε ότι αναμένεται η απόφαση για τη γνησιότητά τους ή μη. «Ο ανακριτής περιμένει από την μια πλευρά την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των βίντεο που βγήκαν στην δημοσιότητα, και από την άλλη την πραγματογνωμοσύνη του ΕΜΠ και του εθνικού οργανισμού για την διερεύνηση ατυχημάτων. Άρα αν ισχύουν αυτά, ο χρονικός ορίζοντας για να περαιωθεί η ανάκριση δεν είναι μακριά, εκτός και αν προκύψουν και άλλα ζητήματα».
Ζωντανή διαδικασία
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, υπογράμμισε επίσης πως «πάντα σε τόσο μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις υπάρχει ένα σημείο που κάποιος πρέπει να βρει τη χρυσή τομή. Την ανάγκη να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος και ο χρόνος που να περαιωθεί η ανάκριση. Αν επιχειρήσεις να το κάνεις γρήγορα σημαίνει ότι έχεις αφήσει σημεία που δεν έχουν διερευνηθεί, εάν αργείς πέρα από το κανονισμό τότε η δίκη πηγαίνει προς τα πίσω και υπάρχει μια εύλογη ανησυχία στον κόσμο. Θεωρώ ότι η ολοκλήρωση της ανάκρισης -εφόσον υπάρχουν μόνο αυτά τα σημεία που περιέγραψα- θα είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί θα έχει πετύχει να διερευνήσει ό,τι έχει υπόψη του ο ανακριτής. Από τα 300 αιτήματα των συγγενών ο ανακριτής έχει ικανοποιήσει τα 250 έως τώρα. Φαίνεται ότι ό,τι στοιχείο υπάρχει είναι στον φάκελο. Είναι μια ζωντανή διαδικασία και μπορεί να προκύψει πάντα και κάτι καινούριο», είπε μιλώντας στο Mega o υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Σε ερώτημα αν η προανακριτική διαδικασία της Δικαιοσύνης θα πάει «πίσω» στην περίπτωση που ξεκινήσει η προανακριτική επιτροπή στην Βουλή, ο υπουργός απάντησε πως όχι, «καμία σχέση η μία με την άλλη. Την αρμοδιότητα για την δίωξη πολιτικών προσώπων την έχει η Βουλή και όχι η Δικαιοσύνη. Άρα η Βουλή κάνοντας την προανακριτή της θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει περαιτέρω, δηλαδή εάν θα παραπέμψει την υπόθεση για το πολιτικό πρόσωπο, στο συμβούλιο του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθούν οι δικαστές κάνοντας την έρευνά τους, και στην συνέχεια θα πάει στο συμβούλιο για να γίνει παραπομπή ή μη».
Σε άλλο ερώτημα τι θα γίνει εάν στην προανακριτική βγουν στοιχεία για τους κατηγορούμενους της δικαιοσύνης, (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Hellenic) και να θα έπρεπε να πάνε στην ανάκριση, ο Γιώργος Φλωρίδης τόνισε: «Ας θεωρήσουμε ότι αυτά που περιγράφουμε ως εκκρεμότητες, η ανάκριση κλείνει, διαβιβάζεται ο φάκελος στον εισαγγελέα και ο εισαγγελέας εκδίδει τα κατηγορητήρια αλλά και την ημερομηνία της δίκης. Και στη Βουλή, κατά την διενέργεια της εξέτασης που κάνει η προανακριτική εμφανίζονται στοιχεία. Τότε η Βουλή τα διαβιβάζει στον εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να διατάξει συμπληρωματική δίωξη. Δεν επηρεάζεται η πορεία της ανάκρισης από αυτά».
Πρώτη έγνοια να διευκολύνουμε την υπόθεση
Επίσης ο Γιώργος Φλωρίδης κλήθηκε να απαντήσει αν η προανακριτική διαδικασία καθυστερεί με ευθύνη της Δικαιοσύνης, για να υπογραμμίσει ότι όχι μόνο δεν έχει μια τέτοια εκτίμηση, «αλλά την ακριβώς αντίθετη». Όταν το ρεπορτάζ μας λέει ότι η δικογραφία μπορεί να έχει πάνω από 50.000 σελίδες, και έχει 13 εκθέσεις πραγματογνώμων και τεράστιο υλικό, θεωρώ ότι η εξέλιξη της ανάκρισης είναι υποδειγματική. Όταν πήγα στο υπουργείο, τον Ιούλιο του 23, η πρώτη έγνοια του κ. Μητσοτάκη για το υπ. Δικαιοσύνης ήταν να δούμε τι μπορούμε να διευκολύνουμε στην υπόθεση των Τεμπών πέρα από τις αρμοδιότητες που έχουμε. Έτσι όταν ήρθε το αίτημα του ανακριτή για να μπορεί να ανοίξει τις συνομιλίες που δεν το επέτρεπε ο νόμος να τις ανοίξει, πήγαμε αμέσως την διάταξη για να μπορεί ο ανακριτής να ακούσει τις συνομιλίες των επιχειρήσεων. Όλα αυτά τα ηχητικά που κατά καιρούς ήρθαν στην δημοσιότητα, έγινε δυνατόν να πάνε στην ανάκριση επειδή ψηφίσαμε αυτή την διάταξη».
Τι είπε για τα βίντεο
Αναφορικά με τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός είπε πως «το βασικό ερώτημα είναι εάν στα βίντεο εμφανίζεται η εμπορική αμαξοστοιχία λίγο πριν την σύγκρουση. Εάν είναι αληθινό αυτό που εμφανίζεται ως τέτοιο. Για την ανεύρεση της αλήθειας, σε σχέση με τα βίντεο το ζήτημα είναι ένα στοιχείο από τα χιλιάδες της δικογραφίας, είναι εάν στα βίντεο απεικονίζονται όντως η εμπ. αμαξοστοιχία η οποία σε λίγα λεπτά συγκρούστηκε. Κρίσιμα τα λέει ο ανακριτής στο έγγραφό του».
Πολιτική κερδοσκοπία από την αντιπολίτευση
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης: «Πριν μερικούς μήνες όταν διαπιστώθηκε από την ανάκριση ότι τα βίντεο που πήγαν δεν ήταν τα σωστά, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της εταιρείας για να δει τι έχει γίνει εκεί και γιατί δεν έχουν πάει τα σωστά. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς της Δικαιοσύνης».
τέλος ο Γιώργος Φλωρίδης στηλίτευσε τη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία βρήκε ευκαρία επειδή κατέβηκε ο κόσμος στο συλαλλητήριο να κάνει μία πολιτική κερδοσκοπία. «Υπήρχε αυτή η εξεταστική επιτροπή της Βουλής η οποία όταν ολοκλήρωσε τις εργασίες της τα πορίσματα που δυστυχώς το κάθε κόμμα χώρια, συνήλθε η Ολομέλεια της Βουλής και συγκεντρώθηκαν τα πορίσματα εκεί. Τότε υπήρξε μια πρόσκληση από την δικαιοσύνη ότι "εάν μετά το πέρας της εξεταστικής πιστεύετε ότι μπορείτε να απευθύνετε συγκεκριμένη κατηγορία κατά πολιτικού προσώπου, βάλτε 30 υπογραφές όπως απαιτεί το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, απευθύνετε κατηγορία για να ξεκινήσει η διαδικασία προκαταρκτικής". Τα κόμματα δεν έκαναν τίποτα. Η αντιπολίτευση άφησε και πέρασε ένας χρόνος. Βγήκε ο κόσμος στους δρόμους και θυμήθηκε η αντιπολίτευση ότι πρέπει να γίνει μία προκαταρκτική κατά ενός υφυπουργού. Το ερώτημα θα πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς που έναν χρόνο μετά το πέρας της εξεταστικής θυμήθηκαν 1 χρόνο μετά. Θεώρησαν από την αντιπολίτευση ότι επειδή κατέβηκε ο κόσμος ότι είναι ευκαιρία να κάνει μία πολιτική κερδοσκοπία».