Σαφές μήνυμα προς την αντιπολίτευση έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, διαψεύδοντας κάθε ενδεχόμενο εξαίρεσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, από το Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξετάσει την υπόθεση Τριαντόπουλου και τις καταγγελίες για αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία θα ακολουθήσει τον θεσμικό της δρόμο, υπογραμμίζοντας πως «με τρόπο απόλυτα διάφανο κληρώθηκαν αυτοί που κληρώθηκαν». «Αλίμονο αν ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε το δικαίωμα να ακυρώνει διαδικασίες. Τότε γιατί να κάνει τη διαδικασία η Βουλή;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως «αν ο υπουργός ζητούσε την εξαίρεση ενός δικαστή, θα είχαμε ζήτημα Δημοκρατίας».

Ο Γιώργος Φλωρίδης απάντησε και στις αιτιάσεις περί παρασκηνίου όσον αφορά τον κατάλογο των δικαστών, τονίζοντας ότι «αποδείχθηκε απολύτως ψευδές ότι κάτι "μαγειρεύτηκε"» και επανέλαβε ότι το υπουργείο είχε μόνον την ευθύνη αποστολής πλήρους λίστας. «Η Βουλή αποφάσισε να τους βάλει όλους στην κληρωτίδα. Τίποτα περίεργο δεν έγινε», ανέφερε.

Κακλαμάνης: Μόνο το Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει για εξαιρέσεις

Τη θέση του υπουργού ενίσχυσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σημείωσε ότι ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης ούτε η Βουλή μπορούν να ζητήσουν εξαίρεση μελών από το Συμβούλιο. «Αρμόδιο όργανο είναι μόνο το ίδιο το Δικαστικό Συμβούλιο», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι με τα έως τώρα δεδομένα δεν προβλέπεται δεύτερη κλήρωση, τουλάχιστον πριν συνεδριάσει το Συμβούλιο για την υπόθεση Τριαντόπουλου.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ενστάσεις και σφοδρή κριτική καταγράφηκαν από την αντιπολίτευση. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά κατηγόρησε τον Γιώργο Φλωρίδη ότι διαδραματίζει «κεντρικό ρόλο στη θεσμική κρίση και στην κρίση Δημοκρατίας», ενώ χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη τη συμμετοχή της κας Αδειλίνη στο Δικαστικό Συμβούλιο, λόγω προηγούμενης αντιδικίας της με συγγενείς θυμάτων. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει δηκτικά την προαγωγή της πρώην εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αφήνοντας αιχμές για «ανταμοιβή».

Από την Πλεύση Ελευθερίας, η Ελένη Καραγεωργοπούλου επέκρινε τη σύνθεση του καταλόγου των δικαστών, διερωτώμενη πώς γίνεται να περιλαμβάνονται σε αυτόν άτομα που έχουν ζητήσει οι ίδιοι την εξαίρεσή τους. «Γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι λόγοι εξαίρεσης;», αναρωτήθηκε η βουλευτής.