Την αποπομπή του Φρέντι Μπελέρη από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Χθες ο Νίκος Φίλης είχε κάνει μια σχετική ανάρτηση στο Facebook (βλέπε στο τέλος του άρθρου), με την οποία υιοθετούσε περίπου όλες τις κατηγορίες των Αλβανών εθνικιστών απέναντι στο πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη, ότι ήταν τρομοκράτης δηλαδή και ότι είχε εμπλακεί στο αιματηρό περιστατικό του Απριλίου 1994, στο αλβανικό φυλάκιο της Επισκοπής, όπου έγινε μία επίθεση από την οργάνωση ΜΑΒΗ, με αποτέλεσμα τον θάνατο δυο Αλβανών στρατιωτικών.

Όπως είπε στον ΣΚΑΙ νωρίτερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, ο Φρέντι Μπελέρης από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 1994, βρισκόταν στην Κύπρο για επαγγελματική εκπαίδευση, πράγμα το οποίο προκύπτει από το διαβατήριο, τα εισιτήρια καθώς και τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει. Ψιλά γράμματα αυτά, για την Αριστερά. Ιδίως όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εθνική υποψηφιότητα, την οποία αδυνατεί να αποδομήσει. Εφόσον είναι πολιτικά συμφέρον, να λασπωθεί ένα μέλος της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου με ψέματα του αλβανικού εθνικισμού, προφανώς και είναι μια «δόκιμη πρακτική» για την Αριστερά.

«Ακροδεξιός» και ο Κασσελάκης

Παράλληλα, σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο δεξιότερων κομμάτων από τη Νέα Δημοκρατία, ο Νίκος Φίλης είπε ότι η άνοδος της Ακροδεξιάς -η οποία είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο- δεν γίνεται με την υιοθέτηση της πολιτικής της, ενώ ως ερμηνεία για τη συγκεκριμένη άνοδο, θεωρεί ότι ο κόσμος ξεσπά εκεί που θεωρεί ότι είναι ευκολότερο, δηλαδή βλέπει έναν πόλεμο των φτωχών προς τους φτωχότερους.

Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να αναφερθεί κανείς στο γεγονός, ότι η Αριστερά πανευρωπαϊκά υιοθέτησε βαθιά αντιδημοφιλείς πολιτικές, οι οποίες έβλαψαν κυρίως τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, όπως η στάση της στο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Ούτε να μπει κανείς στη διαδικασία του να σκεφτεί, «γιατί στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο με την υπόλοιπη Ευρώπη;», το οποίο μάλλον θα έφερνε σε πολύ δυσάρεστες απαντήσεις, όποιον Αριστερό τολμούσε πράγματι να σκεφτεί αντικειμενικά το συγκεκριμένο ερώτημα. Είναι μακράν ευκολότερο από την αυτοκριτική, το να κατηγορήσει κανείς τους οικονομικά ασθενέστερους ευρωπαίους πολίτες, περίπου ως «ταξικούς δυνάστες» των λαθρομεταναστών, οι οποίοι «απλώς δεν μπορούν να αντιληφθούν το λάθος τους». 

Ενδιαφέρον όμως έχει η ανάλυση του Νίκου Φίλη, όπου στο ερώτημα της δημοσιογράφου «γιατί δεν επιλέγονται τα Αριστερά κόμματα», ο κύριος Φίλης είπε ότι «είναι σε μια φάση κρίσης η Αριστερά (...) σήμεραείναι η εποχή του συντηρητισμού, της alt-right, του Τραμπ. Είναι η εποχή που δυστυχώς τα Αριστερά κόμματα υιοθετούν Ακροδεξιές πολιτικές, όπως για παράδειγμα τα όσα είπε ο κύριος Κασσελάκης, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι ιερή συμμαχία αμυντική, εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν. Δηλαδή, αυτά δεν τα λέει κανένας στην Ελλάδα. Κανείς. Ούτε Δεξιός, ούτε τίποτα. Αυτά είναι η ρητορική της ακραίας Δεξιάς παγκοσμίως - του Τραμπ. Ή λύση όμως επαναλαμβάνω, δεν είναι να γίνουμε Ακροδεξιοί».

Η Αριστερά δεν βρίσκεται σε κρίση, επειδή «τα Αριστερά κόμματα υιοθετούν Ακροδεξιές πολιτκές». Ούτε παρασύρεται ο Στέφανος Κασσελάκης από κάποια τάση τέτοιου είδους, καθώς πανευρωπαϊκά, δεν υφίσταται αυτή η τάση πουθενά. Ο Στέφανος Κασσελάκης συντάσσεται με την αμερικανική λογική, μιας και με αυτή γαλουχήθηκε. Και αυτή η λογική περί του ΝΑΤΟ για παράδειγμα, δεν είναι «λογική Τραμπ», αλλά λογική ΗΠΑ, ανεξαρτήτως κόμματος. Αν μη τι άλλο, αν ανατρέξει ο κύριος Φίλης στην αρχική αποστολή του ΝΑΤΟ -δηλαδή για να υπάρχει ένας μηχανισμός ασφαλείας και άμυνας στις Δυτικές χώρες, έναντι στην ΕΣΣΔ-, αρκεί για να το καταλάβει.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν αυτά που λέει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι «τραμπικής λογικής», ο κύριος Φίλης είπε «είναι "τραμπικής" λογικής. Όπως και τα άλλα που είπε, ότι βαφτίστηκε και σχηματίστηκε σταυρός πάνω απ' το λάδι μέσα στην κολυμβήθρα, είναι στοιχεία ενός ανορθολογισμού που δεν τιμούν, όχι απλώς ένα κόμμα της Αριστεράς -γιατί δεν είναι πια τέτοιο πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κεντρώο λαϊκίστικο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά οποιοδήποτε κόμμα δεν τιμούν, όταν ο αρχηγός λέει τέτοια πράγματα». Το αστείο στην όλη υπόθεση, δεν είναι η κατηγορία του Νίκου Φίλη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι δηλαδή ένα κεντρώο λαϊκίστικο κόμμα -επειδή πράγματι είναι έτσι-, αλλά το γεγονός ότι ο Νίκος Φίλης σχολιάζει σκωπτικά τις υπερβολές του Στέφανου Κασσελάκη, έχοντας ο ίδιος υπάρξει νεωκόρος και ψάλτης! Εάν κατηγορούσε τον Στέφανο Κασσελάκη, ότι «με τέτοιες δηλώσεις απομακρύνουν τον κόσμο από την Ορθοδοξία», θα τα είχαμε δει όλα σε αυτή τη ζωή! 

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

Νίκη Λυμπεράκη: «Σας ανησυχεί ότι κατά τις μετρήσεις καταγράφεται σημαντική άνοδος κομμάτων, που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά στα βόρεια της χώρας;»

Νίκος Φίλης: «Βεβαίως. Και πιστεύω ότι η αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς -και εδώ και στην Ευρώπη, γιατί είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο-, δεν γίνεται με το υιοθετούμε τη μισοξενική, τη ξενοφοβική, τη ρατσιστική πολιτική της Ακροδεξιάς».

Νίκη Λυμπεράκη: «Έχετε ερμηνεία όμως για αυτό;»

Νίκος Φίλης: «Βεβαίως. Υπάρχει στον κόσμο απόγνωση, λόγω των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών και υπάρχει η ευκολία η οποία περνάει ότι "για τα προβλήματα των φτωχών, ευθύνονται οι φτωχότεροι". Άρα, να αρχίσουμε ένα πόλεμο των φτωχών, εναντίον των φτωχότερων».

Νίκη Λυμπεράκη: «Και γιατί κανείς να μην επιλέξει τα Αριστερά κόμματα;»

Νίκος Φίλης: «Γιατί είναι σε μια φάση κρίσης η Αριστερά, είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Είναι σε μια φάση κρίσης σήμερα, είναι η εποχή του συντηρητισμού, της alt-right, του Τραμπ. Είναι η εποχή που δυστυχώς τα Αριστερά κόμματα υιοθετούν Ακροδεξιές πολιτικές, όπως για παράδειγμα τα όσα είπε ο κύριος Κασσελάκης, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι ιερή συμμαχία αμυντική, εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν. Δηλαδή, αυτά δεν τα λέει κανένας στην Ελλάδα. Κανείς. Ούτε Δεξιός, ούτε τίποτα. Αυτά είναι η ρητορική της ακραίας Δεξιάς παγκοσμίως - του Τραμπ. Ή λύση όμως επαναλαμβάνω, δεν είναι να γίνουμε Ακροδεξιοί».

Νίκη Λυμπεράκη: «Είναι "τραμπικής" λογικής ο κύριος Κασσελάκης, στον λόγο του;»

Νίκος Φίλης: «Αυτά τα συγκεκριμένα που είπε, βεβαίως. Είναι "τραμπικής" λογικής. Όπως και τα άλλα που είπε, ότι βαφτίστηκε και σχηματίστηκε σταυρός πάνω απ' το λάδι μέσα στην κολυμβήθρα, είναι στοιχεία ενός ανορθολογισμού που δεν τιμούν, όχι απλώς ένα κόμμα της Αριστεράς -γιατί δεν είναι πια τέτοιο πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κεντρώο λαϊκίστικο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά οποιοδήποτε κόμμα δεν τιμούν, όταν ο αρχηγός λέει τέτοια πράγματα».

Η ανάρτηση του Νίκου Φίλη για τον Φρέντι Μπελέρη