Αιχμές για το πώς βρέθηκε ο «αλεξιπτωτιστής» Στέφανος Κασσελάκης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Real FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Ο Νίκος Φίλης μίλησε για τυπική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, όμως το σημαντικότερο όλων, ήταν η αιχμή για το περιβάλλον του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επιχειρηματολογία Φίλη, περί της επιβολής Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες: στο περιβάλλον Κασσελάκη, συγκαταλέγονται πρόσωπα τα οποία έχουν δεσμούς με «εξωπολιτικούς παράγοντες».

Με την διάσπαση να είναι ήδη γεγονός και το μόνο που απομένει, να είναι το τυπικό μέρος με την ίδρυση νέου κόμματος, είναι περίπου βέβαιο ότι «θα ανοίξουν πολλά στόματα» και θα βγάλουν στην φόρα όλα τα άπλυτα - όχι μόνο του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά ολόκληρου του «προεδρικού» ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αποκτά πραγματικό ενδιαφέρον η οπερέτα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση Φίλη

Νίκος Χατζηνικολάου: «Είπατε νωρίτερα κύριε Φίλη, σε άλλη συνέντευξή σας, ότι ο Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, από εξωπολιτικούς παράγοντες. Ότι ουσιαστικά τον έχουν φυτέψει για να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να είστε λίγο πιο συγκεκριμένος, να μας πείτε τι εννοείτε».

Νίκος Φίλης: «Αποφεύγω την λέξη "φυτέψει", διότι έχει αποκτήσει μια νομιμοποίηση με τις 60.000 ανθρώπους που τον ψήφισαν. Το ερώτημα είναι "πώς ήρθε εδώ;". Τυπικά, την ευθύνη την έχει ο Τσίπρας. Αυτός τον έβαλε 7ο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Και τον έβαλε υποτίθεται και στην ομάδα -στις δεύτερες εκλογές- που θα δώσει την εκλογική μάχη. Αλλά όμως η ουσία είναι άλλη: πώς βρέθηκε εδώ; Με αυτές τις απόψεις, με αυτή την προϊστορία; Κοιτάω το περιβάλλον του, σταματώ εδώ. Δεν είναι μόνο πρόσωπα, τα οποία έχουν στο παρελθόν δημιουργήσει προβλήματα στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, με τις γνωστές συμπεριφορές τους - και αναφέρομαι στον κύριο Πολάκη. Αλλά είναι και άλλα πρόσωπα, τα οποία έχουν δεσμούς με εξωπολιτικούς παράγοντες».