Αποφασισμένος να μπλοκάρει την εκλογή της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Κομισιόν, εμφανίστηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece και στον δημοσιογράφο Γιάννη Συμεωνίδη, ο κύριος Φαραντούρης ξεκαθάρισε ότι «καμία επίθεσή μου δεν είναι προσωπική, προς οποιονδήποτε και οποιαδήποτε. Είναι πολιτική. Και η επίθεσή μου προς την κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι πολιτική. Θεωρώ ότι ήταν μια αποτυχημένη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -πρόεδρος της Κομισιόν-, διότι δεν προήγαγε καμία από τις αξίες, τις ιδέες και τους στόχους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επίσης, ελέγχεται πανταχόθεν. Η κυρία φον ντερ Λάιεν ελέγχεται από την ευρωπαϊκή εισαγγελία -όπως γνωρίζετε- διότι παρήγγειλε με αδιαφανείς διαδικασίες, εμβόλια 35 δις. ευρώ, με SMS προς τον επικεφαλής της Pfizer». Τώρα το κατά πόσο έχει πολιτικό περιεχόμενο, ένας πολιτικά υποκινούμενος έλεγχος με βάση τον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού το 2019, αυτό ελέγχεται. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την εποχή, τα εμβόλια είχαν μόλις αρχίσει να παράγονται και η ζήτηση ήταν κυριολεκτικά παγκόσμια. Εάν περίμενε κανείς την γραφειοκρατία των Βρυξελλών να κινηθεί για να εξασφαλιστούν τα εμβόλια, πιθανόν ακόμη να τα περιμέναμε.

Ενδιαφέρον όμως έχει η δήλωση του κυρίου Φαραντούρη, ότι «εάν με τιμήσει ο ελληνικός λαός και με στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να είστε σίγουρος ότι η κυρία φον ντερ Λάιεν, δεν θα είναι καθόλου αυτονόητο ότι θα επανεκλεγεί στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και δεν το λέω με διάθεση αλαζονική, το λέω επειδή γνωρίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να περάσει ένα "hearing", πρέπει να περάσει μια ακροαματική διαδικασία. Πρέπει να λάβει την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και η προτεινόμενοι επίτροποι -τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- πρέπει να περάσουν τη βάσανο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Και να είστε σίγουρος ότι η βάσανος δεν θα είναι τόσο εύκολη για την κυρία φον ντερ Λάιεν, εάν εγώ και κάποιοι άλλοι σαν και εμένα βρεθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και σας το λέω αυτό, όχι με διάθεση απειλητική. Αλλά επειδή γνωρίζουμε τι γίνεται εκεί μέσα». Ο «πολύς» κύριος Φαραντούρης, όχι μόνο είναι πεπεισμένος ότι θα πείσει όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην στηρίξει την υποψηφιότητα της κυρίας φον ντερ Λάιεν, αλλά δυνητικά και να «κόψει» και επιτρόπους, για τους οποίους έχει άποψη. Βέβαια, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν στις 9 του μηνός, καθώς από το Κέντρο έως την Αριστερά, αναμένεται να μειωθούν οι ευρωβουλευτές. Ίσως να έχει τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, που να θεωρεί ότι μπορεί να πείσει μέχρι και ευρωβουλευτές του ΕΛΚ. Ναι, αμέ! Γιατί όχι; Λογικό φαντάζει ότι θα το καταφέρει με την ευρωομάδα των 50 νοματαίων στους 720 -πλέον- ευρωβουλευτές. Εάν αυτό σας φαίνεται αλαζονεία, ή υπερφίαλα λόγια, μάλλον είναι δικό σας πρόβλημα και σίγουρα όχι του κυρίου Φαραντούρη. Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Αλήθειας έκανε ένα πολύ καλό μοντάζ (βλέπε στο τέλος του άρθρου) με τη δήλωση του κυρίου Φαραντούρη και τον ίδιο να παίζει στο πιάνο το Bella Ciao, σχολιάζοντας δεικτικά ότι «μάλλον θα της παίξει πιάνο».

Η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη

Γιάννης Συμεωνίδης: «Γιατί αυτή η σκληρή επίθεση, στην πρόεδρο της Κομισιόν; Όταν μάλιστα έχουμε μπροστά μας μια ευρωπαϊκή εκλογή -όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση-, η οποία μπορεί να φέρει και ανατροπή των ευρωπαϊκών ισορροπιών. Μιλάμε για την άνοδο της Ακροδεξιάς, η ευρωπαϊκή Αριστερά -και Κεντροαριστερά- μπορεί να έχει απώλειες σε αυτές τις Ευρωεκλογές. Γιατί επομένως, θεωρείτε το πρόσωπο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόσο κομβικό;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Καμία επίθεσή μου δεν είναι προσωπική, προς οποιονδήποτε και οποιαδήποτε. Είναι πολιτική. Και η επίθεσή μου προς την κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι πολιτική. Θεωρώ ότι ήταν μια αποτυχημένη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -πρόεδρος της Κομισιόν-, διότι δεν προήγαγε καμία από τις αξίες, τις ιδέες και τους στόχους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επίσης, ελέγχεται πανταχόθεν. Η κυρία φον ντερ Λάιεν ελέγχεται από την ευρωπαϊκή εισαγγελία -όπως γνωρίζετε- διότι παρήγγειλε με αδιαφανείς διαδικασίες, εμβόλια 35 δις. ευρώ, με SMS προς τον επικεφαλής της Pfizer. Γενικώς, ο βίος και η πολιτεία της έχει σκοτεινές πλευρές».

Γιάννης Συμεωνίδης: «Άρα, να φανταστώ ότι αν είστε στο Ευρωκοινοβούλιο, μάλλον δεν θα έχει τη θετική σας ψήφο η κυρία φον ντερ Λάιεν, σε περίπτωση που είναι κι εκείνη υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν».

Νικόλας Φαραντούρης: «Εάν με τιμήσει ο ελληνικός λαός και με στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να είστε σίγουρος ότι η κυρία φον ντερ Λάιεν, δεν θα είναι καθόλου αυτονόητο ότι θα επανεκλεγεί στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και δεν το λέω με διάθεση αλαζονική, το λέω επειδή γνωρίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να περάσει ένα "hearing", πρέπει να περάσει μια ακροαματική διαδικασία. Πρέπει να λάβει την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και η προτεινόμενοι επίτροποι -τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- πρέπει να περάσουν τη βάσανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και να είστε σίγουρος ότι η βάσανος δεν θα είναι τόσο εύκολη για την κυρία φον ντερ Λάιεν, εάν εγώ και κάποιοι άλλοι σαν και εμένα βρεθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και σας το λέω αυτό, όχι με διάθεση απειλητική. Αλλά επειδή γνωρίζουμε τι γίνεται εκεί μέσα».

Δείτε το επίμαχο στιγμιότυπο