«Ξινή», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, βγήκε στον Στέφανο Κασσελάκη η ολιγοήμερη απόδραση στην Αρκαδία.

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

Από τη μία ο Θύμιος Γεωργόπουλος που δεν καταθέτει τα όπλα και επιμένει πως το δάνειο του προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν για λόγους επικοινωνίας και από την άλλη ο εισαγγελέας που διέταξε ποινική έρευνα κατά του προέδρου για την εξοχώρια εταιρεία του, με τον ίδιο να διαμηνύει ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται! Και ενδιάμεσα η ΕΣΗΕΑ, η οποία καταγγέλλει την πρώτη απόλυση εργαζομένης, της Κατέ Καζάντη από το Γραφείο Τύπου του κόμματος, «χωρίς καν να της αναφερθεί η αιτία» σύμφωνα με την ανακοίνωση, πιθανώς εντάσσοντάς τη σε μια νέου τύπου εσωκομματική αντιπολίτευση. 

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος, μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας στις ΗΠΑ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, διέταξε ποινική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, διατάξεις του οποίου απαγορεύουν σε αρχηγούς κομμάτων να διαθέτουν εταιρεία στο εξωτερικό. Η ύπαρξη της εταιρείας έγινε γνωστή μετά το... πανηγυρικό δάνειο που επέτρεψε στους εργαζομένους των κομματικών ΜΜΕ να κάνουν Χριστούγεννα. Ο ίδιος ο Κασσελάκης δήλωσε άγνοια για το ασυμβίβαστο με τα βλέμματα να στρέφονται στον διευθυντή του κ. Καπνισάκη και πολλοί να διερωτώνται πώς είναι δυνατόν εκείνος να μη γνώριζε και να μην προστάτεψε τον πρόεδρο του κόμματος. Διαρροές υποστηρίζουν ότι ο νόμος, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ξεκάθαρα σε αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν μπορεί να αφορά τον ίδιο μιας και δεν είναι βουλευτής. Αυτή εκτιμάται πως θα είναι και η στρατηγική «υπεράσπισης». «Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται» σχολίασαν πηγές της Κουμουνδούρου μετά τη διαταγή εισαγγελικής έρευνας, κάνοντας γνωστό πως ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται εν εξελίξει των διαδικασιών μεταβίβασης των μετοχών. Πάντως, στην Κουμουνδούρου επιλέγουν και μια αμφιλεγόμενη υπερασπιστική γραμμή υποστηρίζοντας πως «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παραπλάνησε κανέναν, γιατί δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί οι φορολογικές δηλώσεις του 2023»! Το αν οι δικαιολογίες αυτές είναι επαρκείς θα το κρίνει η Δικαιοσύνη, οι γνωρίζοντας βέβαια σημειώνουν πως πρόκειται για εξόφθαλμη παρατυπία και παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας. 

Αποκαλύψεις και απειλές 

Εκείνο που θα κριθεί όμως περισσότερο σε επίπεδο επικοινωνίας και εντυπώσεων είναι κατά πόσο το δάνειο ήταν υποχρεωτικό για την πληρωμή των εργαζομένων ή δημοσιοποιήθηκε για να βελτιώσει το πολιτικό προφίλ του προέδρου. 

Αυτό περίπου άλλωστε υποστηρίζει ο μέχρι πρόσφατα διευθυντής του κόμματος Θύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος εν μια νυκτί βρέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα απειλεί με επιπλέον αποκαλύψεις στα κομματικά όργανα για να δεχθεί απειλές για διαγραφή. 

«Το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη μπήκε στον λογαριασμό της Left Media ΑΕ το απόγευμα της Παρασκευής 29/12/2023, ενώ το Δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων στα ΜΜΕ είχε καταβληθεί ήδη την Πέμπτη 21/12/2023 και η μισθοδοσία των εργαζομένων για Δεκέμβριο την Παρασκευή το πρωί 29/12/2023» ξεκαθαρίζει ο Θύμιος Γεωργόπουλος και αυτό επιβεβαιώνεται και από το ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο αναφέρει πως στις 21 Δεκεμβρίου έγινε μεταφορά 20.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό στις 29 Δεκεμβρίου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την κίνηση του λογαριασμού της Left Media. To δε δάνειο «επιστράφηκε την Πέμπτη 4/1/2024 μόλις μας έγιναν γνωστά τα στοιχεία του λογαριασμού που έπρεπε να κατατεθεί η επιστροφή της (αχρησιμοποίητης) τραπεζικής οφειλής» σύμφωνα πάντα με τον κ. Γεωργόπουλο. 

Στις αναφορές του πρώην διευθυντή ανέλαβαν να απαντήσουν «πηγές» του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας πως «υπερέβη κάθε όριο ψεύδους και κακοβουλίας». Μάλιστα υποστηρίζουν (και αυτό επιβεβαιώνεται από την κίνηση του λογαριασμού) πως «20.000€ είχαν μπει στο ταμείο στις 21/12/2023 (για την καταβολή τμήματος του Δώρου Χριστουγέννων) και 210.000€ στις 29/12/2023 και ώρα 09:01 π.μ., με την καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους να ξεκινά περίπου μιάμιση ώρα αργότερα (10:26 π.μ.). Εννοείται πως λόγω της προέλευσης του εμβάσματος και του valuer, τα χρήματα είχαν αποσταλεί, δύο ημέρες νωρίτερα αντίστοιχα, τόσο για το Δώρο όσο και για τη μισθοδοσία». 

Μάλιστα, οι... πηγές υποστηρίζουν πως μετά την «ανάρτηση του κυρίου Γεωργόπουλου, αφενός μεν ότι η απομάκρυνσή του ήταν απολύτως επιβεβλημένη (και μάλλον καθυστερημένη) και αφετέρου ότι ο πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προσφύγουν άμεσα εναντίον του στη Δικαιοσύνη για όλα όσα ψευδή και δυσφημιστικά διατύπωσε» προαναγγέλλοντας και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας όσον αφορά την κομματική του ιδιότητα. 

Πρόεδρος με… πίστωση 

Η «απάντηση» του ίδιου είχε δοθεί με προηγούμενη ανάρτηση κάνοντας λόγο για «εξόχως ανησυχητικά γεγονότα σε σχέση με τον δανεισμό και τα οικονομικά του κόμματος» και δηλώνοντας στη διάθεση των οργάνων για ενημέρωση. Σε άρθρο του δε χθες στο Documento, του οποίου είναι τακτικός αρθρογράφος, δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει τον πρόεδρο Κασσελάκη γράφοντας μεταξύ άλλων: «Η τεχνικά προκαλούμενη και χρονικά προδιαγεγραμμένη αμφισβήτηση πολιτικού αρχηγού ή η ορισμένου χρόνου παροχή “λευκής επιταγής” σε αυτόν δεν έχουν πεδίο εφαρμογής στην πολιτική, κρίνονται μέρα την ημέρα, γιατί εδώ ισχύει η παμπάλαια ταμπέλα: “Πίστωσις δεν δίδεται”». 

Γέννημα-θρέμμα ο ίδιος της Αριστεράς, βρέθηκε από το ΚΚΕ στον Συνασπισμό και την εξέλιξή του τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας εργαστεί για περισσότερα από 30 χρόνια σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ως οικονομικό στέλεχος, όπως επίσης στέλεχος Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων και στον τομέα της Υγείας. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ταυτόχρονα διοικητής σε τρία νοσοκομεία και ένα κέντρο υγείας!