Παρά το γεγονός ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να εστιάσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ. τα τελευταία τέσσερα χρόνια βελτιώθηκε σημαντικά με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα καταφεύγοντας - κατά την πάγια πρακτική του- σε fake news και ισχυρισμούς για δήθεν εγκατάλειψη και ιδιωτικοποίηση του.

Ισχυρίζονται -για παράδειγμα- ότι έβγαζαν 84 ασθενοφόρα στην Αττική ενώ έβγαζαν έως 52 πρωί (συνήθως κάτω από 45) και το βράδυ 27. Σήμερα βγαίνουν 52 πρωί και το βράδυ 35. Λένε ότι δεν υπήρξε ενίσχυση ενώ οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν ενισχυθεί κατά 500 τα τελευταία τρία χρόνια. Το 2019 υπηρετούσαν 3.618 διασώστες, σήμερα υπηρετούν 4.138. 524 παραπάνω διασώστες

Ανάμεσα στα άλλα, κατά την προηγούμενη τετραετία:

-Το Ε.Σ.Υ. ενισχύθηκε με νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. από 557 το 2019 σε 1.105 το 2022.

-Το 2019 οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 3,8 δισ. ευρώ. Το 2023 είναι 5,2 δισ. ευρώ. Είναι αύξηση 35%.

-Το συνολικό υγειονομικό προσωπικό στο Ε.Σ.Υ. το 2019 ήταν 100.000 και σήμερα είναι 107.500.

-Τα περιφερειακά νοσοκομεία ενισχύονται πλέον και με τη δυνατότητα για συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς που δεν λογίζονται στη δύναμή του, μια ρύθμιση που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Για την ενίσχυση του Συστήματος στα νησιά μας εξασφαλίστηκαν 1.800 ευρώ, πλέον του μισθού, τους γιατρούς και επιπλέον 1.200 ευρώ για όσους από το λοιπό υγειονομικό προσωπικό μετακινούνται στα νησιά.

-Μπήκε σε εφαρμογή ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού.

-Τέθηκαν σε εφαρμογή προγράμματα προληπτικής ιατρικής με πρώτο το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.

Υπογραμμίζεται ταυτόχρονα ότι οι ισχυρισμοί για δήθεν ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ. αποτελούν τον μεγαλύτερο μύθο που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι έχουν αναπτυχθεί συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα οι οποίες, όχι απλά δεν ιδιωτικοποιούν το Ε.Σ.Υ. αλλά διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα και εξυπηρετούν τον πολίτη. Αντί οι πολίτες να είναι σε ράντζα σε δημόσια νοσοκομεία, μία ιδιωτική κλινική επικουρεί ένα δημόσιο νοσοκομείο και ο πολίτης παραπέμπεται σε αυτή χωρίς να πληρώνει τίποτα.

Συγκεκριμένα με τις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα:

-Ενισχύονται επικουρικά νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. για να μην αναπτύσσουν ράντζα και οι πολίτες να νοσηλεύονται ΔΩΡΕΑΝ σε ιδιωτικές δομές, αντί σε διαδρόμους.

-Δόθηκε η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπαίνουν με σχέση μερικής απασχόλησης όπου υπάρχουν κενά για να γίνονται πιο γρήγορα οι ιατρικές πράξεις.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δίνονται όλες οι θεραπείες στον ογκολογικό ασθενή, ασχέτως του σταδίου στο οποίο φτάνει. Τα τελευταία τρία χρόνια - σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Υγεία Θάνο Πλεύρη- έχουν μπει χίλιες νέες θεραπείες έναντι εκατό νέων θεραπειών στα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πασίγνωστο ογκολογικό φάρμακο, από τα πιο ακριβά και τα καλύτερα που υπάρχουν το οποίο χορηγείται για 19 ενδείξεις καρκίνου στη Γερμανία το αποζημιώνουν μόνο για τις 11, ενώ στην Ελλάδα χορηγείται και για τις 19.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ακολούθησε ένα μοντέλο πλήρους πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες και αυτή τη στιγμή οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση από όλους τους Ευρωπαίους.

Στο μεταξύ έχει μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «οίκοθεν» με το οποίο δίνονται ογκολογικές θεραπείες σε ασθενείς στο σπίτι τους. Αντί να πηγαίνουν οι ίδιοι στα νοσοκομεία, φεύγουν κλιμάκια από τα νοσοκομεία και τους παρέχουν τη θεραπεία στο σπίτι.

Παράλληλα το Δεκέμβριο ψηφίστηκε αυτό που απουσίαζε από τη χώρα μας και ήδη ξεκινούν οι πρώτες δομές, για ανακουφιστική ιατρική. Δηλαδή για κάποιες παθήσεις πια που η επιστήμη έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες δημιουργούνται δομές ανακουφιστικές ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν την κατάλληλη φροντίδα.