Τον στόχο της πρόσβασης όλων σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας έχει ψηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων της επόμενης διακυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία, η οποία στη διάρκεια της τετραετίας έδωσε δείγματα γραφής στον χώρο με σειρά μεταρρυθμίσεων.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «προσωπικό του στοίχημα», στόχος είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ, το νέο ΕΣΥ, το οποίο, παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να το ακυρώσει, λειτουργεί πολλές φορές σε αξιοζήλευτα επίπεδα. Η πανδημία ήταν αυτή, που σε μεγάλο βαθμό «στοίχισε» από την υγεία το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που είχε στόχο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο ανέδειξε παράλληλα και τις δυνατότητές του, καθώς τα κατάφερε πολύ καλύτερα από πολλά άλλα συστήματα υγείας ανεπτυγμένων χωρών. Παρολαυτά έγιναν καίριας σημασίας μεταρρυθμίσεις και λήφθηκαν μέτρα για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι δε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2019 όταν παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Στη νέα τετραετία, λοιπόν, με το ΕΣΥ «αποφορτισμένο» από την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Νέα Δημοκρατία στόχο έχει ακριβώς την αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών. Στο πλαίσιο αυτό ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται:

Επενδύσεις στο χώρο της υγείας 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους -ανάμεσα στους οποίους 700-800 μόνιμοι διασώστες ΕΚΑΒ- ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.

Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Αναδιοργάνωση - μεταρρύθμιση ΕΚΑΒ με στόχο τον περιορισμό του χρόνου απόκρισης σε περιστατικά εντός αστικού ιστού στα 10 λεπτά και στα 50 λεπτά σε ορεινές νησιωτικές περιοχές με αεροδιακομιδές, με δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση. Αναδιάταξη του στόλου των ασθενοφόρων, με συνδρομή της πυροσβεστικής και των ενόπλων δυνάμεων σε 35 περιοχές που παρουσιάζονται ελλείψεις.

Ενεργοποίηση νέου δικτύου εναέριας διάσωσης και ειδικές κινητές μονάδες δημόσιας υγείας σε ορεινές νησιωτικές περιοχές.

Περαιτέρω βελτίωση αποδοχών με το νέο μισθολογίου του δημοσίου που τίθεται σε εφαρμογή από 1.1.24. -Πλήρης εφαρμογή του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού. 

Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία. 

Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων, καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. 

Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων και προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με πέντε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.