Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει την ενίσχυση του ΕΣΥ σε ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για την επόμενη τετραετία και παρουσιάζει σε καθημερινή βάση στις περιοδείες του ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 10.000 προσλήψεις υγειονομικών και βελτίωση των νοσοκομείων της χώρας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μένουν επίμονα προσκολλημένα στην παρωχημένη ρητορική τους για μια υποτιθέμενη συρρίκνωση του δημοσίου συστήματος υγείας στην αντικατάσταση του από κάποιους «μεγάλους παίκτες» του ιδιωτικού τομέα. 

Τα παραπάνω επανέλαβε ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, σε συνέντευξή του στο Euronews. Ο κ. Γεροτζιάφας μίλησε για πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να ανοίξει ο τομέας της υγείας στους ιδιώτες και είπε ότι «το ερώτημα για την ανάπτυξη ενός ισχυρού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, είναι αν θα γίνει συγκροτημένα, δίκαια και με διαφάνεια ή αν θα γίνει με όρους άγριας αγοράς, δηλαδή όποιος προλάβει από τον ιδιωτικό τομέα να σπεύσει να πάρει το κομμάτι της πίτας που θα είναι πιο κερδοφόρο. Και ό,τι δεν είναι τόσο κερδοφόρο να μείνει λιγότερο ανεπτυγμένο. Με τους πολίτες να είναι αυτοί που θα την πληρώσουν, οι οποίοι είτε για λόγους γεωγραφικούς είτε για λόγους οικονομικούς, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Ο κ. Γεροτζιάφας έκανε μια ενδιαφέρουσα, αλλά μάλλον όχι ιδιαίτερα ρεαλιστική, προβολή στο μέλλον, στην οποία οι ιδιώτες θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα φτιάξει πρώτος μια δομή υγείας στη Μύκονο, την ώρα που οι κάτοικοι της Ικαρίας θα μένουν χωρίς περίθαλψη και μίλησε για τη ζωή των γιατρών στην περιφέρεια. «Το ζήτημα είναι το πώς θα προσελκύσουμε γιατρούς και νοσηλευτές, πώς θα δώσουμε τα κατάλληλα κίνητρα. Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο, ώστε ο γιατρός να απολαμβάνει αυτά που έχει κάθε τόπος να προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα να μην μείνει και αποκομμένος από την επιστήμη του. Και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει η νέα τεχνολογία. Χρειάζεται να ξέρει, ας πούμε, ένας γιατρός ότι δεν θα πηγαίνει απλά στο ιατρείο του 9 με 5, αλλά παράλληλα, στη διάρκεια του 24ωρου, θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύεται, να μιλά με τους συναδέλφους του, να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην επιστήμη του και να ανανεώνει αυτό που κάνει, να συμμετέχει σε διαδικτυακά μαθήματα. Και αυτά χωρίς να υπάρχει οικονομικό κόστος για τον ίδιο, αλλά και χωρίς να παρεμβάλλεται μια εταιρεία φαρμάκου που έχει στόχο το marketing και τις πωλήσεις» είπε.